Kukkian pinta on noussut yli 60 senttimetriä

Kukkian vedenpinta on noussut elokuun alusta yli 60 senttimetrillä. Kukkian pinta jäi keväällä vähälumisen talven jäljiltä matalalle, ja toukokuun puolivälissä se laski alemmas kuin koskaan samana ajankohtana. Poikkeuksellisen alhaisten pintojen aika jatkui elokuun alkuun saakka, kunnes sateet käänsivät järvet nousuun. Mikäli alkutalven lumet sulavat vielä vedeksi, pinnat saattavat tammikuussa nousta korkeammalle kuin koskaan aiemmin alkuvuodesta.

17. joulukuuta Kukkian pinta oli 34 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa korkeammalla. Myös Pälkänevedellä, Mallasvedellä, Roineella ja Längelmävedellä pinta on noussut samaa tahtia. Längelmäveden pinta on Kaivannon mittauspisteen mukaan 31 senttimetriä korkeammalla kuin yleensä joulukuun puolivälissä.

Syksyn sateet ovat nostaneet järvien vedenkorkeuksia muuallakin Pirkanmaalla. Paikoin vedet ovat korkeampia kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä. Vastaavia vedenkorkeuksia tavataan lumisten talvien jälkeiseen kevättulvien aikaan.

Ennusteiden mukaan vedenkorkeuden nousu pysähtyy joulukuussa ja lähtee laskuun viimeistään tammikuussa. Toisaalta viime aikoina kertyneen lumen sulaminen voi nostaa vedenkorkeuksia nykyisestään.

Säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksia on juoksutusten avulla pidetty ajankohtaan nähden keskimääräistä alempana. Juoksutukset ovat olleet selvästi keskimääräistä suurempia Näsijärvellä, Vanajavedellä, Pyhäjärvellä ja Kokemäenjoessa. Järviin tehdään tilaa ennen pakkasjaksoja, jotta juoksutusta pienentämällä voidaan nopeuttaa hyydetulvilta suojaavan jääkannen muodostumista.

– Pakkasta tarvitaan muutaman päivän ajan yli 10 astetta, jotta juoksutuksen pienennyksellä olisi riittävän nopea vaikutus. Jääkannen muodostuessa juoksutuksia lisätään vaiheittain, jotta juoksutus ei riko jäätä, Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid kertoo.

Kukkian vedenkorkeus (sininen viiva) lasku kesällä alemmas kuin koskaan (ajankohdan vaihteluväli merkitty harmaalla). Mikäli vedenpintojen nousu jatkuu, tammikuussa pinta saattaa nousta korkeammalle kuin koskaan alkuvuodesta.

 

Pirkanmaan järvien pinnankorkeus 17.12. (ero ajankohdan keskiarvoon)

Näsijärvi, Tampella – 7 cm

Pyhäjärvi, Näppilä – 4 cm

Vanajavesi, Toijala – 1 cm

Kukkia, Pälkäne + 34 cm

Längelmävesi, Kaivanto + 31 cm

 

Kommentit (3)

  1. Toinen kalamies

    Oikein hyvä asia että vesi nousee virran ”kunnostusta” edeltäneille tasoille. Mutta valitettavasti yhden vuoden helpotus voi olla polttooainetta typeryksille jotka edelleen puupäisesti puolustavat tehtyjä uoman syvennyksiä. Normaalisateisena vuonna pinta taas laskee niin että potkurit paukkuu. Kun joillekkin on mahdotonta ymmärtää että leveä ja matala on parempi kuin kapea ja syvä. Mutta tuhotaan järvi nyt kun se on mahdollista, jää ainakin kädenjälki historiaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?