Säästöt: Seurakunnan on vähennettävä kiinteistöjä tai työntekijöitä

Seurakunta pienenee, kulut kasvavat

Seurakunnan jäsenmäärä laskee vielä kunnan asukaslukia vauhdikkaammin kirkosta eronneiden vuoksi.

Pälkäneen seurakunnan ensi vuoden talousarvio on 115 000 euroa alijäämäinen. Näkyvissä ei ole käännettä parempaan, sillä seurakunnan jäsenmäärä laskee noin sadalla vuodessa. Samaan aikaan kun maksajat vähenevät, kustannukset jatkavat kasvuaan.

Budjetin maanantaina hyväksynyt kirkkovaltuusto päätti, että taloutta ryhdytään sopeuttamaan ensi vuonna.  Sopeuttamistoimista päätetään ensi syksyyn mennessä.

Säästöjä haetaan kiinteistöjä ja työntekijöitä vähentämällä. Kuntatalouden asiantuntija Eero Laesterä korostaa alkuvuodesta tekemässään talousselvityksessä, ettei seurakunnan tehtävä ole työllistäminen tai rakennuksien ylläpitäminen.

Kiinteistöjen myyminen toisi myyntituloja ja säästäisi ylläpitokuluja. Lisäksi seurakunta voi leikata toimintamenoja, myydä omaisuutta, nostaa seurakuntaveroja ja maksuja tai osa-aikaistaa työntekijöitä. Jos työntekijöitä vähennetään, toiminnan pitäminen nykytasolla edellyttäisi entistä enemmän vapaaehtoisvoimia.

 

Säästökeskustelu käynnistyi netissä

Facebookissa säästökeskustelua herätellyt Jari Kemppainen sanoo, että seurakunta on varautunut henkilöstön vähennykseen jo vuosia, sillä avoimia vakansseja ei ole täytetty vakinaisesti.

Seurakunta kerää veroina ja valtionrahoituksena 1,37 miljoonaa euroa vuodessa. Toimintatuloja kertyy 0,25 miljoonaa euroa. Toiminta nielee kuitenkin 1,52 miljoonaa euroa.

”Seurakunnan talous kestää suunnitellun kertaluonteisen alijäämäisen tuloksen, mutta suunta parempaan on löydyttävä vuoden 2018 aikana”, talousarviossa todetaan.

Seurakunnassa on 15 työntekijää, joista kaksi on osa-aikaisia. Lisäksi kesäksi palkataan noin kymmenen hautausmaatyöntekijää. Vaikka seurakuntien palkat ovat pieniä, vuodessa palkka- ja sivukulut nielevät 0,78 miljoonaa euroa.

Kirkkoherra Jari Kemppaisen Facebook-päivitys käynnisti säästökeskustelun saman tien netissä.

”Nyt elämme yli varojemme yli 100 000 euroa/vuosi. Lisäksi kiinteistöjen korjausvelkaa on miljoona euroa, ja se kasvaa koko ajan”, Kemppainen kirjoitti.

Seurakunnan jäsenmäärä pienentää asukasluvun lasku ja kirkosta eroaminen. Vielä vuonna 2007 pälkäneläisistä 86,8 prosenttia kuului kirkkoon, nyt enää 79,8 prosenttia.

”Seurakunnan toiminta on mitoitettu sen mukaan, että noin 90 prosenttia pälkäneläisistä on kirkon jäseniä. Nyt toiminta täytyy sopeuttaa jäsenmäärän mukaiseksi, vaikka samalla palvellaan myös kirkkoon kuulumattomia”, Jari Kemppainen pohti keskustelussa.

Pälkäne on ikärakenteeltaan vanhusvoittoinen. Vuodessa kastetaan 30–40 pälkäneläistä, mutta siunataan haudan lepoon noin sata. Aiemmin asukasluvun kasvua piti yllä muuttoliike. Viimeisen kymmenen vuoden aikana maaseudun vetovoima on vähentynyt.

Tänä vuonna talojen ja tonttien myynti on piristymässä. Pälkäne on kaavoittanut satoja uusia tontteja. Muuttajat eivät kuitenkaan riitä kääntämään seurakunnan talouskäyriä, sillä seurakunta tarvitsisi viitisensataa uutta, maksavaa jäsentä.

”Kirkkovaltuusto päättää luovummeko kirkoista, seurakuntataloista, hautaustaan kappelista, leirikeskuksesta, pappilasta vai 3–4 työntekijästä ja sen mukana toiminnasta”, kirkkoherra Jari Kemppainen kirjoittaa.

”Kirkoista ei voitane luopua, koska ne ovat suojeltuja, Mutta kuka ne ylläpitää, kun kaikki pälkäneläiset eivät halua niitä ylläpitää”, kirkkoherra kysyy Facebook-keskustelussa.

Kesäpaikkakunnan erikoisuuksiin kuuluu se, että kesäaikaan seurakunnan toiminta ei hiljene, vaan vilkastuu. Jopa kolmasosa seurakunnan toimituksista kohdistuu kaupunkiseurakuntien jäseniin.

”Seurakuntalaisten tulisi voida valita seurakuntansa asuinpaikasta huolimatta. Kaupunkilaiset haluaisivat liittyä vapaa-ajanseurakuntansa jäseniksi, kun eivät löydä yhteisöä kaupungista”, Kemppainen kirjoittaa.

 

 

Yksi kommentti

  1. Jari Jokinen

    Artikkelin lukujen perusteella tuotot 1,62 M€ ja ”Toiminta nielee 1,52M€”. Jokin mättää, kun samassa kerrotaan kuitenkin ”…elämme yli varojemme 100 000 €. Jos (kun) lukuja viljellään, olisi ne hyvä olla loogisia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?