Tanssia sinivalkoisissa tunnelmissa

Kuhmalahtelaisen Leevi Rauhalahden, 16, Valssi.

Tampereen ja Kangasalan Balettiopiston joulunäytöstä hallitsi sama Yhdessä-teema kuin Suomen 100-vuotisjuhlavuotta muutenkin. Yhdessä-teema on jatkunut balettiopistossa läpi vuoden, ja talven näytöksessä satsattiin tanssin lisäksi myös suomalaiseen musiikkiin. ”

– Yhdessä 100 SiniValkoista osa 2 -näytös alkoi Jean Sibeliuksen Karelia-kuvaelman Intermezzolla. Sibeliuksen lisäksi suomalainen musiikki, säveltäjät ja musiikintekijät olivat muutenkin vahvasti esillä, esimerkiksi Selm Palmgren, Einar Englund, Tuomas Kantelinen, Martti Pokela, Hannu Kella ja Kalevi Kiviniemi. Orkesteriteosten lisäksi niin erilaiset kanteleet kuin myös urkutaide tuotiin esille. Lisäksi suomalainen kevytmusiikki toimi hienosti esityksissä, Tampereen Balettiopiston rehtori Desirée Cheremeteff sanoo.

Luottoa omaan osaamiseen

Suomessa uskotaan omaan tekemiseen entistä vahvemmin. Nykyisin osataan näyttää myös tunteet, ja suuria tunteita nähtiinkin paljon sekä näyttämöllä että katsomossa. Nykyisin uskalletaan ja tuodaan mielipiteetkin aiempaa vahvemmin esille myös verbaalisesti.

– Tätä työtä me olemme tehneet aina ja teemme edelleenkin tanssin keinoin. On upeaa nähdä, kun  oppilaat löytävät sen oman juttunsa tanssista. Oppilaat tuovat myös ilmaisussaan oman henkilökohtaisen tyylinsä nykyisin voimakkaasti esille, Cheremeteff miettii.

Balettiopiston rehtori on mielissään siitä, että tanssia ymmärretään nykyisin aiempaa paremmin. Tanssia tuodaan aina vain enemmän ja enemmän esille erilaisissa yhteyksissä, enenevässä määrin myös Suomessa. Tanssin keinoin on helppo tuoda esille erilaisia kulttuureja ja kulttuurieroja.

– Tanssin kieli on yhteinen joka puolella maailmaa, mikä helpottaa kommunikointia huomattavasti. Sitä tuntee aina kuuluvansa yhteen suureen perheeseen, kun on tanssijoiden ja tanssi-ihmisten kanssa, ihan missä vain.