Joulun ja uudenvuoden tulet: Pullinkiporukka kokoaa väkeä tulien äärelle uudenvuoden aattona

Tulien ketju valaisee kirkkotietä Kuhmalahdella

Joulun ideaan kuuluu toisille järjestettävä ilo. Kuhmalahdella yrittäjien talkooporukan sytyttämän ulkotulet valaisevat joulukirkosta palaavien tietä. Pullingin talkooporukka kutsuu väkeä myös uudenvuoden tulille Kivisalmentien ja Kuhmalahdentien väliselle pellolle.

Kuhmalahden joulutulien valaisema raitti vuonna 2010. Kuva: Risto Mattila.

Kuhmalahden Yrittäjät ja kyläläiset ovat viimeiset vuodet pitäneet yllä Kuhmalahden joulutuliperinnettä, jonka Brita Ahosen laittoi alulle vuosituhannen vaihteessa. Talkooporukka sytyttää noin 400 ulkotulta valaisemaan tien laitaa sillä aikaa kun väki kokoontuu kello 16 alkavaan aattohartauteen.

Noin kilometrin mittainen elävien tulien ketju alkaa Härkimetsän kohdilta ja jatkuu vanhalle koululle saakka. Joulukirkosta ulos astuvien lisäksi joulutulet tuottavat iloa ohikulkijoille. Sykähdyttävää näkyä ajellaan myös varta vasten katselemaan. Tulet palavat noin puolille öin saakka.

– Toivottavasti maa pysyisi valkoisena, niin tulet pääsisivät talvisessa maisemassa oikeuksiinsa, Kuhmalahden yrittäjien puheenjohtaja Petri Täyrönen sanoo.

Hän kokoaa talkooporukkaa sytyttämään tulia ja keräämään jouluaamuna hylsyjä tien varresta. Täyrösen tavoittaa numerosta 0500 846 709. Tulien hankintaan voi osallistua tilin FI38 5175 0920 0003 69 kautta.

 

Väki koolle myös uudenvuoden illaksi

Kuhmalahden yrittäjät ja VPK puuhaavat väkeä kokoavaa tapahtumaa myös uudenvuoden aattoiltaan. Kesäisen Pullingin järjestäjät virittelevät viiden aikaan tulet Kivisalmentien risteyksen pellolle, jossa pullinkikin järjestetään.

– Ajatuksena on ottaa yhdessä vastaan uutta vuotta. Varsinaista ohjelmaa ei ole tarkoitus järjestää, mutta VPK:n naiset keittelevät soppaa ja miehet pitelevät yölle saakka tulia, joiden äärellä sopii muistella menneitä ja suunnitella tulevia, Petri Täyrönen kertoo.

Uudenvuoden tulet syttyvät kello 17, ja raketteja saa alkaa ampua kuudesta alkaen.

– Paukuistakin on iloa useammalle, jos väki kokoontuu raapimaan raketteja samaan paikkaan, Täyrönen sanoo.

Pullingin talkooporukka suunnittelee järjestävänsä tulien äärelle istuimeksi heinäpaaleja ja koota pellon laitaan lumikasoja, joissa pikkuväki voi laskea mäkeä ja rakennella lumilinnoja.

– Säävaraus tapahtumassa kuitenkin on: jos lumet lähtevät, niin ei liejuiselle pellolle ole menemistä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?