Luopioisten joulutähti syttyy, kun joulurauha on julistettu

Tomi Riihiranta kiipesi korkean kuusen latvaan kiinnittämään tähden, joka loistaa aatoista alkaen Niemikunnasta Rihanselän yli Luopioisten kirkonkylälle saakka.

Jouluaattona joulurauhan julistuksen jälkeen Luopioisten kirkonkylällä osataan kääntää katseet Rihanselän vastarannalle Niemikunnan suuntaan. Siellä puunlatvojen yllä on viitisenkymmentä vuotta syttynyt joulutähti.

Jouluperinne sai alkunsa 1960-luvulla. Sen esikuvana toimi vanha merkkilyhty, jonka naapuri oli aikanaan laittanut Hevossalmelle kuusen latvaan ohjaamaan rekineen joulukirkkoon jäitä pitkin saapuvia kuohijokelaisia.

– Muistan, kuinka pikkupoikana odotin isäni kanssa hämärässä jouluaamussa, koska kulkusten kilinä ja rekikellojen kalke kuului jäältä. Silloin noustiin rekeen ja liityttiin letkaan, Toimi Riihiranta muisteli vuoden 2008 Joululehdessä.

Viimeiset vuodet tähtiperinnettä on jatkanut Tomi Riihiranta.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?