Pälkäneen ensimmäinen 4H-yritys pesee ja siivoaa autoja

Topin AutoFixissä varsinainen pesu tehdään käsin pesukintaan avulla.

Liuotinaine valuu pitkin pinttyneen auton kylkeä ja paljastaa hiljalleen pestävänä olevan auton alkuperäisen, punaisen värin. Topi Rönni tarttuu painepesuriin ja huuhtelee auton huolellisesti. Seuraavassa vaiheessa hän pukee käteensä pesukintaan ja levittää autonpesuun tarkoitettua shampoon auton pintaan.

– Töitä on ollut sopivasti, kertoo lokakuussa toimintansa aloittanut nuori 4H-yrittäjä.

Koulunkäynnin ja urheiluharrastusten ohella sopiva määrä töitä on Rönnin mukaan neljästä viiteen tuntia viikossa.

Parasta työssä on se, että työn jäljen näkee nopeasti.

– Se on palkitsevaa.

Auto puhtaaksi sisältä ja ulkoa

Topi Rönni perusti Pälkäneen ensimmäisen 4H-yrityksen, Topin AutoFixin, tämän vuoden lokakuussa. Toimialana on autojen pesu, siivous ja renkaiden vaihto.

Syksyn kurakeleissä likaantuneet autot tulevat Topin AutoFixissä niin puhtaiksi, ettei niitä tahdo tunnistaa.

– Juuri tuli palaute yhdeltä asiakkaalta. Naapuri ei kuulemma morjenstanut, kun ei tunnistanut puhdasta autoa, Rönni virnistää.

Käsinpesun jälkeen hän tarttuu taas painepesuriin ja huuhtelee pinnan puhtaaksi.

Pesun jälkeen on kuivauksen vuoro. Topi tekee kuivauksen säämiskällä ja kuivausliinalla. Etenkin talvipesuissa huolellinen kuivaus on tärkeä asia, sillä märät tiivisteet ja lukot jäätyisivät pakkasella helposti.

Pesun lisäksi autoon voi tilata myös maalipintaa suojaavan vahauksen.

– Teen yhteistyötä paikallisen Presco Oy:n kanssa ja käytän heidän tuotteitaan.

Yhteistyö sai alkunsa pian Topin AutoFixin perustamisen jälkeen. Presco Oy:n toimitusjohtaja Markku Uotila otti nuoreen yrittäjäkollegaan yhteyttä ja tarjosi yrityksensä maahantuomia tuotteita käyttöön.

– Oli hienoa, miten kannustavasti hän suhtautui Topin yrittäjyyteen, Topin isä Heikki Rönni kertoo.

Vahan kuivahtaessa auton pintaan on aikaa siivota auto sisältä. Rönni imuroi, pyyhkii pinnat ja pesee ikkunat sisäpuolelta. Ylimääräiset lapsiperheen autoon kertyneet tavarat hän pakkaa muovipussiin auton omistajan järjesteltäväksi.

Lopuksi hän kiillottaa vahan auton pintaan.

Topin AutoFixillä on käytössään myös auton pylväsnosturi, jonka avulla renkaiden vaihto sujuu selkää rasittamatta.

Yrittäjyydestä rahaa harrastuksiin

Idea oman yrityksen perustamiseen syntyi jo viime talvena, mutta tuolloin Topi Rönni oli vielä liian nuori. 4H-yrittäjyyden alaikäraja on 13 vuotta.

– Topi harrastaa jääkiekkoa, koripalloa ja yleisurheilua, ja meidän vanhempien mielestä on hyvä, että hän ottaa työllään vähän osaa näiden harrastusten kustannuksiin, Heikki Rönni kertoo.

Tänä syksynä yrittäjyyden aloittamiselle löytyi aikaa, sillä Topi on joutunut pitämään urheiluharrastuksista taukoa sääreen tulleen rasitusmurtuman vuoksi. Työtä autojen parissa vamma ei haittaa.

Työskentelystä ei nuoren yrittäjän mukaan ole myöskään haittaa koulunkäynnille.

– Ei tämä vaikuta siihen lainkaan.

Topin tulevaisuuden haaveet eivät kuitenkaan liity autoihin, vaikka niiden parissa onkin mukavaa työskennellä. Haaveena on ammattilaisura jääkiekkoilijana.

Tällä hetkellä hän pelaa laita- ja keskushyökkääjänä Tapparan C2-joukkueessa. Harjoituksia on Tampereella neljä kertaa viikossa ja lisäksi on pelejä yleensä sekä lauantaina että sunnuntaina.

Renkaiden vaihto on mukavinta

Topi Rönnille mieluisinta työtä on renkaiden vaihto. Topin Autofix toimii vuokralaisena Ohjelmapalvelu Huwituksen kalustohallissa, jonka varusteluun kuuluu myös auton pylväsnosturi. Näin työ sujuu sutjakkaasti ilma kyykistelyä. Lämpimässä hallissa on myös mukava työskennellä talvellakin.

– Jonkin verran pääsin vaihtamaan renkaita jo tänä syksynä, Topi Rönni kertoo.

Renkaiden vaihtosesonki oli jo alkanut Topin AutoFixin toiminnan käynnistyessä, joten suurempaa ruuhkaa ei vielä päässyt syntymään.

Renkaiden vaihto on vastuullista työtä, ja 13-vuotiaan Topin työn valvojana toimii Heikki Rönni.

– Tällainen valvojan rooli on myös edellytyksenä 4H-yritystä perustettaessa, hän kertoo.

Valvojan roolin lisäksi vanhemmat auttavat Topia muutenkin yrittäjyyden alkutaipaleella. Heikki Rönnillä on reilun 20 vuoden kokemus yrittäjyydestä, joten oppaana toimiminen on luontevaa.

– Pääasiassa toimin taustalla, mutta toistaiseksi hoidan Topin AutoFixin markkinointia sosiaalisessa mediassa sekä tilausten vastaanottamisen puhelimessa.

Tarvittaessa Heikki Rönni myös auttaa asiakkaan auton noudossa tai palauttamisessa huollon jälkeen. Tästä on suuri hyöty varsinkin talvella, jolloin auto voi pesun jälkeen jäädä kuivumaan halliin yön yli.

Laitikkalassa toimivalle yritykselle on tullut asiakkaita jopa naapuripitäjistä saakka.

– Suurin osa asiakkaista on kuitenkin pälkäneläisiä, Topi Rönni kertoo.

Muutama asiakas on ehtinyt käydä Topin AutoFixissä jo toistamiseenkin. Tällainen kertoo hyvin tehdystä työstä ja hyvästä palvelusta.

4H opettaa yrittäjyyttä

– Hienoa, että Pälkäneellekin saatiin 4H-yritys, Pälkäneen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Heidi Kiiltomäki sanoo.

Yrittäjyys ja yritteliäisyys ovat hänen mukaansa järjestön ydinasioita ja 4H onkin hienosti madaltanut nuorten kynnystä yrittäjyyden aloittamiseen.

4H-yritys on 13–28 -vuotiaille tarkoitettu kevyt yrittäjyyden muoto, jossa yrittäjänä toimimista voi kokeilla turvallisesti kokeneemman aikuisen ohjauksessa. Järjestö tarjoaa myös neuvontaa ja valmiita malleja yritykseltä vaadittavien asioiden hoitoon.

– Meidän kauttamme saa muun muassa edullisen yritystoiminnan vakuutuksen, Kiiltomäki kertoo.

Pälkäneen 4H-yhdistyksessä toivotaan, että Topin AutoFixin esimerkki kannustaa muitakin nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä.

– Tavoitteenamme on saada nuoret huomaamaan, mitä yrittäjyys on ja lisätä mahdollisuutta saada nuoria palaamaan paikkakunnalle yrittäjinä.

4H-yrityksen perustaminen on myös hyvä mahdollisuus luoda oma kesätyöpaikka itselle.

– Kannustan ottamaan meihin yhteyttä, jos on olemassa jonkinlainen idea oman yrityksen perustamisesta. Neuvomme ja ohjaamme liiketoimintasuunnitelman tekemisessä ja yrittäjyyden alkutaipaleella.

Mikäli omassa perheessä tai tuttavapiirissä ei ole sopivaa yritysohjaajaa, sellaisen saa myös 4H:n kautta.

4H tarjoaa oppia myös työelämään pyrkiville

Pälkäneen 4H-yhdistys ja paikkakunnan yrittäjäyhdistykset aikovat kevättalvella järjestää yhteistyössä Ajokortti työelämään -koulutuksen.

– Koulutus on hyödyllinen erityisesti kesätöitä tai ensimmäistä työpaikkaansa hakeville nuorille, Heidi Kiiltomäki sanoo.

Yhteistyötä viriteltiin jo viime keväänä, mutta kurssi jäi toteutumatta vähäisen ilmoittautujamäärän vuoksi.

– Kurssi toteutuu, jos osallistujia on vähintään viisi, Kiiltomäki lupaa.

Yrittäjäyhdistysten roolina koulutuksessa on tuoda mukaan työnantajanäkökulmaa.

– Haluamme olla mukana kannustamassa muoria työelämään. Koulutus hyödyttää myös paikallisia työnantajia opettamalla työelämätaitoja nuorille, Pälkäneen Yrittäjien puheenjohtaja Satu Ukkonen toteaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?