Kodin viihde-elektroniikka kuluttaa jo enemmän sähköä kuin kylmälaitteet

Lisää virtaa. Muutaman puhelimen lataaminen ei juuri kodin sähkölaskussa näy, mutta kokonaisuudessaan viihde-elektroniikka lohkaisee kodin sähkönkulutuksesta jo aimo osan.

Viihde-elektroniikka lohkaisee kotitalouksien sähkönkulutuksesta nykyisin jo enemmän kuin ruoan kylmäsäilytys. Vaikka uusi yksittäinen laite kuluttaakin hyvin vähän sähköä, monen laitteen yhteisvaikutus on usein tuntuva. Motivan tilastojen mukaan viihde-elektroniikka vie jopa 30 prosenttia kodin laitesähkön käytöstä.

– Kannattaa toki muistaa vertailukohta tässäkin asiassa. Kun lämmittää sähkökiukaan kertaalleen, samalla rahalla lataa muutamaa kännykkää vuoden ajan, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta huomauttaa.

Erityisesti vanhat pöytätietokoneet voivat olla melkoisia sähkösyöppöjä: Kannettavat tietokoneet kuluttavat jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet. Televisiot ja pelikonsolit saattavat nekin syödä sähköä yllättävän paljon. Uudet, vuoden 2011 jälkeen käyttöön otetut televisiot on varustettu energiamerkinnällä, joka antaa osviittaa oman vastaanottimen energiatehokkuudesta.

– Ruutukoon kasvaessa myös energiankulutus kasvaa. Pahimpia sähkösyöppöjä ovat kymmenen vuoden takaiset isot plasmatelevisiot, Suur-Uski tietää.

Yksittäisen käyttäjän kohdalla viihde-elektroniikan ja digitaalisten palvelujen kulutus on hyvin pientä, mutta kerrannaisvaikutukset ovat mittavat.

– Jos miettii, että Suomessa on noin 7 miljoonaa kännykkää, niin tarvitaanhan niiden lataamiseen jonkin verran sähköä, Suur-Uski mainitsee.

On myös huomattava, että koska energiaa kuluu paljon myös digitaalisten sisältöjen tuotannossa, palvelinkeskuksissa ja tiedonsiirrossa, sähköisten palvelujen todellista kuormittavuutta on vaikea havaita tai mitata.

Lapset kasvavat, sähkölaskukin kasvaa

Monessa kotitaloudessa havahdutaan lisääntyneeseen sähkönkulutukseen lasten kasvaessa. Puhelimet ja läppärit kuluvat etenkin lasten ja nuorten käsissä, mutta sähkölaskun kerryttäjinä niiden lataamisen osuus on yleensä melko pieni. Ennemminkin lisääntynyt sähkönkulutus johtuu siitä, että lapset viettävät aiempaa suuremman osan päivästään kotona. Jos koko perhe aiemmin kotiutui työ- ja hoitopäivän jälkeen esimerkiksi kello viiden maissa iltapäivällä, lasten tullessa kouluikään perheen kouluikäiset viettävät aikaa kotona jo varhaisesta iltapäivästä alkaen.

– Kotia siis valaistaan iltapäivän aikana enemmän ja siellä käytetään erilaisia laitteita. Televisiot ja pelikonsolit saattavat olla päällä, ja ehkä lapset lämmittävät uunissa itselleen ruokaakin, Suur-Uski listaa.

Suurimmat potin kodin sähkölaskuun tuovat yleensä lämmitys ja lämpimän veden käyttö. Niiden käyttötottumuksia muuttamalla voi melko helpostikin vähentää omaa sähkönkulutustaan. Motivan tilastojen mukaan sähkölaitteet aiheuttavat noin 30 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta.

– Sähkönkäyttö on kuitenkin niin monimuotoinen ilmiö ja ihmisten asumismuodot erilaisia, että mitään yleispäteviä nyrkkisääntöjä, keskiarvokulutuksia tai kaikkiin tilanteisiin sopivia säästövinkkejä on tosi vaikea antaa, Suur-Uski huomauttaa.

Tärkein kotona vaikuttava teko on huolehtia kaikkien laitteiden sammuttamisesta aktiivisen käytön päätyttyä. Samoin valoja kannattaa pitää päällä vain todellisen tarpeen mukaan. Sähkökulutusta nostaa herkästi lattialämmitys, esimerkiksi mukavuuslämmitys kodin märkätiloissa. Turhaa lisää sähkölaskuun voivat niin ikään tuoda vanhat tai huonosti säädetyt sähköpatterit, halogeeni- ja hehkulamput sekä vanhat tai rikkoutuneet kodinkoneet.