Nyt äijätkin pääsevät neulomaan

Suvi Simola vasemmalla, Irmeli Valkama oikealla.

Nyt on äijilläkin mahdollisuus päästä neulomaan, kun käsityökeskus Hilmassa & Olgassa alkaa Äijäkerho. Tiistai-iltaisin kokoontuvassa ryhmässä opetetaan miesväelle neulonnan lisäksi myös virkkausta. Tiukkaa toimintasuunnitelmaa ei ole, vaan tarkoitus on perehdyttää miesväkeä lankojen ja puikkojen maailmaan siten, että jokainen saa tehdä mitä haluaa.

– Toiveita kuunnellaan herkällä korvalla. Opetellaan pelkkää tekniikkaa tai sitten tehdään vaikka villasukat, pipo tai pannulappu, Irmeli Valkama Hilmasta & Olgasta kertoo.

Valkama jatkaa, että Äijäkerhoon osallistuminen on ison hatunnoston paikka, joten kerho järjestetään, vaikka tulijoita olisi vain yksi.

– Mukaan mahtuvat toki kaikki halukkaat. Ensi äitienpäivänä voi vaikka yllättää oman puolisonsa omatekoisilla tuotoksilla, Valkama jatkaa.

Äijäkerho on ajatuksena muhinut Valkaman mielessä jo pidempään, ja asiakkaat ovat kerhon perään kyselleetkin. Ajatus on säännöllisin väliajoin noussut ilmaan puoliksi vitsinä ja puoliksi tosissaan. Kun neulonta-, virkkaus- ja kirjontatöitä tekeviä miehiä alkoi ilmestyä käsityökeskuksen asiakaskuntaan, Äijäkerho alkoi tuntua toteuttamiskelpoiselta ajatukselta.

– Miehet osaavat vaikka mitä, kunhan vain ”kehtaavat”. Eikä käsitöiden tekemisessä ole mitään hävettävää, minä tiedän monia käsistään taitavia miehiä. Tarkoitus on tarjota matalan kynnyksen mahdollisuutta kokeilla ja ehkä aloittaa uusi harrastus, koska kerhoon otetaan vain miehiä iästä riippumatta. Siinä tulee vertaistukea samalla kun kaikki ovat samassa veneessä, Valkama painottaa.

Mikäli tulijoita on paljon, Äijäkerhoa ohjaa Valkaman apuna Suvi Simola. Äijäkerho kokoontuu käsityökeskus Hilmassa & Olgassa, joka sijaitsee Luopioisissa Mikkolan Navetan yläkerrassa. Kerho pidetään joka toinen tiistai kello 18–20, ja ensimmäinen kerhokerta on 23. tammikuuta.

Tammikuussa Hilmassa & Olgassa alkaa myös lasten kerho 7–12 -vuotiaille sekä nuorten kerho yli 12–vuotiaille. Lasten kerhossa painotetaan tekniikoiden hiomista ja harjoittelua. Nuorten kerhossa hiotaan jo opittuja taitoja ja myös toteutetaan osallistujien omia toiveita.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Fakta

Naiset neulovat, miehet nikkaroivat

 • Taitoliitto teetti vuonna 2016 laajan käsityön harrastamista selvittävän kuluttajakyselyn, joka suunnattiin yli 18-vuotiaille vastaajille.
 • Neljännes 36–65-vuotiaista suomalaisista tekee käsitöitä, nikkaroi tai rakentelee viikoittain.
 • Neulonta ja virkkaus ovat suosituimpia käsitöitä harrastavien naisten piirissä.
 • Miehet harrastavat nikkarointia, puutöitä, kunnostusta, rakentelua sekä tekevät pienoismalleja.
 • Aktiiviharrastajat osallistuvat monenlaisiin tapahtumiin sekä tekevät käsitöitä myös lahjoiksi tai myyntiin.
 • 36–65-vuotiaat käsitöitä harrastavat naiset käyttivät vuonna 2015 rahaa käsityöharrastukseensa noin 300 euroa. Aktiiviharrastajilla rahaa kului noin 450 euroa vuodessa.
 • Rentoutuminen ja näkyvien tulosten aikaansaaminen ovat tärkeimmät syyt tehdä käsitöitä.
 • Käsityökursseilla tärkeäksi osallistumismotiiviksi sanottiin taidon oppimisen ohella myös yhdessä tekemisestä tuleva hyvä olo. Erityisesti 15–35-vuotiaille vastaajille käsityön rentouttava vaikutus ja itsensä toteuttaminen olivat tärkeitä harrastuksen kannalta.
 • Lähde: Taitoliitto

Kommentit (3)

 1. Madman

  Äijiä kiinnostaa varmaan ihan pirusti. Äijäryntäys vallan tulee. Opettakaa ne mamu-äijät kans neulomaan. 😀

  Vastaa
 2. virkkaaja

  Juku. Nyt on Madmanin miehuutta loukattu kun on menty tarjoamaan rättikässää uroille. Ja tähän asiaanhan aivan erityisesti liittyvät maahanmuuttajat. Onkohan Madmanin kylällä ole näyttäytynyt väärän värinen setä vai onkohan trolliarmeijalla pulaa aiheista kun pitää kudontapiirejä vastaan hyökkäillä.

  Vastaa
  • Paavo Mustonen

   Miehuus on se pieni asia, huvitti minuakin. Merimiehiä ei ole perinteisesti pidetty ”neiteinä”, mutta niin vain juuri merimiehet toivat pitsinnypläyksen Suomeen. Poiketkaa joskus Raumalla museossa, sieltä löytyy muutakin munatonta harrastetta.

   Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>