Tarjouskilpailu: Paikallisten pienyrittäjien rahkeet eivät riitä tarjouksen jättämiseen

Eerola-Yhtiöt hoitaa lietteiden kuljetuksen

Uudelleenkilpailutus ei tuonut juurikaan muutoksia Pirkanmaan lietekuljetuksiin. Kilpailutuksen voittanut Eerola-Yhtiöt hoitaa kuljetukset koko maakunnassa Mouhijärveä ja Suodenniemeä lukuun ottamatta. Siellä parhaan tarjouksen teki paikallinen Kuljetusliike Finska Oy.

Lietekuljetukset kilpailutettiin uudelleen kolmen vuoden ajaksi, koska markkinaoikeus kumosi syksyllä edellisen hankintapäätöksen, jolla Pirkanmaan Jätehuolto Oy jakoi lietteiden kuljetukset neljän tarjoajan kesken. Uusi kilpailutus tehtiin EU:n laajuisena, kuten markkinaoikeus päätöksessään edellytti.

Ajoista olivat kiinnostuneita lähinnä kotimaiset ympäristöyritykset. Tarjouksia jätettiin hieman edellistä kilpailutusta vähemmän.

 

Koko kunta on pienyrittäjälle liian suuri alue

Pentti Tuominen on kuljettanut jätevesiä yli 35 vuotta. – Niin kauan ajan, kunnes laittavat telkien taakse, mies vakuuttaa.

Lietekuljetusten keskittäminen Pirkanmaan Jätehuollolle vei työt maaseudun pieniltä loka-autoilta ja traktorikuskeilta. Sydän-Hämeessä toimivat pienyrittäjät eivät osallistuneet tarjouskilpailuun, koska tarjous olisi pitänyt jättää koko kunnan alueesta. Se muuttaisi osa-aikaisen lietteen ajon täyspäiväiseksi ja edellyttäisi kaluston hankintaa ja työvoiman palkkaamista.

– Ei yhden auton yrittäjä pystyisi hoitamaan koko Pälkänettä. Se vaatisi ainakin paria autoa, aitoolainen Pentti Tuominen sanoo.

Hänen käsityksensä mukaan yksityiset kuljettajat voivat edelleen ajaa lietettä Pälkäneellä, koska lietekuljetuksia koskeva valitus on korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä. Vaikka kunnan tekemä valitus hylättäisiin, kiinteistöt voisivat tilata osan kyydeistä paikallisilta kuskeilta.

– Niin kauan ajan, kunnes laittavat telkien taakse. Säätelyä puretaan, ja taksit vapautuvat, mutta lietteiden kuljetuksessa siirrytään päinvastoin kartellien aikaan, Tuominen ihmettelee.

Hän pitää lietekuljetusten keskittämistä maaseudun pienyrittäjien kurjistamisena ja maaseudun alasajona.

– Edellisellä tarjouskierroksella Jätehuollosta vinkattiin, että kannattaa laittaa tarjouspaperit Kangasalasta. Mutta sellainen alue vaatisi jo neljää autoa. Niiden velkoja maksaisi lopun ikäänsä, jos ei enää sopimuskauden jälkeen saisikaan urakkaa, Tuominen sanoo.

 

Eerola-Yhtiöt sai myös Kangasalan

Kangasalan lietekuljetukset sai edellisessä kilpailutuksessa Lassila & Tikanoja. Se ei kuitenkaan pystynyt hoitamaan aluetta, vaan Kangasalan ajot siirrettiin Eerola-Yhtiöille. Uudessa kilpailutuksessa Eerola-Yhtiöt sai myös Kangasalan kyydit suoraan itselleen.

– Pirkanmaa on iso alue, ja hyvä työllistäjä, muttei rahallisesti mikään jättipotti. Palkkaamme alueelle kolme uutta kuskia viime vuodenvaihteessa palkattujen viiden lisäksi, Eerola-Yhtiöiden Pirkanmaan aluejohtaja Jarmo Mäkinen kertoo.

18 toimipaikassa eri puolilla maata toimivalla perheyhtiöllä on noin 300 työntekijää ja pari sataa autoa.

– Tänä vuonna hankitaan 25 uutta autoa. Nykyajan vehkeet mahdollistavat työn järkeistämisen. Samalla lenkillä voidaan käydä monta paikkaa.

– Kun olemme maakunnissa tiiviisti läsnä, niin se poikii samalla myös muita hommia. Kuulumme myös viemärialalla Suomen suurimpiin, Mäkinen kertoo.

Tänä syksynä ja talvena lietteiden kuljetusta ovat hankaloittaneet kelirikko, loska ja jää.

– Tiet ovat aika huonossa kunnossa, ja välillä autoihin joudutaan virittelemään ketjuja. Onneksi kesäpaikat ovat kuitenkin nyt tyhjillään, joten kerkiämme kyllä ajamaan kaiken.

Sako- ja umpikaivolietteiden keräys siirtyi Pirkanmaan Jätehuollolle 1.1.2017 alkaen. Pälkäneen kunta on valittanut päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta muiden vastaavien tapausten perusteella valituksen menestymismahdollisuudet ovat heikot.

Pälkäne ja muutamat muut kunnat ovat vaatineet korjausta myös jätehuollon viranomaislautakunnan paikkajakoon. Suunnitelman mukaan lautakunnan jäsenmäärää lisättäisiin niin, että sekä Tampereella että ympäryskunnilla olisi kahdeksan paikkaa. Nykyisin Tampereella on lautakunnassa enemmistö.

Teknistä lautakuntaa johtava Timo Ailio seuraa, kun Pentti Tuominen tuo lietekuorman Pälkäneen uusitulle puhdistamolle. Lieteajojen keskittäminen vie paikallisilta kuskeilta työt.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.