Pia Rauhalahti: Kuhmalahtelainen nimettiin vuoden 2018 Method Putkisto -ohjaajaksi

Hyvinvointia Navettasalilta

Kuhmalahtelainen Pia Rauhalahti on valittu vuoden 2018 Method Putkisto -ohjaajaksi Suomessa. Valinnan teki syvävenyttely- ja kehonhallintamenetelmän 30 vuotta sitten kehittänyt Marja Putkisto.

Kuhmalahtelaisfysioterapeutti kiinnostui menetelmästä vuonna 2006. Nyt hän ohjaa 15 ryhmää omalla Navettasalillaan Kuhmalahdella.

– Tähän saakka olen kiertänyt pitämässä ryhmiä muun muassa Kangasalla, Orivedellä ja Kuhmoisissa, mutta syksystä alkaen tunnit on keskitetty Navettasalille.

Ratkaisu on ollut hyvä sekä ohjaajalle että harrastajille.

– Kangasalta ajaa samassa ajassa Kuhmalahdelle kuin Tampereellekin. Onhan matka hiljaisella maantiellä ja tähtitaivaan alla paljon rauhoittavampi kuin kaupungin ruuhkat ja vilinä, Pia Rauhalahti sanoo.

 

Kivut ja kiristykset jäävät

Suomessa on noin sata Method Putkisto -ohjaajaa. Method Putkisto Instituuttia johtava Marja Putkisto toimii heidän kaikkien ohjaajana ja kouluttajana.

– Marja tuntee meidät ja ohjaa meidän kaikkien matkaamme, sillä tässä työssä ei koskaan tule valmiiksi, Pia Rauhalahti sanoo.

”Lajin äiti” kehitti menetelmän aikanaan saadakseen apua omiin tuki- ja liikuntaelinsairauksiinsa. Samat vaivat saavat harrastajat kiinnostumaan Method Putkistosta. Liikkeelle kannattaa lähteä ennen kuin selkävaivat alkavat rajoittaa arkea.

– Helpommalla pääsee, kun ei päästä liikeratoja ja asentoja urautumaan, Pia Rauhalahti sanoo.

Method Putkisto opettaa kuuntelemaan omaa kehoa ja sen asentoja sekä pääsemään kiristyksistä ja kivuista, niin että voisi liikkua vapaasti ilman rajoituksia.

– Vähitellen oppii itse ohjaamaan itseään työn ja harrastuksen aikana. Liikkeen laatu on tärkeää, se vaikuttaa suoraan toimintakykyyn ja terveyteen ja sitä kautta elämänlaatuun.

MP Body Up tarjoaa uuden keinon kehon hallintaan ja huoltoon.

– Body UPissa sukelletaan syvemmälle hermotukseen; siinä edetään mielen ja selkärangan kautta. Kevyet, mutta tehokkaat harjoitukset todistavat, ettei treenin tarvitse olla irvistämistä eikä suorittamista, vaan treenata voi niin, että se on hauskaa. Moni pitkään harrastanutkin on löytänyt Body Upin kautta uutta. Ryhdistä tulee joustava ja dynaaminen, ja kun asento muuttuu, koko elämä muuttuu!

Rauhalahti sanoo, että hektisen nykyelämän keskellä pidetään palkitsevana myös sitä, että jotain asiaa rakennetaan hitaasti ja rauhassa.

 

Syvempi tietämys kehosta

Kuhmalahden Navettasalilla on myös eritasoisia ryhmiä MP Pilateksessa, jossa tähän suomalaiseen menetelmään yhdistyy saksalaisen Joseph Pilateksen kehittämä keskivartaloa vahvistava voimistelumenetelmä.

– Aloittelijoiden ryhmässä voidaan keskittyä enemmän perusasioihin, Pia Rauhalahti sanoo.

Kestävyysurheilutaustan omaavana ja fysioterapeutiksi opiskelleena hän tiesi ihmiskehon toiminnasta paljon jo ennen Method Putkisto -ohjaajan uraa. Menetelmä on kuitenkin syventänyt tietämystä.

– Olen oppinut lukemaan omaa ja asiakkaiden kehoja, näen mikä kehossa toimii ja mikä ei, osaan avustaa jokaista yksilöllisellä tavalla.

Rauhalahti sanoo, ettei kyse ole pelkästään kehon, vaan myös ajatuksen ohjaamisesta.

– Lajissa haetaan tietoisesti ja selkeästi yhteyttä kehon ja mielen välille.

Rauhalahti pitää Vuoden ohjaajan nimitystä hienona palkintona pitkäjänteisestä työstä.

– Olen satsannut Method Putkistoon paljon. Kyllähän tällainen innostaa tekemään entistä enemmän asiakkaiden ja ohjaajayhteisön hyväksi.

 

Ryhtiä ja tasapainoa tuovasta Method Putkistosta haetaan apua muun muassa selkävaivoihin. Kuhmalahtelainen Pia Rauhalahti nimettiin vuoden 2018 Method Putkisto -ohjaajaksi.

 

 

 

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>