Kotiseutumies, metsämies, hevosmies Risto Keskinen 1941–2017

Muistokirjoitus

Rajalan kämpän talkoiden isäntä Risto Keskinen.

Maanviljelijä Risto Juhani Keskinen kuoli jouluaaton aamuna 24.12.2017 Kangasalan terveyskeskuksessa. Risto Keskinen syntyi Sahalahden Tursolan Iivarin talossa maanviljelijäperheeseen ja maanviljelijänä hän myös teki elämäntyönsä viljellen 20-vuotiaasta alkaen puolisonsa Marjatan kanssa Jussilan tilaa Salmentakana.

Nuorukaisena Risto oli lähiseuduilla tunnettu urheilija. Kookkaana miehenä hän oli hyvä kiekonheittäjä ja kuulantyöntäjä, mutta korkeushyppääjänäkin hän pärjäsi ja nyrkkeilijänä hän otteli jopa SM-tasolla. Viime aikoina hän oli erityisen iloinen pojanpoikansa Aleksin menestymisestä urheilijana.

Elinikäinen harrastus Ristolla oli hevoset ja raviurheilu. Omatkin hevoset, kuten ”Teijan Tähti”, menestyivät kilparadoilla. Tytär Teija jatkaa hevosharrastuksen parissa.

Risto toimi monella tavalla kotiseutunsa hyväksi. Hän toimi Salmentaan VPK:n puheenjohtajana ja puuhamiehenä vuosikymmenten ajan. Viime joulukuussa hänet kutsuttiin VPKn kunniapuheenjohtajaksi. Hän toimi myös vuosikymmeniä Saarijärven ja Teivaan tiehoitokuntien puheenjohtajana. Laipanmaan kävijät voivat todeta, että nämä tiet ovat erinomaisessa kunnossa.

Maatilan isäntänä Risto erikoistui sikatalouteen. Siinä hän oli edistyksellinen kehittäjä ja menestyi hyvin. Poika Reijo jatkaa tilan hoitoa. Laipanmaassa sijaitsevat metsät olivat osa Riston työmaata, mutta myös vapaa-ajan harrastusten ympäristö. Hän hoiti metsiään ammattitaidolla. Poikavuosista alkaen hän samoili Laipanmaan metsissä ja vuosien mittaan hänestä tuli Laipanmaan metsien ja historian asiantuntija.

Kun 1990-luvulla tehtiin kirja ”Elämää Laipanmaassa”, Risto toimi keskeisenä asiantuntijana ja kirjan kustantajana. Erityisen merkittävän työn hän teki eläkevuosinaan toimiessaan Laipanmaan sydämessä sijaitsevan Rajalan metsäkämpän isäntänä. Kun metsäyhtiö UPM 2000-luvun alussa vuokrasi kämpän Sahalahti-Seuralle, ehtona oli, että kämppä kunnostetaan ja siitä huolehditaan. Risto otti haasteen vastaan. Hänen johdollaan järjestettiin Rajalassa vuosina 2004–2005 yli kaksikymmentä talkooiltaa, joihin osallistui kaikkiaan noin 150 talkoolaista. Moinen talkoohenki on nykypäivinä harvinaista.

Eläkevuosinaan Risto ajeli jopa usean kerran viikossa Laipanmaassa huoltamassa omistamaansa Teivaan torppaa, tarkkailemassa hirvitilannetta, huolehtimassa Saarijärven ja Teivaan teiden kunnosta, esittelemässä vieraille Rajalassa Laipanmaan historiaa ja valmistelemassa kämpällä järjestettyjä tapahtumia tai vain tarkastamassa, että kämpällä kaikki on hyvin.

Sairasvuoteellaan Risto välitti ystävilleen Rajalan viimeisen asukin Nestori Hanhikosken hänelle viimeisinä elinpäivinään lausuman toivomuksen: ”Pitäkää pojat huolta Rajalasta”.

Monet Riston johtaman metsäryhmän kokoukset Rajalan kämpän hämärässä, saunaillat Teivaan torpalla tai tapaamiset perinnetapahtumissa ovat nyt historiaa. Muistamme kiitollisina hetkiä Riston seurassa. Oli hienoa tuntea Risto ja kuulua hänen ystäväpiiriinsä. Otamme osaa Marjatan ja muiden omaisten suruun.

Timo Kivimaa ja Markku Rauhalahti

Kirjoittajat ovat Kuhmalahdella syntyneitä metsänhoitajia ja Rajalan kämpän metsäryhmän jäseniä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?