Vajoava rivitalo on pilannut jo pitkään Pälkäneen mainetta. Kunta on keskittynyt todistelemaan, ettei sillä ole juridista vastuuta asiassa.
Ymmärtääkseni maaperä on tutkittu ennen rakentamista ja sen rakennettavuudesta käytiin aikanaan keskustelua valtuustossakin, sillä Vilho Nikkanen (vas) saneli päätökseen eriävän mielipiteen. Vika ei siis ole tontissa, vaan rakennustavassa.
Laajan julkisuuden innoittamana kuntalaiset huutavat kuntaa apuun. Se tarkoittaisi sitä, että talo päätyisi meidän kuntalaisten ja yrittäjien maksettavaksi. Silloin vaarana on, että kaikki muutkin rakennusvikaiset talot yritetään kaataa kunnan syliin, jos tontti on joskus vuosikymmeniä sitten ostettu kunnalta.
Pälkäneellä on hyviä esimerkkejä keräyksistä. Kun pahin tapahtuu, Varapäre rientää apuun. Rautajärvellä kyläyhdistys pisti pystyyn keräyksen, kun tulipalo jätti paikallisen lapsiperheen kodittomaksi.
Olisiko myös vajoavan rivitalon tapauksessa keräyksen paikka? Kunta voisi järjestää vuokra-asunnot niille asukkaille, jotka tarvitsisivat kattoa pään päälle ja antaa keräykseen pesämunaksi muutaman kymmenen tuhatta euroa. Vapaaehtoisten avulla voitaisiin kerätä sellainen potti, etteivät talon osakkaat jäisi taloudelliseen ahdinkoon.
Talo ei kai enää pelastettavissa, vaan se päätyy joka tapauksessa purettavaksi. Kallis purkutyö on jäämässä joka tapauksessa kunnan vastuulle.
Keräyksen avulla vältettäisiin se, ettei kunta ole kaikista myymistään tonteista ikuisessa vastuussa. Ja ihmiset pääsisivät suoraan auttamaan hätään joutuneita, eivätkä kunnan kautta.
Heti mukana
Kommentointi on suljettu.