Marko Vesterbackan luento suorana lähetyksenä Arkissa

Paavo Järvisen kirjoittaman Kovaa aikaa -kirjan kansi.

Marko Vesterbacka luennoi Valkeakoski-opiston luentosalissa keskiviikkona 31. tammikuuta kello 18 Paavo Järvisen ”Kovan ajan” synnystä ja tiestä painetuksi kirjaksi. Luennon järjestävät Valkeakoski-opisto ja Valkeakosken kirjasto. Luento striimataan Pälkäneen pääkirjastoon – se voidaan tällä tavalla nähdä suorana lähetyksenä Pälkäneen kirjaston isolta TV-ruudulta.

Paavo Järvinen syntyi Sääksmäellä ja liittyi 17-vuotiaana helsinkiläiseen punakaartilaiskomppaniaan, jonka mukana hän osallistui taisteluihin useilla rintamilla. Hän kuului myös kotipitäjäänsä Sääksmäkeä kiertäneeseen punaisten ratsuosastoon. Järvinen kirjoitti omaelämäkerrallisen romaanin Kovaa aikaa 1950-luvun jälkipuolella ja tarjosi sitä kustantamoille, joita teos ei kuitenkaan riittävästi kiinnostanut.

Järvinen kuoli vuonna 1958. Teos Kovaa aikaa ilmestyi vasta 59 vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen, vuonna 2017, Kustannusliike Warelian julkaisemana. Vaikka kirjan alaotsikko on ”Erään punakaartilaisen kokemuksia kansalaissodan ajoilta”, kirjoittajan näkemys on hyvin sovitteleva, valkoisia ymmärtävä. Hän näyttää myös punaisten rikokset ja pitää aseisiin tarttumista isona virheenä ja suurena onnettomuutena sekä näkee jyrkän linjan kannattajien kiihkeän agitaation yhtenä sisällissodan pääsyynä.

Kustantaja Marko Vesterbacka selvittää luennollaan, miten käsikirjoitus päätyi painetuksi kirjaksi. Kirjan esittelyn lisäksi luennolla käsitellään sitä, mitä käsikirjoituksille kustantamossa tapahtuu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?