Miten tehdään työhakemus ja ansioluettelo? Miten selviät työhaastattelusta? Millaista on hyvä asiakaspalvelu?
Näihin ja moniin muihin nuoren työstä haaveilevan nuoren mieltä askarruttavaan kysymykseen löytyy vastauksia Pälkäneellä helmikuussa järjestettävästä Ajokortti työelämään -koulutuksesta.
– Ajokortti työelämään -koulutus on valtakunnallinen 4H-järjestön tuote. Tämä soveltuu parhaiten yläkoululaisille sekä lukion ja ammattioppilaitoksen opiskelijoille. Alaikäraja on 13 vuotta, toiminnanjohtaja Heidi Kiiltomäki Pälkäneen 4H-yhdistyksestä kertoo.
Koulutus pidetään kolmena perättäisenä keskiviikkona Aapiskukon kabinetissa. Järjestäjinä ovat 4H-yhdistyksen lisäksi Pälkäneen ja Luopioisten yrittäjäyhdistykset.
– Nuoret ovat tulevaisuuden työntekijöitä ja on tärkeää saada heidät tarttumaan töihin. Tämän koulutuksen jälkeen töihin on helpompi hakea ja päästä, kun perustiedot ovat hallussa, puheenjohtaja Satu Ukkonen Pälkäneen Yrittäjät ry:stä sanoo.
Nuoren työelämätaitojen kehittyminen hyödyttää yrittäjäyhdistysten jäsenistöä eli nuoria työllistäviä yrityksiä.
– Pälkäneen 4H-yhdistyksellä on käytössään hyvä tuote, joten teimme aloitteen koulutuksen järjestämisestä yhteistyönä, Ukkonen toteaa.
Yrittäjät aktiivisesti mukana
Yrittäjäyhdistysten rooleina koulutuksen järjestämisessä on ollut markkinointi sekä työnantajayrittäjän puheenvuoron järjestäminen jokaiseen kolmeen koulutussessioon.
– Kiireisten yrittäjien saaminen talkoisiin nuorten hyväksi on ollut yllättävän helppoa, Satu Ukkonen sanoo.
Toki monella yrittäjällä on asiassa niin sanotusti oma lehmä ojassa, mutta paljon on kyse myös selkeästä hyvästä tahdosta.
– Opastan ja opetan kavereita mielelläni. Se palkitsee, kun oma osaaminen menee eteenpäin nuorille, Sami Seise Sähköpalvelu Seisestä ja Luopioisten yrittäjistä kertoo.
Seise on yksi koulutuksen työnantajapuheenvuorojen pitäjistä. Hän työllistää säännöllisesti sähköalasta kiinnostuneita tai sitä opiskelevia nuoria.
– Pidän nuorten työllistämistä mielekkäänä. Aina löytyy jotain työtä, jossa tarvitsen lisäkäsiä.
Muut puheenvuorot pitävät Hannele Merikari Aapiskukosta sekä Jukka Kittilä Niitty-Seppälän tilalta.
– Toivon, että nuoret oppivat koulutuksessa erityisesti oikeaa asennetta, kuten positiivisuutta ja avoimuutta, työntekoa kohtaan. Ainakin meidän töissä on tärkeää olla oma-aloitteinen ja ahkera, Kittilä pohdiskelee.
Niitty-Seppälän Kesätori ja kahvila työllistävät vuosittain kahdeksasta kymmeneen työntekijää.
– Meillä on lyhyt sesonki ja siksi työ sopii hyvin kesätyöksi nuorille.
Ajokortin lisäksi myös hygieniapassi
Ajokortti Työelämään -koulutus kestää yhteensä kuusi tuntia. Koulutus on jaettu kolmelle keskiviikkoiltapäivälle, jotta nuoret pääsisivät mahdollisimman hyvin osallistumaan siihen.
Työelämätaitojen lisäksi koulutukseen osallistuvien on mahdollista suorittaa hygieniapassi. Testin ajankohta sovitaan koulutuksessa erikseen ja siihen annetaan opiskelumateriaali.
Hygieniaosaamistestin pitää Eviran hyväksymä hygieniaosaamistestaaja, pälkäneläinen Hanna-Leena Vuojärvi.
– Testaajana minulla on paitsi oikeus, myös velvollisuus järjestää testejä niitä tarvitseville. Hygieniapassi vaaditaan hyvin monenlaisiin työtehtäviin, joten passin suorittaminen parantaa nuorten työmahdollisuuksia, Vuojärvi kertoo.
Hygieniaosaamistestin ja -todistuksen hinta on 25 euroa. Hinta sisältää materiaalit sekä mahdolliset uusintatestit.
– Olen tehnyt näitä testejä vuodesta 2005 lähtien ja tiedän kokemuksesta, että jännittäminen saattaa heikentää mahdollisuuksia testin läpäisemiseen. Toiselle paikkakunnalle matkustaminen voi myös olla nuorelle hankalaa ja kallista. Siksi haluan tuoda tämän testimahdollisuuden nuorille tuttuun ympäristöön omalla kotipaikkakunnalla.
Hygieniaosaamistestin kysymykset arvotaan kuhunkin testiin ja joskus kohdalle sattuu patteristo sieltä hankalimmasta päästä. Passin saamiseksi suurimpaan osaan kysymyksistä on vastattava oikein.
– Opiskelumateriaalin lukeminen, harjoitusten tekeminen ja mahdolliseen koulutukseen osallistuminen parantavat mahdollisuutta läpäistä testi. Tavoitteena on, että jokainen saa tarvittavan osaamisen työtehtäviinsä sekä hygieniapassin.
Hygieniapassi tarvitsee suorittaa vain kerran, mutta sen haltijalla on velvollisuus ylläpitää osaamistaan.
Välipala auttaa jaksamaan
– Valitsimme koulutuksen ajankohdan niin, että nuori pääsee sinne suoraan koulupäivän jälkeen, mutta ehtii vielä illaksi mahdollisiin harrastuksiinsa. Näin mahdollisimman monella nuorella on mahdollisuus osallistua koulutukseen, Heidi Kiiltomäki kertoo.
Pitkää päivää ei kuitenkaan jaksa ilman ravintoa. Yrittäjäyhdistyksissä haluttiin tuoda tähänkin nuorille helppo ratkaisu.
– Tarjosimme jäsenillemme mahdollisuutta tukea nuorten välipalaa koulutuksen yhteydessä, Satu Ukkonen kertoo.
Ensimmäisenä välipalatukijaksi ilmoittautui Heli Puputti Tamkotek Oy:stä.
– Tässä jutussa yhdistyy minulle kaksi tärkeää asiaa eli nuoret ja toimeen tarttuminen. Arvostan sitä, että tällaista konkreettista toimintaa järjestetään nuorille, Puputti kertoo.
Hänellä on paljon kokemusta nuorten työllistämisestä toimistopalveluja tarjoavassa yrityksessään.
– Koulutus tarjoaa nuorille tietoa työelämästä ja aineksia rakentaa omaa asennetta työpaikkaan mennessä. Tässä on myös hyvä, että on eri alojen yrittäjiä esittäytymässä, joten nuorille tulee tietoa erilaisista töistä ja ammateista.
Myös Design Pohjola, Fiina ja Aapiskukko ovat tukemassa nuorten välipalatarjoilua koulutuksen aikana.