Kun innokas tilkkuharrastaja löytää hyvän kankaan, hän hiplaa ja hivelee kangasta pitkään. Miltä kangas tuntuu? Mitä tästä voisi tehdä? Ostopäätöksen jälkeen kangas otetaan esille siltä varalta, että juuri tänään olisi hyvä päivä aloittaa jokin työ uudesta kankaasta. Taas kankaan kulmia hiplataan niin, että ne saattavat jo vähän rispaantuakin.
– Tuossahan se tuli tiivistettynä taustatarina Rispaajat-kiltamme nimelle, Aune Mattila naurahtaa.
Tilkkutöiden tekijöillä on toinenkin kankaaseen liittyvä ongelma.
– Ostamme hyvää kangasta. Sitten pilkomme se osiin ja ompelemme uudelleen yhteen. Joku voi kysyä, onko siinä mitään järkeä – että kannattiko? Mattila virnistää.
Kun katselee Rispaajien Pälkäneen killan 10-vuotisjuhlanäyttelyä Pälkäneen pääkirjasto Arkissa, voi sanoa, että todellakin kannatti. Kirjaston näyttelytilassa on esillä monipuolinen kattaus erilaisia tilkku- ja käsitöitä: peittoja, patalappuja, pehmoleluja, tyynyjä, vaatteita, mattoja ja verhoja.
– Tilkkutöiden ohella kirjastolla on esillä muitakin käsitöitä. Näin näyttelyn anti on mahdollisimman laaja, Mattila huomauttaa.
Monipuolista toimintaa
Pälkäneen killan Rispaajat juhlii tänä vuonna kymmenettä toimintavuottaan. Kilta perustettiin vuonna 2008, kun Aune Mattila ja Pirjo Lahtinen alkoivat pohtia oman killan perustamista kotipaikkakunnalleen. Ajatus sai alkunsa, kun naisia alkoi harmittaa jatkuva reissaaminen Kangasalan killan kokoontumisiin. Ei kestänyt kauan, kun koossa oli jo kuusi kiltalaista. Ryhmä saatiin kasaan pitkälti naisten omasta ystävä – ja tuttavapiiristä, mutta Anja Hakala bongattiin ryhmään toista reittiä.
– Näin Anjan tilkkukassin kanssa kadulla ja sanoin hänelle, että taidat harrastaa tilkkutöitä. Kun vastaus oli myöntävä, pyysin häntä liittymään ryhmäämme. Anja kävi tuolloin Tampereen killassa mutta siirtyi sitten jonkin ajan kuluttua meille, Mattila muistelee.
Rispaajien Pälkäneen killassa on nykyisin seitsemän jäsentä. Ryhmä kokoontuu toistensa kodeissa hyvin vapaamuotoisen ohjelman merkeissä. Joskus tehdään tilkkutöitä yhteisen teeman alla, mutta ketään ei pakoteta tekemään mitään sellaista, mikä ei tunnu luontevalta.
– Sehän tappaisi helposti hommasta ilon ja luovuuden, Mattila mainitsee.
Vuosien varrella tilkkutyöharrastajat ovat tehneet esimerkiksi peittoja, seinävaatteita, tekstiilikortteja ja nuppupeittoja Tampereen yliopistollisen sairaalan keskosvauvoille. Kertaalleen kilta on esitellyt toimintaansa ulkoilutilkkupäivän merkeissä Pälkäneen torilla. Yhdessä on vietetty myös värjäyspäiviä ja välillä on reissattu pohjoismaisille tilkkupäiville, joita järjestetään vuoroin Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.
– Koko Suomen tilkkuharrastajat kokoontuvat aina kerran vuodessa yhteen. Tänä vuonna kokoonnutaan Raisiossa, Mattila kertoo.
Rennosti yhdessä
Killan toiminnassa on tärkeää se, että jokainen tuo toimintaan mukaan omaa osaamistaan ja omia ideoitaan. Tilkkutöiden tekeminen vaatii aikaa ja vaivaa, mutta onnistunut suoritus palkitsee tekijänsä. Tilkkuja siis viilataan, mutta muuten otetaan rennosti. Samanhenkisten ihmisten kanssa on helppo olla.
– Ilmapiiri kokoontumisissamme on mukavan välitön ja avoin, Mattila kehaisee.
Pälkäneen killan Rispaajat 10 vuotta -tilkkutyönäyttely Pälkäneen pääkirjasto Arkissa 2.–28.2. Avoinna kirjaston aukioloaikoina.