Viina juoma viisasten

Lukijan runo

 

Viina juoma viisasten – näin

monet tiemmä väittää;

että saisi olla, Joulun

pyhät päissään.

 

Glögejä kun nautitaan, niin

estot poijes kaikkoo

puukot esiin kaivetaan, ”Tuo

vokottaa mun Maikkoo,”

 

Siinä sitten veritalkoot kaukana

ei liene. Mutta suotta moitit

Alkoo, ”kaikki ottaa pienet”.

 

Maija saapuu, palautetaan

rauhaa urakalla. Ryyppyveikot

rauhoitetaan kumipatukalla!

 

Sopu saapuu, viha lauhtuu

”rannerenkaat” saadaan;  sitten

sinitakkiset raahaa vaarin kaaraan.

 

Toinen auto, ambulanssi pillit

päällä kiitäää, hurja leikki –

puukkotanssi, haavaa kyljess` viiltää.

 

Liiotenko synkän kuvan,

kaljoittelust` maalaan?

Kätees ota päivälehti, sielt`

tää kuva saadaan!

 

Yli joka toinen rikos, murha,

rötös, muukin, ponnen saa

ja motivoinnin, jälkeen monen

tuopin.

 

Iso jano, viinan himo monen

mieltä riivaa, liitot hajoo,

avioerot perheistä on piinaa.

 

Helsingissä Hurstin Veikko Lahjan

kanssa toimi. Siltain alta

Rantamailta niitä ressui poimi.

 

Jeesusta he tarjos heille maailman

murjomille, siinä ohes leipää,

soppaa, sekä lämmint ylle.

 

Hakaniemen työviksellä, rannas

Töölönlahden, kokouksis moni

astui – matkaan Jeesus – haahden.

Simo Myllykoski

Kommentit (19)

 1. Myllysen Simpanssi

  On huoltolautakunnasta jo aikaa, mut silti kerberosten laulu raikaa.
  Jumiuduttu on menneisyyden mielikuviin sekä luuloihin,
  ja ulkokultaiset on verhottu taas Jessen kaapuihin.
  Paheksua voi synnin tunnossa,
  mut Simolla on hommat kunnossa.
  Toitottakaa Jee-suksen pelastusta,
  niin alttarille pää-dytte juomaan kusta.
  Tekopyhiä sontiaisia olette kaikki tyynni,
  ja helvetin tulessa palatte kuin verimakkarassa ryyni. Uunissa.

  • Simo Myllykoski

   Minäkin luulin kauan sitten viinaa väärinkäyttäessäni olevani vähintään yhtä viisas kuin Sinä! Mutta jo kauan sitten huomasinkin olleeni silloin tyhmä; ehkä Sinäkin joskus huomaat… Ainakin sitten, kun kohtaat samanlaisia kolhuja kuin minä, olisi edellytyksiä ehkä huomata.

   Mutta tuosta viime rivistäsi sain kimmokkeen mainostaa kirjaani, jonka nimi on ’HELVETTI vai GEHENNA, – kumpi on Raamatussa? — Siinä on vain 120 sivua ja muutama kuva. Jos sen luet, tiedät aiheesta hiukan paremmin. Löytyy googlettamalla ’kirja simo myllykoski’. Se tulee pian painosta ja esittely löytyy, kuten sanoin. AIHEETTA ENEMPÄÄN….

 2. simomyllykoski

  Tuo runo yllä oli kyllä minun, mutta sen lainaajalle oli tullut muutamia pikku virheitä tekstiä käsitellessään. Siteerauksessa oli: ”

  Sopu saapuu, viha lauhtuu
  ”rannerenkaat” saadaan; sitten
  sinitakkiset raahaa vaarin kaaraan.

  Minun tekstini oli:

  Sopu saapuu, viha lauhtuu
  ”rannerenkaat” saadaan;
  sitten sinitakkisedät
  raahaa vaarin kaaraan.”

  Muitakin pikku virheitä oli, mutta asia on toki hyvin säilynyt samana.

  Mutta sitten siihen varsinaiseen asiaan on sanottava, että vain houkka voi väheksyä edesmenneen ystäväni Hurstin Veikon työtä Helsingissä ja muuallakin. Siitähän minä tuossa kirjoitin, koska itsellänikin oli siltä ajalta työkokemusta ja toimin sielläkin silloin. Tulin läheltä näkemään, mitä alkoholi oli saanut ja saa aina aikaan noissa ”ressukoissa”, jotka SE KUNINGAS on pettänyt. — Monet pyrkivät vasta viime hädässä irti siitä ja Veikko tarjosi siihen aina samaa ratkaisua, Jeesusta! Ja myös auttoi materiaalissa voimiensa mukaan, kuten nyt hänen ja Lahjan poikakin on tehnyt. Tosi arvokasta työtä, jota tuon kommentoijan halveksunta ei kumoa!

  • Jaakko

   Simo, mikä avuksi? Syvästi uskovainen ystäväni on alkoholisti eikä pääse viinan kiroista eroon vaikka sitä täydestä sydämestään toivoo ja rukoilee. Rahavaikeudet ja elämänhallinnan menetys piinaa miestä. Pahaa ei kenellekään ole hän tehnyt, sydämellinen mies ja avulias ja auttavainen.

   • Simo Myllykoski

    Tilanne on niin, että nuo väitteesi eivät voi olla totta. Uskossa oleva ei voi olla alkoholisti, siis sen ”herran” hallinnassa. Olen tavannut sellaisia, jotka ovat ”huomenna tekemässä parannuksen”. Avuliaisuus ja auttavaisuus eivät ole todiste ”uskovaisuudesta” Tunnen sekulaareja ihmisiä, jotka kyllä ovat auttavaisempiakin kuin monet uskovaiset. Nuo rahavaikeudet ja elämänhallinta ovat kaikilla seurausta ”väärän kuninkaan” kunnioittamisesta. — Itse tein tietoisen ratkaisun uskoon tullessani: katkaisin siteet entisiin juomahimon vallassa oleviin ”ystäviin”. Ellei sitä tee, jos sanoo kuitenkin Jeesuksen löytäneensä, ei kestä kauaakaan, kun on entinen kierre taas käynnissä – ja kaveri kännissä!

    Lasse Liemolan raittiuslupaus kauan sitten jossakin TV-ohjelmassa oli: ”Ei koskaan enää, –hmmm. -maanantaisin, — öööö, — aamupäivisin, — tuota … luulisin!”

    !

 3. Jaakko

  Kiitos Simo vastauksesta. Nyt tiedän tuon ystäväni olevan valheellinen huijari. En enää luota hänen vilpittömyyteensä. Hän on rukoilemalla yrittänyt saada avun, mutta en usko Jumalan häntä auttaneen koska tuo kirottu alkoholismi on voimakkaampi. Pyydän häntä lopettamaan avunpyynnöt ja tyytymään osaansa väärän kuninkaan palveluksessa. Sairaus nimeltä alkoholismi on ihmisen oma valinta eikä se ole oikeasti sairaus. Olen kanssasi samaa mieltä.

  • Simo Myllykoski

   Niin se on. Alkoholismi sanotaan yleisesti sairaudeksi, mutta se on alussa ainakin oma valinta. Jatkossa siitä kyllä SEURAA sairauksia, moniakin – ja tappavia sellaisia myös. Ennemmin tai myöhemmin, ja vaarallinen elämä, sekä ahdistusta lähimmille ainakin. Varmasti monet himon riivaamat haluaisivat siitä irti, rukoillenkin ja ’esirukousta’ pyytäen, mutta todellisuudessa eivät tosissaan haluakaan siitä irti. Itsesäälin kyyneleitä he ovat herkkiä vuodattamaan ja käyttävät hyväksi useinkin juuri USKOVIA! Hurstin Veikon kanssa tulin näkemään läheltä tuota sektoria ja Veikko jos kuka tiesi ne metkut ja mutkat. Hänen perustamansa ja kunnostamansa muistaakseni Malmilla ollut paikka paloi viinahuuruisen ”ystävän” polttamana, mutta käräjillä tuomari vapautti kaverin… Veikko nimittäin sanoi saaneensa niin paljon anteeksi, että hän myös antaa anteeksi sille kaverille! — Veikkohan oli itse erittäin pitkälle alkoholin käyttäjä, ennen kuin kohtasi Jeesuksen, tullen uskoon!

   Eräs entinen asiakkaani ja hyvä ystäväni silloin, Hämeenlinnassa vanginvartijana toiminut (nyt eläkeläinen) sanoi, että ne huumeveikot ja suuret rötöstelijät kyllä voivat muuttua aidosti ja pysyvästi, mutta vain todella uskoon tullen. — Eikä hän itse edes itseään minään uskovana pitänyt, mutta näki asian pitkän kokemuksen vuoksi.

 4. Jaakko

  Älkää tuomitko ettei teitä tuomittaisi. Simo on malliesimerkki potilaasta joka on juonut itsensä tärviölle ja kömpinyt sieltä ylös löydettyään keinon jolla voi jättää taakseen kaiken aiheuttamansa mielipahan. Ja nyt hän on palavasilmäisesti tuomitsemassa kaikki jotka eivät usko samaan hänen kanssaan. Alkoholismi ei sairaus, oma valinta. Huh huh, nämä kaverit katkoivat kauloja keskiajalla kun uskoa vietiin eteenpäin…

  • Simo Myllykoski

   Luin vasta nyt tuon täydellisesti pieleen menneen Jaakon ”ajatukset”. Helppo tuomita, kun ei tunne lainkaan. – Roomalaiskatoliset ja muslimit kauloja katkoivat keskiajalla, eivät uskossa olevat, joiden kauloja kaltaisesi väärin tuomitsijat katkoivat. Jos tuntisit Raamattua, välttäisit sitä väärinkäyttämästä, sillä kyllä siellä sanotaan:
   (KR38: Sak. 7:9-10) 9. ”Näin sanoo Herra Sebaot: Tuomitkaa oikea tuomio, tehkää laupeus ja olkaa armahtavaiset kukin veljellenne, 10. leskeä, orpoa, muukalaista ja kurjaa älkää sortako, älkääkä miettikö mielessänne pahaa, kukin veljeänsä vastaan.
   Ja vielä Jeeesuksen sana:
   (KR38: Joh. 7:24) 24. Älkää tuomitko näön mukaan, vaan tuomitkaa oikea tuomio.”

   (KR38: Room. 2:1-3) 1. Sentähden sinä, oi ihminen, et voi millään itseäsi puolustaa, olitpa kuka hyvänsä, joka tuomitset. Sillä mistä toista tuomitset, siihen sinä itsesi syypääksi tuomitset, koska sinä, joka tuomitset, teet samoja tekoja. 2. Ja me tiedämme, että Jumalan tuomio on totuuden mukainen niille, jotka senkaltaisia tekevät. 3. Vai luuletko, ihminen, sinä, joka tuomitset niitä, jotka senkaltaisia tekevät, ja itse samoja teet, että sinä vältät Jumalan tuomion?
   PIMEYDESSÄ PYSYMINEN on sekin vapaaehtoista. Yhtä vapaaehtoista, kuin valoon tuleminen. Eikä ketään voi pakottaa rakastamaan totuutta, sillä toisille on rakkaampaa pysyä pimeässä, pitää valheista ja väristä oletuksista kiinni – kun ei ole halua tehdä elämässään parannusta. — Minusta tuntuu, että Sinä itse, Jaakko, olet ”palavasilmäisesti tuomitsemassa” valkeudessa vaeltavia, raittiita uskovia — ja syyn tiedän!

    • Simo Myllykoski

     Heidät luetaan kyllä yleisesti ns. kristityiksi, mutta ”hedelmistään puu tunnetaan” tulee olla heidänkin kriteerinään. Heidän historiansa todistaa ihan sitä samaa kuin keskiajan ns. kristittyjen ristiretkistä voimme lukea. — Jeesus EI PERUSTANUT uutta uskontoa: kristinuskoa, vaan hänen oppinsa oli: ”rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat”! Katolisen kirkon murhaaminen on jatkunut kautta vuosisatain. Lienet lukenut inkvisitiolaitoksesta ym. Ja jesuiitoista kirjoitti Sakari Topelius esim. VÄLSKÄRIN KERTOMUKSISSA.

     Historian kouluopetus on siitä mielenkiintoinen, että se ”unohtaa” aikaa myöten faktoja tapahtuneista ja muuntaa niitä vallanpitäjien poliittisiin tavoitteisiin sopiviksi. Niinpä se ”unohtaa” mainita, että myös Lutherin jäljiltä löydetään hänen suhteensa juutalaisiin ja suhteensa USKOVIEN KASTEEN tunnustaviin olleen perin murhaava. Kirjoja: — Luther: JUUTALAISISTA JA HEIDÄN VALHEISTAAN. Ja kastekeskustelusta tietoa: Pekka Lattu: RAJANKÄYNTIÄ KASTEKYSYMYKSESTÄ. Tässä jälkimmäisessä on paljon asiaa, mikä olisi historiasta kiinnostuneen hyvä tietää… Suosittelen molempia, myös omaa kirjaani HELVETTI vai GEHENNA, – kumpi on Raamatussa.

 5. Jaakko

  Simo, pysyisit asiassa ja yrittäisit hieman selkeyttää sanomaasi. Nyt tulee paatoksella horinaa sieltä sun täältä ja ihmisten kirjoittamasta kirjasta lainauksia. Jos oma kirjasi on yhtä sekavaa tekstiä, en toiveestani huolimatta voi luvata suurta menestystä markkinoilla.
  Julistaminen toisille saman näkökannan omaaville toki onnistuu tuollakin tyylillä koska samanmieliset ahmivat mitä tahansa sanomaa kritiikittä mikäli se ylistää omaa päämiestä (tai naista).
  Suvaitsemattomuus noinkin rajusti uskovien piirissä on valitettavan yleistä ja toisten maailmankuvaa muutetaan väkipakolla mikäli ei samaan usko. Ehdottomia ehtoja ladellaan ja kerrotaan miten on elettävä tai muuten helvetti kutsuu.
  Olette onneksi kutistuva kansanosa ja muutaman sukupolven kuluttua teihin törmää enää kirjallisuudessa.
  Autan jatkossakin uskovaista ystävääni taistelussa alkoholismia vastaan ja tuen ehdoitta pyrkimykseen kohti terveempää elämää. En pilkkaa häntä heikoksi enkä kyseenalaista uskoaan tai sairauttaan kuten sinä tekstissäsi teit. Lasse Liemolan lainaukset ovat suoraa pilkkaa vaikka et tiedä mitä ystäväni käy läpi elämässään. Suoralta kädeltä pystyt sanomaan että oma vika ja et aidosti yritä alkoholista eroon. Tuollaista suvaitsevaisuutta ja hyvyyttäkö sinun oppikirjasi opettaa?

  • Simo Myllykoski

   Et näköjään osaa lukea, vaikka luetkin! Sanoin:
   ”PIMEYDESSÄ PYSYMINEN on sekin vapaaehtoista. Yhtä vapaaehtoista, kuin valoon tuleminen. Eikä ketään voi pakottaa rakastamaan totuutta, sillä toisille on rakkaampaa pysyä pimeässä, pitää valheista ja vääristä oletuksista kiinni – kun ei ole halua tehdä elämässään parannusta. — Minusta tuntuu, että Sinä itse, Jaakko, olet ”palavasilmäisesti tuomitsemassa” valkeudessa vaeltavia, raittiita uskovia — ja syyn tiedän!”

   Tuossa kirjassani EN MYÖSKÄÄN, vastoin luuloasi ja otaksumaasi YLEISTÄ käsitystä korosta HELVETTIIN joutumista, koska sellainen on vain katolisen kirkon keino pelotella ihmiset maksaviksi kirkon jäseniksi. Helvettiä EI RAAMATTU TUNNE! Se Gehenna (גיהנום ) siellä kyllä on, se oli kaatopaikka Jerusalemin muurin takana. Olen itse käynyt siellä pari kertaa vaimoni kanssa, eikä se enää ole sellaisessa käytössä, vaan kaunis vehreä laakso. Olen siitäkin kirjassani kertonut. Mutta Jeesuksen aikana madot ja tuli tekivät selvää jätteistä ja rikollisina tapetuista. Toki Raamattu tuntee iankaikkisen tuomion mm. ’juopoille’, ’huorintekijöille’, ’varkaille’, ’homoille ja lesboille’, ’murhaajille’ jne., ja se tuomio on iankaikkisen kuoleman tuomio: toinen kuolema. Siis sellaisille, joiden käyttäytymistä järjestäytynyt yhteiskunta ennen piti ”syntinä” ja vääryytenä. Nykyään kaiketi on kanssasi yhtä mieltä siitä, etteivät ne ole mitään pahaa käyttäytymistä!?

   Ja olisi korrektia käyttää omaa nimeä, kun tarkoittaa keskustella sivistyneesti… ”Puskista huuteleminen” on kuin puisi nyrkkiä kädet taskussa.

   Tuossa sanomassani ei mielestäni ole lainkaan PAKKOA, vaan korostetusti VAPAUTTA VALITA IHAN ITSE!

   En viitsi enempää kanssasi näistä vääntää, sillä Sinulta puuttuvat po. asioista kaikki perustiedotkin, koska et tunne Raamattua etkä historiaa. — Omalta osaltani voin valaista Sinua vielä kuitenkin siitä, että tässäkin lyöt kirveesi pahasti kiveen, kun väitit: ” Simo on malliesimerkki potilaasta joka on juonut itsensä tärviölle ja kömpinyt sieltä ylös löydettyään keinon jolla voi jättää taakseen kaiken aiheuttamansa mielipahan.” — Jotka tuntevat minut, tietävät kyllä asian olevan täysin päinvastoin.

   Anteeksi, etten aiemmin ehtinyt vastata. Olimme päivän reissussa ja tulimme juuri kotiin.

   Vielä sananen: tiedän kyllä, mitä ”ystäväsi käy läpi elämässään”, sillä olen muutaman kerran yölläkin joutunut vastaamaan ja auttamaan itsemurhaan ajautuvaa, muuten hyvää kaveria. He saivat avun, ja vuosien takaa tuli eräs sellainen minulle myös töihin; olikin hyvä työmies. Hän oli opiskellut oikeustiedettä Turussa, mutta joi silloin etenemismahdollisuutensa ja huomasi onnekseen minun hakevan yhtä työmiestä vakinaiseen työhön.

  • simomyllykoski

   Tosiaankin! Tunnen muutamia entisiä alkoholisteja ja huumeveikkojakin taisi olla joukossa, jotka tulivat uskoon… Entinen riippuvuus jäi taakse, mutta he menivät ihan sekaisin: kiittivät sitä uutta Herraa ihan selvin päin! Ja perheen kärsimykset juopon isän vuoksi jäivät pois…. On se ihan kauheata, kun tulivat uskoon; voi mitä pimeyttä, kun ei enää viina maittanut! Ja erehdyit tuossa kun sanoit: ”juominen vähenee”, — ei se vähentynyt lainkaan, vaan jäi kokonaan pois heiltä.

   Onko kiva huudella puskista?

 6. simomyllykoski

  Diagnoosi ensin ja sitten hoito. Kun noiden KUNINGAS ALKOHOLIN pettämien kansalaisten parissa olen joskus havaintoja tehnyt, on herännyt halu kirjoittaa joitakin runoja. Koska se edellinen runoni täällä sai jonkun vetämään ”herneen sieraimeensa”, niin tästä saa siihen toiseenkin sieraimeen, että tasapaino säilyy….

  Leikki leikkinä, vaikka onkin vakava asia. Tarkoitus ei ole vähääkään pilkata sen väärän kuninkaan pettämiä, sillä vaikea siitä hallinnosta on irti päästä. Mutta ei ole aihetta alkaa ”paapomaankaan” ketään, sillä kukaan ei meillä kenenkään kurkkuun väkisin päihteitä kaada, vaikka kokemani mukaan tyrkyttääkin — ja heikot lankeavat aina vaan!

  TUOPIN JÄLJET

  Miksi valitus, vaikerrus vainen
  sinun huuliltas kohoaa noin?
  – Itse aiheutit sinä kaiken;
  ALKO valmisti, liemen sä joit.

  Sinun elämäs tuhotyössä
  auttoi ALKO, vaan valinta sun!
  Sinä päätit, ett’ myyjät yössä
  taas voi helpottaa janossa mun,

  kaupat kiinni kun on, edes kaljaa
  kauppiailta nyt saada ei voi,
  mutta kujilla virtaa viinaa;
  sieltä pullon taas kaveri toi…

  Tovi vierähti, pääsi täyteen
  sinä kiskaisit, petetty mies.
  Meni muistikin sulta jo hiiteen –
  nelinkontin sä etsit ties!

  Kotiin saavuit; sun vaimos ja lapset
  jo vavisten vartoneet on.
  Rakkaan vaimosi harmaantuu hapset,
  onhan menosi mahdoton!

  Etkö selvinä hetkinäs huomaa,
  että perhees pian hajoova on,
  kun kannat ain lisää tuot juomaa,
  mikä sulle tuo turmion?

  Ja kun voimia nousta ei sulla,
  kerran käyvä on sullekin niin,
  ettei kotia ”unohdetulla”;
  – ties vie juoppojen ”remmeihin”!
  * * *
  Viini maljassas helmeili kerran,
  OLVI vaahtosi tuopissa sun.
  Siirsi surujas pois hetken verran,
  – valheiloon sai ”unohdetun”!

  Mutta petosta, valhetta vainen
  ilo ’nautintoaineiden’ on.
  Vaikka tänään oot nauravainen,
  oot jo huomenna taas onneton!

  Puree myrkkyliskojen lailla
  viini paraskin, ja kuohuvin.
  Petät itseäs, iloa vailla
  pian olethan, – ypö’yksin.
  * * *
  Juopposeurat ja mennehet muistot
  heitä menemään – roskaa ne vain!
  Kierrä kaukaa kaikki ne puistot,
  joissa kierteen vois aloittaa ain.

  Mene seuraan sä Jumalan lasten,
  silloin kokee voit pelastuksen.
  Ja Jeesus hyvä on paimen,
  antaa Hän sulle armahduksen!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?