Viime kausi olisi ollut kausikorttikampanjalle ihanteellinen

Viime vuonna etelän laskettelukausi alkoi ennätysvarhain, tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään, koska alkutalvi oli lauha. Jouko Heinonen irrottelee jäät hybriditykistä, joiden paineilma tehdään keskitetysti pumppaamolla.

Tuhannet rinteisiin pääsyä odottavat kausikorttilaiset toivat Sappeen ja Laajavuoren syksyyn uudenlaista painetta.

– Tuplasimme lumetustehon, jotta saisimme kauden käyntiin niin pian kuin mahdollista, Laajavuoden toimitusjohtaja Lasse Niivuori kertoo.

Mutta veden ja lumitykkien lisäksi lumetukseen tarvitaan pakkasia. Ennen vuodenvaihdetta ei ollut kovinkaan monta pakkaspäivää.

– Se alkoi koetella hermoja, kun tuli luonnonlunta, mutta pakkasta ei ollut nimeksikään.

Viime talvena tilanne oli päinvastainen: marraskuussa saatiin kunnon pakkasjakso, jonka turvin eteläisen Suomen rinteet avasivat ennätyksellisen varhain. Rinteet loistivat tammikuulle saakka valkoisina valopilkkuina mustan maiseman keskellä.

– Viime talvi olisi ollut kausikorttikampanjalle täydellinen, sillä kausikorttilaiset lähtevät mäkeen, vaikkei kotipihassa olisikaan luonnonlunta. Nyt on luonnonlunta, ja kaikki ovat tulossa rinteisiin.

Lumetus aloitettiin parissa pakkasasteessa syntyneellä sohjolla.

Etelän keskuksissa yrittäjät nukkuivat paikan päällä, että lumitykit saatiin muutamaksi tunniksi päälle, kun lämpötila laski yöllä muutamaksi tunniksi pakkasen puolelle. Ja sitten kun rinteet sitten saatiin auki, saapuivat ihanteelliset 10–15 asteen pakkaset.

Laajavuori sai ensimmäiset rinteensä auki tapaninpäivänä ja Sappee kaksi päivää myöhemmin. Peuramaalla kauden käynnistyminen lykkääntyi myöhäisemmäksi kuin koskaan.

– Viime vuonna avattiin 12. marraskuuta eli aiemmin kuin ikinä. Isänpäiväviikonlopun aikaan rannikolla oli enemmän lunta kuin koko talven aikana. Tänä talvena rinteet saatiin auki vasta 18. tammikuuta. Loppukauden aikana ei millään pystytä kirimään kiinni parin kuukauden viivettä, sillä joulun ajan ja alkuvuoden sesonki jäi kokonaan väliin, Peuramaan toimitusjohtaja Janne Uotila sanoo.

Sappeessa ja Laajavuoressa pakkasia voitiin odottaa rauhallisemmin mielin, sillä kausikorttikampanjan ansiosta talvi oli myyty etukäteen.

 

Kausikortti parin päivälipun hinnalla

Pälkäneläinen Samuel Huuho työskentelee talvella välinevuokraamossa, johon hankittiin täksi kaudeksi reilusti lisää välineitä ja työntekijöitä kausikorttikampanjan vuoksi. Huuho viihtyy myös itse rinteissä.

Suomalaislaskettelija viettää rinteessä keskimäärin kaksi ja puoli päivää ja maksaa päivän hissilipusta noin neljä kymppiä. Monelle perheelle laskettelupäivä on samanlainen vuosirutiini kuin kesäinen huvipuistoretki: talvella käydään pari kertaa laskettelemassa ja kesällä Särkänniemessä ja Linnanmäellä.

Sappeen ja Laajavuoren kampanjat haastavat tätä mallia: kausikortin saa parin, kolmen laskettelupäivän hinnalla. Kun kausikortti on taskussa, rinteissä käydään ahkerammin.

Kausikorttikampanjoilla rinteisiin on innostettu sekä uusia harrastajia että takavuosikymmenten laskettelijoita, joiden sukset ovat jääneet vintille pölyyntymään.

Harri Heikkisellä on riittänyt huollettavia välineitä Sappeen vuokraamossa.

Sappee myi täksi talveksi kausikortteja paitsi rinteisiin, myös vuokraamoon. Satasella saa välineet alleen koko talven ajan.

Myös Peuramaan vuokraamossa kaupataan satasen välinepaketteja koko talveksi. Malli on kuitenkin erilainen, sillä sukset, sauvat, monot ja kypärän saa mukaansa.

– Meillä on eripituisia vuokra-aikoja. Välineet saa myös koko talveksi, toimitusjohtaja Janne Uotila sanoo.

Hän pitää vuokrasettiä turvallisena tapana hakea itselleen sopivat välineet.

– Jos monot eivät ole jalanmukaiset, ne voi käydä vaihtamassa toisiin.

Huolletut ja uuden veroiset vuokravälineet kiinnostavat harrastajia, mutta eivät aktiivilaskijoita.

Minna Rantanen auttaa Aleksander Ivashkovia ja Veronika Timokhinaa välinevuokraamossa.

– Aktiivilaskija vaatii välineiltään vielä enemmän, ja haluaa siksi omat välineet. Sunnuntaituristille puolestaan riittää, että saa välineet silloin, kun tulee rinteeseen. Ei hän vuokraa välineitä koko kaudeksi, sillä aina on olemassa riski, että tulee huono talvi, eikä välineille ole käyttöä.

Sappeen välinepakettitarjoukseen tarttuivat monet aloittelijat, mutta myös vuosikymmenten jälkeen rinteisiin palanneet, joiden välineet olivat päässeet vanhentumaan. Satasen hinta on aktiivisille harrastajalle edullinen, sillä jokseenkin saman verran uppoaisi vuosittain omien välineiden huoltoon.

”Vuokraamokausikorttien” vuoksi Sappee hankki täksi talveksi reilusti lisää uusia välinepaketteja.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?