Buumi: Juho Urkon mielestä Suomessa kannattaisi hyödyntää nykyistä enemmän kilpailuetuaan kauran viljelyssä

Helppoa kauraa?

Kaura on pitkään ollut viljelykasvina eräänlainen hätävara, johon turvaudutaan paikoissa, joissa muut viljat eivät tahdo menestyä. Lantmännen Agron sahalahtelainen tuoteryhmäpäällikkö Juho Urkko näkee kuitenkin kauran ympärille syntyneen ”buumin” – nyhtökauroineen, kauramaitoineen ja hyväksi havaittuine proteiinikoostumuksineen – olevan omiaan nostamaan kauran arvostusta.

– Viljelykulttuurin muutokseen menee silti aikansa. Buumi on kestänyt vasta muutaman vuoden, Urkko arvioi.

Urkon mielestä kauraan olisi Suomessa jo syytäkin satsata.

Kaura8000-seminaari keräsi Kangasala-taloon hiljattain noin 80 maanviljelijää. Järjestäjiin kuuluvan sahalahtelaisen Juho Urkon mukaan Pirkanmaalla kauralla on jo pitkät perinteet; viime vuonna tilaisuuksia järjestettiin Lahdessa, Seinäjoella ja Kalajoella.

– Suomi on pohjoinen maa ja vähän syrjässä, eikä meillä ole suurtakaan roolia maailman vehnämarkkinoilla. Suomalainen kaura on kuitenkin isojyväistä ja korkealaatuista, ja Suomi, Ruotsi ja Kanada ovatkin kaurassa maailman kärkimaita. Mielestäni kannattaisi keskittyä siihen, missä meillä on suhteellinen kilpailuetu.

Suomalaista kauraa viedään Urkon mukaan Eurooppaan paljon jo nyt, mutta enempäänkin olisi rahkeita. Lantmännen Agro ja muun muassa lannoitteisiin erikoistunut yritys Yara ovat jo parin vuoden ajan eri puolilla Suomea järjestäneet tilaisuuksia, joissa nostetaan esiin kauran mahdollisuuksia.

Tilaisuudet kulkevat nimellä Kaura 8000 – mutta nimestä huolimatta niihin ei liity millään muotoa toinen sahalahtelainen, taiteilija Anssi Kasitonni.

– Kauran keskisato Suomessa on noin 3500 kilogrammaa hehtaarilta. Potentiaalia kuitenkin on paljon enempään: tiedämme, että paikoin on päästy jopa 8000 kiloon hehtaarilta, Urkko selittää nimen taustaa.

Heikosta kannattavuudesta kärsivä maatalous voisi hänen mukaansa hyötyä tuotannon tehostamisesta, ja sen ympärillä – esimerkiksi lajikekehitykseen, lannoitukseen ja kasvinsuojeluun syventyen – liikutaan myös Kaura8000-tilaisuuksissa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>