Kokedama innosti kokeilemaan

Miia Porvali, Susanna Visala ja Eva Vuorinen askartelivat kokedamoja Onkkaalan Kukkahuoneen kokedama-pajassa.

– On antoisaa tehdä käsin itse ja tässä näkee tuloksen heti, Susanna Visala hehkuttaa tunnelmaansa Onkkaalan Kukkahuoneen Kokedama-pajassa.

Kaupan myyntitilaan on tuotu kaksi pöytää, joiden ääressä kuusi naista askartelee keskittyneesti. Tuloksena syntyy toinen toistaan kauniimpia, ripustettaviksi tarkoitettuja kukkaistutuksia.

– Kokedama koostuu savesta ja mullasta muotoiltavasta ytimestä ja sen ympärille liitettävästä sammaleesta. Kokonaisuus sidotaan metallilangalla ja lopuksi tuetaan vielä juuttinarulla, Onkkaalan Kukkahuoneen yrittäjä, puutarhuri ja floristiksi opiskeleva Ninni Hyvärinen kertoo.

Kasvit istutetaan kokedaman ytimen sisään. Kurssilaisille on tarjolla erilaisia viherkasveja ja he istuttavat kokedamoihinsa muun muassa rahapuita, saniaisia ja pitsilehtiä. Loppuillan suosikiksi nousee punaisen kirjava pitsilehti.

– Kokedamaan voi istuttaa melkein mitä tahansa, kunhan kasvi kestää käsittelyä, Hyvärinen sanoo.

Hän itse innostui tästä Japanista lähtöisin olevasta istutustavasta viime syksynä.

– Pajan järjestäminen on hyvä tapa jakaa tietoutta muillekin.

Onkkaalan Kukkahuoneen yrittäjä Ninni Hyvärinen opetti kokedamojen tekoa kokedamapajassa, joka järjestettiin kukkakaupan tiloissa.

Uutta ilmettä kotiin

Onkkaalan Kukkahuoneella tarvikkeet odottavat osallistujia valmiiksi aseteltuina. Savena Onkkaalan Kukkahuoneen kokedamoissa käytetään paakkuuntuvaa kissanhiekkaa ja multana tavallista kukkamultaa. Molempia löytyy paikallisista kaupoista.

Kokedaman ympäröivää sammalta sen sijaan on talvisaikaan vähän hankalampaa löytää. Eikä sitä sulan aikanakaan saa kerätä kuin maanomistajan luvalla.

– Tällä kurssilla käytettävä sammal on peräisin Hollannista ja sitä saa tilata kauttani. Jos torstaina tilaan, tavarat ovat seuraavana tiistaina täällä, Hyvärinen kertoo.

Onkkaalan Kukkahuoneesta voi ostaa myös valmiita kokedamoja. Hyvärinen tekee niitä myyntiin silloin tällöin, kun askartelulle on aikaa.

Kokedama on alun perin tarkoitettu ripustettavaksi, mutta se on kaunis myös asetettuna esimerkiksi lasiselle alustalle.

– Ripustaminen tekee kaikista viherkasveista turvallisia myös pikkulapsille ja lemmikeille, Hyvärinen huomauttaa.

Miten ripustettua pallon muotoista istustusta sitten oikein voi kastella?

– Mullan ja saven seos sitoo hyvin kosteutta, joten kokedamaa tarvitsee yleensä kastella vain joka toinen viikko, vähän tietysti kasvista riippuen, Ninni Hyvärinen opastaa.

Kastelu tapahtuu upottamalla kasvi veteen noin puoleksi tunniksi ja sitten valuttamalla siitä ylimääräinen vesi pois.

Piret Asser istutti kokedamaansa saniaisen.

Uusia kursseja tulossa

Kokedama-paja sai osallistujilta hyvän vastaanoton, mikä kannustaa yrittäjää järjestämään erilaisia kursseja jatkossakin.

– Olen ajatellut järjestää kukkasidontapajoja. Ehkä vielä tänä keväänä on vielä kurssi, joka voisi liittyä äitienpäivään, ehkä jotain muutakin, Ninni Hyvärinen kaavailee.

Työpajojen tuominen kukkakaupan arkeen vaatii yrittäjältä ylimääräistä järjestelyä. Hyvärisellä riittää kuitenkin motivaatiota, sillä hän haluaa jakaa osaamistaan ihmisille.

– Haluan, että alan uusimmat ilmiöt ja trendit näkyvät kaupassani ja että ne tulevat myös ihmisten tietoisuuteen.

Kukkien kanssa askartelu tuntuu kiinnostavan, sillä Kokedama-pajakin täyttyi hyvin pian ilmoituksen julkaisemisen jälkeen.

– Tiesin vähän etukäteen, mikä kokedama on ja halusin oppia niiden tekoa. Minusta on hienoa, että nuori yrittäjä jaksaa ja viitsii järjestää tällaista. Tämä oli hienosti mietitty ja viimeisen päälle hyvin järjestetty kokonaisuus, Eva Vuorinen kiitteli illan jälkeen.

Myös Susanna Visala oli tyytyväinen kokedama-pajan antiin.

– Minulle jäi hyvä fiilis, tämä oli todella kiva ilta.