Sensori hihaan ja menoksi

Petteri Isotalo ja Mikko Linnaluoma esittelevät ReimaGO-sensoreiden toimintaa Vera Suutarille, Maarit Gripille ja Minna Oksaselle.

Kostian esikoulu Tähtimöiden aikuiset Minna Oksanen, Vera Suutari ja Maarit Grip katselevat mustista, pyöreistä lätkistä koostuvaa kasaa arvioiden. Kasassa on 20 ReimaGO -sensoria, jotka päätyvät Tähtimöiden käyttöön. Vastedes eskarilaiset vetäisevät sensorin kiinni käsivarsinauhaan tai taskuunsa esikouluun aamulla saapuessaan. Päivän aikana sensori mittaa lasten fyysistä aktiivisuutta ja liikunnan intensiteettiä. Iltapäivällä kotiin lähtiessä sensorit riisutaan ja jätetään odottamaan seuraavaa eskaripäivää.

– Ihan mielenkiintoiselta ja mukavalta tämä kokeilu tuntuu, Tähtimöiden aikuiset tuumivat yhdessä.

Tähtimöillä liikutaan nykyiselläänkin jo paljon: lapset kiipeilevät, pelaavat polttopalloa, liikkuvat metsässä, luistelevat, hiihtävät ja laskevat mäkeä mielellään.

Sensoreiden kautta tiedot lasten aktiivisuudesta välittyvät tabletin tai älypuhelimen kautta käytettävään sovellukseen. Sovelluksen pelimäisessä maailmassa lapset pääsevät etenemään sitä enemmän, mitä enemmän he ovat sensoreiden mukaan liikkuneet. Pelissä edetään ristiin rastiin maapalloa.

– Saamme käyttöömme myös Goey-pehmolelun, eli saman hahmon, joka seikkailee sovelluksen pelimaailmassa. Se on lapsille varmasti mieluisa juttu, Minna Oksanen miettii.

Myös lasten huoltajat pääsevät halutessaan seuraamaan oman lapsensa aktiivisuutta sovelluksen kautta.

Sensorit pääsevät pian lasten testiin.

Liikkumisen iloa

Pälkäneen kunta hankki sensoreita yhteensä 40 kappaletta, joita pilotoidaan kolmen kuukauden ajan Tähtimöiden ryhmän lisäksi Lumpeennupun päiväkodissa Luopioisissa.

– Keräämme nyt ensin käyttäjäkokemuksia, ja syksyllä sensorit siirtyvät seuraaviin ryhmiin, Pälkäneen varhaiskasvatusjohtaja Juha Forsman suunnittelee.

Sensoreiden avulla kerättyä tietoa on tarkoitus hyödyntää päiväkotiryhmien toiminnan suunnittelussa ja fyysisen aktiivisuuden lisäämisessä. Ennen kaikkea niiden toivotaan kuitenkin tuovan liikkumisen iloa lasten arkeen.

– Pelimäinen maailma motivoi lapsia liikkumaan hauskalla tavalla, sensoreita keskiviikkona luovuttamassa ollut Mikko Linnaluoma Reimalta sanoo.

Mukaan hankkeeseen

Sensoreiden käyttöönottaminen liittyy Ilo kasvaa liikkuen -hankkeeseen, johon Pälkäneen varhaiskasvatus on lähtenyt mukaan. Hankkeen tavoitteena on luoda varhaiskasvatusyksiköille entistä liikuntamyönteisempi toimintakulttuuri.

Elina Savilahti kertoi Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmasta Pälkäneen varhaiskasvatuksen henkilöstölle viime keskiviikkona.

– Aluksi keskitytään liikkeen lisäämiseen, sitten mietitään kunkin yksikön toimintatapoja ja toimintakulttuuria. Myös vertaisoppiminen kuuluu hankkeen toimintatapoihin, varhaiskasvatuksen liikunnan asiantuntija Elina Savilahti Hämeen Liikunnasta ja Urheilusta kertoo.

Forsman kertoo, että Pälkäneen varhaiskasvatuksessa on mietitty hankkeeseen mukaan lähtemistä jo pidempään. Nyt aika tuntui oikealta.

– Pälkäne on tiiviisti mukana myös valtakunnallisessa lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa, Lape-hankkeessa. Siinä peräänkuulutetaan vahvasti perheiden yhteistä aikaa, mikä näkyy vahvasti myös Ilo kasvaa liikkuen -hankkeessa.

Hankkeen myötä tulevat muutokset eivät välttämättä ole kovin isoja, mutta niillä voi olla yllättävän suuri vaikutus lasten liikkumiseen päiväkotipäivän aikana. Savilahti kertoo, että hankkeessa mukana olevissa päiväkodeissa on tavallisimmin parannettu ulkoliikuntavälineiden saatavuutta varastossa.

– On varmistettu, että lapset pystyvät itse ottamaan liikuntavälineitä käyttöön päiväkodin varastosta. Toinen yleinen muutos on se, että on perattu pihasäännöt vielä kerran ja mietitty, onko kaikille säännöille olemassa pedagogista perustetta. Sääntöjen joukosta voi joskus löytyä turhia kieltoja, jotka ovat aikojen kuluessa sinne jostain syystä jääneet, Savilahti tietää.

Ilo kasvaa liikkuen on valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Vuonna 2015 julkistetun ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle liikkumisen ilo sekä riittävä päivittäinen fyysinen aktiivisuus. Maksuton ohjelma tarjoaa varhaiskasvattajille välineitä lasten liikkumisen lisäämiseen sekä oman työn kehittämiseen varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden sekä varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten pohjalta.