Lumitalvi toi kiireen Lentolan suksitehtaalle

Tuotantopäällikkö Rasmus Alen pakkaa karvapohjasuksia Lentolan tehtaalla. Suksia tehdään edelleen täyttä päätä tämän talven lumille.

Karvapohjasuksi vapauttaa kulkemaan omia polkujaan. Kuva: Rami Valonen

Kangasalan suksitehtaalla on eletty kiireistä talvea, eikä sen päättymisestä ole mitään merkkejä. Normaalivuosina helmikuun lopussa Lentolassa tehtäisiin jo USA:n ja Kanadan markkinoilla ensi talvena myytäviä suksia, mutta nyt Outdoor Action Finlandin viitisentoista työntekijää valmistavat vielä täydellä teholla karvapohjasuksia Suomen keväthangille.

OAC:n kiireet alkoivat jo alkutalvesta, kun Pohjois- ja Itä-Suomeen saatiin reilusti lunta. Tammikuussa talvi saapui vihdoin myös eteläiseen Suomeen, ja nyt näyttää siltä, että kirkkaita talvipäiviä ja pehmeää pakkaslunta riittää pitkälle maaliskuulle. Siksi karvapohjasuksen menekki on räjähtänyt edellisvuosista.

Karvapohjasukset valmistetaan Lentolassa.

Suksen ja lumikengän parhaat puolet yhdistävä karvapohjasuksi vapauttaa kulkemaan talvisessa luonnossa myös latujen ulkopuolella. Koskemattomia hankia ja upeita maisemia löytyy hämmästyttävän läheltä, kun poikkeaa sivuun totutuilta poluilta.

Leveä suksi kantaa pehmeässä pakkaslumessa. Keskellä oleva karvapinta pitää noustessa, mutta alas laskettaessa suksi luistaa lähes tavallisen suksen tapaan. Aikuisten suksissa on teräskanttia, joka puree rinteeseen, vaikkei väline varsinainen laskettelusuksi olekaan.

127–160 senttimetrin mittainen suksi on hankalissa paikoissa ketterämpi kuin metrin pidempi metsäsuksi. Suksia valmistetaan kolmessa eri pituudessa ja lisäksi alakouluikäisille metrin pituista lasten mallia. Suksen rakenne on sellainen, että sama väline sopii monenkokoiselle hiihtäjälle.

Karvapohjasuksi on helppohoitoinen ja heti käyttövalmis. Erillistä monoa ei tarvita, vaan siteeseen sopii esimerkiksi vaelluskenkä.

 

Valmistus pitkälle käsityötä

OAC on karvapohjasuksien edelläkävijä. Kuva: Rami Valonen.

Karvapohjasuksilla kulkevien jälkiä on alkanut näkyä soramonttujen ja harjujen lumisissa rinteissä. Muutkin kuin extreme-harrastajat ovat innostuneet uudesta välineestä. Kainuun lumikaaoksen aikaan kangasalalaisiin välineisiin turvautuivat linjoja korjaavat työmiehet ja metsurit. Koira- ja eräihmiset ovat ihastuneet välineeseen, jonka avulla koskematonta luontoa löytyy melkein takapihalta.

Karvapohjasuksi on vanha keksintö, mutta kangasalalaisyritys on päivittänyt sen 2010-luvulle. Välineitä kehitetään edelleen, jotta OAC pysyisi askeleen kansainvälisiä kilpailijoitaan edellä.

Tuotantopäällikkö Rasmus Alen pakkaa karvapohjasuksia Lentolan tehtaalla. Suksia tehdään edelleen täyttä päätä tämän talven lumille.

Suksien materiaaleina käytetään muun muassa lasi- ja hiilikuituja. Valmistusmenetelmä on itse kehitetty. Robotti hoitaa pölyisimmän hiontavaiheen, mutta muuten valmistus on pitkälti käsityötä. alkaen.

Retkeily- ja kiipeilyvälineitä maahantuovan OAC:n omat tuotteet täydentävät toisiaan. Vähälumisina talvina viedään käsistä retkiluistimet, lumitalvina myyvät karvapohjasukset.  Tänä talvena menekki on ollut sen verran kovassa kasvussa, että myös tilat ovat käyneet ahtaaksi­.

OAC:lla ei ole Lentolassa omaa myymälää, vaan se ohjaa asiakkaansa entiselle pajutilalle avanneeseen Treenlineen, josta löytyy kattavat ulkoilu-, retkeily- ja kiipeilyvälinevalikoimat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?