Pirtillä opitaan diabeetikon ensiapua

Pälkäneen diabeteskerhossa kerrotaan maanantaina 5.3. kello 17 tilanteista, joissa diabeetikko tarvitsee läheisen apua. Kaikille avoin tilaisuus järjestetään Pälkäneen Pirtillä. Pälkäneellä joka kymmenes asukas on diabeetikko, joten jokainen voi kohdata apua tarvitsevan diabeetikon.

Diabeetikko voi tarvita toisen henkilön apua sekä liian matalan verensokerin aiheuttaman insuliinisokin että liian korkean verensokerin aiheuttaman ketoasidoosin vuoksi. Useimmiten avun tarve johtuu liian matalasta verensokerista.

Matalan verensokerin vuoksi on diabeetikko tarvitsema apu pähkinänkuoressa:

  • Jos kohtaat tajuttoman henkilön, soita aina 112.
  • Tarkista, että hengitys kulkee vapaasti ja käännä kylkiasentoon.

Tajuton voi olla vaikkapa diabeetikko, jonka verensokeri on laskenut liian alas. Jotkut diabeetikot käyttävät kaulassaan tai ranteessaan diabetestunnusta. Se on koru, jossa lukee diabetes. Jos havaitset autettavallasi diabetestunnuksen, kerro siitä hätäpuhelussa.

Älä koskaan pistä toiseen ihmiseen insuliinia, insuliini ei ole diabeetikon ensiapu.

Jos diabeetikolla on liian alhainen verensokeri ja hän on tajuissaan, voit auttaa näin: tarjoa sokeripitoista syötävää tai juotavaa, esimerkiksi jokin seuraavista annoksista:

  • 4–8 palaa sokeria tai rypälesokeria (Siripiri, Dexal)
  • lasillinen (1–2 desilitraa) täysmehua tai sokerillista virvoitusjuomaa
  • keskikokoinen hedelmä
  • purkki tai puikko jäätelöä
  • ruokalusikallinen hunajaa, 1–2 ruokalusikallista rusinoita
  • muuta nopeasti syötävää sokeripitoista.

Elleivät oireet helpotu noin 10 minuutissa, on otettava toinen annos.

Tajuttomalle ei koskaan saa antaa syömistä tai juomista tukehtumisvaaran vuoksi. Hänen huuliensa limakalvoja voi voidella esimerkiksi hunajalla tai muulla sokeripitoisella aineella, jota voi löytyä hänen taskuistaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?