Fantasy Fishing: Lastensuojelun ja kalastuksen osaaja yhdisti vahvuutensa

Otto Blomqvist palkittiin Vuoden kalastusoppaana

Vuoden kalastusoppaana palkittu Otto Blomqvist (vasemmalla) korosti kiitospuheessaan, että luontoelämykset sopivat haasteellisessa tilanteessa elävien ihmisten kanssa toimimiseen. Blomqvistin vieressä vuoden kalamiehenä palkittu Lauri Urho ja oikealla palkinnot luovuttanut eduskunnan puhemies Paula Risikko. Kuva: Henrik Kettunen.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko ojensi perjantaina pälkäneläiselle Otto Blomqvistille Vuoden kalastusoppaan kunniakirjan Helsingin Go Expo -messuilla.

SOS-Lapsikylässä Tampereella päivätyössä toimiva Blomqvist on osa-aikainen yrittäjä. Hänen kalastusmatkailuyrityksensä Fantasy Fishing tarjoaa kalastuselämyksiä erilaisille kohderyhmille. Vuoden kalastusoppaan tunnustuksen toi hänen työnsä lasten ja nuorten parissa.

”Otto Blomqvist on innovatiivisesti yhdistänyt tärkeän lastensuojelu- ja nuorisotyön kalastukseen. Blomqvist toimii lastensuojelun ammattilaisena ja kalastusoppaana, ja siten hän pystyy molempia taitojaan yhdistämällä luomaan palveluita, joita Suomessa vain harva kykenee tuottamaan”, valintaraati perusteli palkintoa.

Blomqvist voitti kuusi vuotta sitten kalastusmatkailun innovaatiokilpailun liikeideallaan ”Kalastus voimavaraksi nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä”. Nyt palkinto tuli idean toteutuksesta.

 

Onnistumisen elämyksiä luonnossa

”Otto Blomqvistin innostava ote kalastusoppaan työhön ja pedagoginen ammattitaito ovat oiva yhdistelmä lapsia ja nuoria kohdatessa”, valintaraati totesi.

Kalastuselämykset voivat tarjota apua esimerkiksi käytös- tai mielenterveyshäiriöistä kärsiville nuorille. Kun nuori aletaan nähdä ongelmatapauksena, hän alkaa käyttäytyä sen mukaisesti koulussa, harrastuksissa ja kadulla.

Ongelmakäyttäytymisen osaksi identiteettiään ottaneen nuoren on tärkeää saada onnistumisen kokemuksia. Blomqvist järjestää niitä luonnossa, kalastuksen parissa.

Onnistuminen ei välttämättä tarkoita kuusikiloista kuhaa, vaan se voi olla myös nuotion sytytys tai virtaavaan veteen uskaltautuminen kahluuhousuissa.

Luontoretkelle lähtee aina mukaan arjessa toimiva aikuinen, jotta onnistumisen elämykset siirtyisivät osaksi arkea.

– Turvallinen aikuinen pystyy muistuttamaan nuorta onnistumisen kokemuksista.

Kokemukset ovat tärkeitä myös nuoren kanssa toimiville aikuisille, jotka pääsevät näkemään sekä itsensä että nuoren erilaisissa tilanteissa kuin päivittäisiä pulmia vatvottaessa.

 

Luonto pakottaa riisumaan roolit

Ongelmaidentiteetin omaksuneelle luonto tarjoaa uudenlaisen haasteen: sitä vastaan on turha taistella.

– Luonto pakottaa riisumaan roolit niin nuorilta kuin aikuisiltakin. Ennemmin tai myöhemmin on alettava pelata luonnon ehdoilla. Luonnolla on myös hoitava vaikutuksensa. Luonto laskee muun muassa stressihormonitasoa ja lisää myönteistä ajattelua.

Otto Blomqvist sanoo, että harvassa maassa on yhtä mahtavat mahdollisuudet hyödyntää luontoa kuin meillä Suomessa. Hänen mielestään luontoa käytetään aivan liian vähän vaikkapa juuri sosiaalialalla.

– Minulla löytyy teoriatietoa ja kohta kymmenen vuoden käytännön kokemus siitä, että se toimii.

Kalastusretkellä tavoitellaan saalista, mutta perimmäisenä tavoitteena voi olla esimerkiksi vanhempien ja lasten välien kohentaminen. Parhaimmillaan yhteinen retki voi poikia ikimuistoisen ja kannattelevan elämyksen tai elinikäisen harrastuksen.

– Minun tehtäväni on pitää paletti kasassa niin, että lapsia ja aikuisia osallistetaan ja autetaan toimimaan yhdessä.

 

Korjaavaa ja ennaltaehkäisevää toimintaa

Luonto ei ole ihmelääke, mutta Otto Blomqvistin mielestä sitä kannattaa hyödyntää terapian ja lääkehoidon rinnalla.

Kalastusretket voivat tarjota apua esimerkiksi kodin ulkopuolelle sijoitetuille lapsille ja nuorille, joiden vanhemmat eivät ole pystyneet tukemaan riittävästi heidän kasvuaan ja kehitystään. Vielä parempi on, jos monipuolisilla tukitoimenpiteillä pystytään tiivistämään perhettä ja ennaltaehkäisemään huostaanotto.

Luonto voi toimia lastensuojelun sijaishuollossa biologisten vanhempien ja heidän lapsiensa tapaamispaikkana. Tuetut ja valvotut tapaamiset voivat olla kaikille osapuolille hieman vaivaannuttavia, mutta luontoaktiviteetit tarjoavat toiminnallisen vaihtoehdon.

– On tilaa hengittää, kun ympärillä ei ole seiniä. Negatiivinen puhe lieventyy ja lapsen läheiset alkavat tehdä yhteistyötä kalan saamisen tai nuotiotulen tekemisen eteen. Se kruunaa reissun, kun kala nappaa tai saadaan syödä eväät yhdessä sytytettyjen tulien äärellä.

 

Luonto hoito- ja kasvatusympäristönä

Messukeskuksen kiitospuheessaan Otto Blomqvist korosti, että luontoelämykset sopivat haasteellisessa tilanteessa elävien ihmisten kanssa toimimiseen. Suomessa on muutama muukin kalastusmatkailuyritys, joka on räätälöinyt toiminnallisia retkiä erilaisille erityisryhmille. Pälkäneläisen erityisalaa on kalastuksen hyödyntäminen nuoriso- ja lastensuojelutyössä.

Blomqvist sanoo, ettei luonnon merkitys ole mikään uusi keksintö; hän on vain pitänyt asiasta ääntä ja kiertänyt puhumassa sen puolesta. Luonnosta ainutlaatuisena hoito- ja kasvatusympäristönä on kuultu monenlaisissa kasvatus- ja sosiaalialan tilaisuuksissa.

– Erityisesti sosiaalialalla aletaan olla asiasta ja kokemuksistani kiinnostuneita, Blomqvist sanoo.

Fantasy Fishingin kaikki asiakkaat eivät tule lastensuojelun ja nuorisotyön parista, vaan hän vie kalastusmatkoille muitakin ryhmiä. Pääosin kalaa narrataan Pälkäneen, Hauhon, Akaan ja Viialan vesillä.

Vuoden kalastusoppaan lisäksi Go Expo -messuilla palkittiin Vuoden kalamies. Tunnustuksen sai Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Lauri Urho, joka on tehnyt yli kolmekymmentä vuotta arvokasta tutkimustyötä kalojen ja poikastuotannon parissa.

”Urho on tuonut asiantuntevasti ja kansantajuisesti esille ympäristömuutosten vaikutuksia kaloihin, kalakantoihin ja kalastukseen”, raati perusteli valintaansa.

Vuoden kalamies ja kalastusopas on palkittu vuodesta 2000 alkaen. Valinnat tekee laaja ja arvovaltainen raati, johon kuuluu muun muassa ministeriön ja median edustajia sekä kalastusoppaita. Raadin kokoaa Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry.

Vuoden kalastusoppaana palkittu Otto Blomqvist (vasemmalla) korosti kiitospuheessaan, että luontoelämykset sopivat haasteellisessa tilanteessa elävien ihmisten kanssa toimimiseen. Blomqvistin vieressä vuoden kalamiehenä palkittu Lauri Urho ja oikealla palkinnot luovuttanut eduskunnan puhemies Paula Risikko. Kuva: Henrik Kettunen.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>