Helevetin Tunarit: Spiitvei muutti kerhotalon pellolle

Mopokisa löysi oikean paikkansa

Aku Rantanen kaasutteli junioreiden voittoon. Kuva: Hannu Söderholm.

Toistakymmentä vuotta järjestetty Helevetin Tunareiden mopospiitvei on muuttanut moneen kertaan. Jääradalla aloitettu tapahtuma on jouduttu heikon jäätilanteen vuoksi siirtämään maaradalle. Kisabaanaa on aurattu sekä urheilukentälle että Rautahoville.

Tänä talvena ei olisi tarvinnut mittailla jäiden vahvuuksia, mutta kisa ajettiin silti kuivalla maalla. Kisa-areenana toimi Tunareiden kerhotalon pihamaa Rautajärven ja Pohjan puolivälissä, Kangasalan kaupunkirajan tuntumassa.

Vakioluokan voittaja Kalle Aaltonen. Kuva: Hannu Söderholm.

Rautajärvikin on tarjonnut kauempaa tuleville mopoharrastajille maalaiseksotiikkaa, mutta nyt tapahtuma löysi oikeat puitteet. Härmäntien viimeiset asumisen merkit loppuvat kilometrejä ennen Duudsonien kotitilaa muistuttavaa Tunari-taloa. Sen pihaan oli aurattu kisaa varten pellolla mutkitellut rata sekä hehtaaritolkulla parkkitilaa. Tapahtumapäivää edeltäneet talkoot olivat melkoiset, sillä navettaan oli viritelty Michelin-tähtitason kanttiini ja pellolle äänentoistolaitteet pienen festarin tarpeisiin.

 

 

Lumi pöllysi pehmeissä penkoissa

Rautajärven mopoharrastajakerhon hulvaton talvitapahtuma kerää pärinässä ja kitkerässä katkussa viihtyvää väkeä pitkin eteläistä Suomea.

Uskolliset kulkupelit edustavat yksinkertaista ja ymmärrettävää tekniikkaa. Ne eivät olleet rapsakasta pakkaskelistä moksiskaan, vaan starttasivat kevyellä polkaisulla. Käynnin kanssa tosin saattoikin sitten tulla ongelmia.

Eemil Papinkivi voitti viritettyjen sarjan. Kuva: Hannu Söderholm.

– Onneksi erien välissä on sen verran aikaa, että ehtii ladata mopon akun. Laturi ei nimittäin toimi, hämeenlinnalainen Samu Telen sanoi viritellessään kaapeleita mopoon.

– Olen edellisvuosina kisannut lainamopolla, mutta nyt hain oman, hän esitteli teippiviriteltyä kulkupeliään.

Kolmen vanhasta motocrossia ajanut Telen on tottunut hieman vaativampiin ratoihin ja ärhäkämpiin pyöriin. Akku riitti hyvin vakiomopojen finaaliin saakka, mutta loppukilpailussa Hauhon Kalle Aaltonen kaasutteli voittoon. Telenin jälkeen kolmanneksi ajoi rautajärveläinen Tuomas Laine.

Vakiomopojen luokassa kisattiin perinnepeleillä, joiden renkaissa ei ole nastoja. Viritettyjen luokassa sallittiin renkaiden liukuesteet ja tekniikassa omat luomukset. Lisäksi alle 13-vuotiaat kisasivat omassa junnuluokassaan.

Timo Kyttälän mopossa oli talvivarustus. Kuva: Hannu Söderholm.

Suurimmilla suosionosoituksilla palkittiin lunta pöllyttäneet kuskit. Pakkastalven jäljiltä moni joutui kokemaan radan reunavallien petollisuuden. Jos niihin nojasi liian ahnaasti, pehmeä pakkaslumi imaisi renkaat arvaamattomasti, ja matkaan tuli ylimääräisiä mutkia.

Kisapäivä huipentui täpötäyteen Ekotähkään, jossa esiintyi Action Men. Tunareiden retromopot eivät spiidwayn jälkeen kauaa seiso, sillä pääsiäislauantaina edessä on perinteinen ajokauden avaus, Munat siniseksi -ajo. Matkaan lähdetään Elotähkästä 31. maaliskuuta kello 11.

 

Petri Täyrönen paineli Jussi Järviseltä lainaksi saadulla Fantic-mopolla

Helevetin tunareiden spiitveikisat 3.3. Rautajärvellä.

Juniorit. 1) Aku Rantanen, Luopioinen, 2) Urho Kaukonen, Pälkäne, 3) Eetu Rantanen, Luopioinen.

Vakio. 1) Kalle Aaltonen, Hauho, 2) Samu Telen, Hämeenlinna, 3) Tuomas Laine, Rautajärvi.

Viritetyt. 1) Eemil Papinkivi, Lammi, 2) Jesse Kainulainen, Hämeenlinna, 3) Allu Ruponen, Lammi.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentit (2)

  1. markokukkonen

    Pieni oikaisu järjestäneeltä taholta: Myöskään viriluokassa eivät liukuesteet olleet sallittuja. Ja Afterpartyn paikka oli eloTähkä.

    Vastaa
  2. linkoolanpena

    Voivoi mitä saastuttamista. Potkukelkoilla kisaaminen ei rasittaisi luontoa.

    Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>