Vanhoilla tavaroilla on paljon kerrottavaa

Pälkäneen pääkirjasto Arkissa aukesi eilen tiistaina kirjanäyttely, joka esittelee vanhoja tavaroita ja niiden hoitoa. Näyttely on avoinna seuraavan kuukauden ajan aina kirjaston aukioloaikoina.

Sydänhämäläisissä kodeissa ja yksityisissä kokoelmissa on vanhoja, rakkaita tavaroita, joilla on paljon kerrottavaa. Osaammeko hoitaa ja käyttää kenties hauraita mutta merkityksellisiä esineitä oikein, viisaudella ja sydämellä?

Näyttelyn on toteuttanut FM Jaakko Simola. Hänen yksityiskirjastonsa kirjoja voi vapaasti lukea ja selailla näyttelypöydän ääressä. Pöytänäyttelyn lisäksi Simola on koonnut esineisiin liittyviä kirjoja kirjaston omista kokoelmista lasivitriiniin kirjastosalin keskelle.

– Haluan yksityisenä ihmisenä ja kuntalaisena vaalia kulttuuriperintöä, jonka säilyminen ei tässäkään ajassa ole itsestään selvää, Simola sanoo.

Kosteus, valo, lika, tuholaiset, liiallinen siivousinto, tietämättömyys, vieraantuminen käsillä tekemisestä ja monet muut tekijät voivat tuhota esineellistä perintöä, josta olisi iloa monille ihmisille. Tarkan tiedon, oikeiden säilytysmateriaalien tai hyvän hoidon asiantuntijan löytäminen on usein ratkaisevan tärkeää vanhan hoidossa, mutta liikaa tai asiantuntematonta tekemistä on myös viisasta välttää.

– Olen kerännyt lukemistoa parinkymmenen vuoden ajan, joten valikoimasta voi tehdä myös havaintoja, miten aihealueen tieto ja näkemys on kasvanut ja miten näkökulmat ovat laajentuneet. Osa kirjojen sisällöstä on kuitenkin jo vanhentunutta. Tätä voi tarkastella rakentavan kriittisesti. Esimerkiksi vanhojen huonekalujen maalin poisto ei onneksi enää nykyään ole trendikästä, Simola mainitsee.

Vanhojen esineiden käyttämisessä, hoitamisessa ja tutkimisessa voi parhaimmillaan yhdistyä kauneuden koskettavuus, ekologisesti ja esteettisesti sekä taloudellisesti kestävät elämäntavat, perheen, suvun ja kotipaikan historia sekä elävän perinteen vaaliminen ja kulttuurin monimuotoisuus. Rakkaat tavarat voivat tukea omaa identiteettiä ja henkistä kasvua. Lisäksi esineet voivat olla myös tutkimuksen tärkeää lähdeaineistoa.

– Olen kerännyt kirjoja tukemaan opiskelua ja työtäni museossa sekä puhtaasti omaksi esteettiseksi iloksi. Kirjat itsessään ovat esineinä kauniita. Toivottavasti näyttely innostaa Pälkäneen kirjaston kävijöitä etsimään ja löytämään tietoa esineistä. Aitoja vanhoja esineitä ei tule mistään lisää!