Uniapnea on alidiagnosoitu kansansairaus

Virkistävästä unesta ihminen herää hyvillä mielin levänneenä. Jos heti aamulla väsyttää ja tekee usein mieli nukkua lisää, kannattaa pohtia omia nukkumistottumuksiaan. Virkistävään uneen liittyvät usein säännölliset nukkumaanmeno- ja heräämisajat, mukava sänky ja puhtaat lakanat. Puhumattakaan terveellisistä elämäntavoista iltaisin: rauhoittavat rutiinit, kevyt iltapala ja ajoissa suljetut näyttö- ja kuvaruudut.

Joskus unen laadusta huolestuu ensimmäisenä lähimmäinen. Satunnainen ja tasainen kuorsaus ei ole vaarallista. Jos hengitys katkeilee ajoittain unen aikana, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Kangasalan Seudun Hengitysyhdistys järjestää torstaina 15. maaliskuuta kello 18 kaikille kiinnostuneille uniapneatilaisuuden Silmukellarilla osoitteessa Toivontie 1 C.

– Kannustamme ihmisiä myös tulemaan mukaan liikunta- ja muihin toimintaryhmiimme sekä tietysti liittymään jäseneksi, Kangasalan Seudun Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Heikkilä kertoo.

Kangasalan Seudun Hengitysyhdistys järjestää uniapneaa sairastaville vertaisryhmiä ja erilaista toimintaa, joista saa tietoa yhdistyksen verkkosivuilta www.hengitysyhdistys.fi /kangasalanseutu.

Uniapnea on alidiagnosoitu kansansairaus, jota sairastaa Hengitysliiton arvion mukaan noin 300 000–350 000 suomalaista. Kansallista uniapneapäivää vietetään 15. maaliskuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?