Keskiössä Emil Aaltonen

Antti Favén, Emil Aaltosen muotokuva 1935. Öljy. Kuva: Petri Nuutinen

Museonjohtaja Mika Törmä Emil Aaltosen museosta luennoi vuorineuvos Emil Aaltosen taidekokoelmasta torstaina 15.3. kello 17.30 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Suomalaisen taiteen kultakauden teoksia sisältävän taidekokoelman lisäksi tutuiksi tulevat Aaltosen elämän muut osa-alueet, teollisuudesta maatalouteen ja tieteeseen – henkilökohtaista taivalta lukuun ottamatta.

Teollisuusmies, vuorineuvos Emil Aaltonen (1869–1949) keräsi 1910–1940-luvuilla mittavan taidekokoelman, kaikkiaan noin 250 teosta. Kokoelman keskeisiä taiteilijoita ovat esimerkiksi Albert Edelfelt, R.W. Ekman, Werner Holmberg, Eero Järnefelt, Hjalmar Munsterhjelm, von Wrightin -veljekset ja Victoria Åberg.

Kokoelmaan kuuluva Johannes Takasen valkoiseen marmoriin ikuistama veistos Rebekka (1878) sijaitsee valettuna versiona Kangasalan keskustasta, Korpolan pihasta.

Vuorineuvos Emil Aaltosen kiinnostus kulttuuria kohtaan heräsi jo nuorella iällä Hattulassa 1800-luvun lopulla. Fennomaanisen ideologian vaikutuksesta johtoajatukseksi kulttuurin saralla muodostui näkemys taiteesta ja taiteilijoista kansallisen identiteetin rakentajana. Ajatuksiaan taiteesta Emil Aaltonen ei kirjannut ylös. Hän ei myöskään laatinut kokoelmasta kattavaa luetteloa.

– Ehkäpä tarkkaa luettelointia olennaisempaa oli teosten suoma esteettinen nautinto. Modernia taidetta kokoelmaan ei karttunut, Mika Törmä pohtii.

Luento on osa Kimmo Pyykkö -taidemuseon Kokoelmat kertovat -luentosarjaa, joka johdattelee pirkanmaalaisten taidekokoelmien saloihin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>