Pitääkö kierrätykseen vietävälle tietokoneelle tehdä itse jotakin?

Uuden tietokoneen saanut ja vanhasta koneestaan eroon hankkiutumassa ollut lukija otti yhteyttä Sydän-Hämeen Lehteen. Lukijaa mietitytti, pitäisikö vanhalle koneelle tehdä jotakin ennen jäteasemalle viemistä vai onko koneen kiikuttaminen sellaisenaan keräykseen tietoturvariski.

Olisiko tietokoneelle tehtävä jotakin ennen sen viemistä jäteasemalle, Pirkanmaan Jätehuollon ympäristökouluttaja Erkki Piippo?

– Asiakkaan tulee itse arvioida asian tärkeellisyys, sillä tietoturvallisuutta emme myönnä. Suosittelemme, että kone tyhjennetään.

 

Onko koneen omistajan mahdollista tehdä jotakin itse henkilökohtaisten tietojen poistamiseksi koneelta ennen siitä luopumista, RM-Micro Solutionsin Rauli Andrejeff?

– Siihen tarvitaan erillisiä ohjelmia, koneen alustaminen ei suoraan poista tietoja koneelta. Esimerkiksi CCleaner -ohjelmassa on ylikirjoitustoiminto, mutta sitähän ei voi käyttää tyhjennettävän koneen asemalta vaan tyhjennettävä kiintolevy on kytkettävä kiinni toiseen koneeseen lisäasemaksi. SSD-Levyille kannattaa aina käyttää niiden tyhjennykseen tarkoitettuja ohjelmia. Vähimmäisvaatimus ylikirjoittamiselle on vähintään kolme kertaa, mutta suosittelen viittä–seitsemää kertaa. Alan liikkeissä on tarjolla niin sanottu tuhoamispalvelu, josta saa todistuksen kiintolevyn tyhjentämisestä. Sitä käyttävät enimmäkseen yritykset.

 

Pidätkö koneen tyhjäämistä järkevänä?

– Jokaisen on se itse mietittävä esimerkiksi valokuvien kohdalla, onko koneella jotain, jonka ei halua päätyvän muiden käsiin missään tapauksessa. Hyvin epätodennäköistähän se tosin varmaan on. Itse kyllä tyhjentäisin.

 

Voiko tiedostojen tuhoamisen luottaa esimerkiksi pakkasen käsiin, jos ei halua turvautua maksullisiin palveluihin eikä toisaalta itse osaa tehdä tyhjennystä?

– Tiedot harvoin katoavat pakkasessakaan vaan säilyvät lähestulkoon koskemattomina. Yksi vaihtoehto on ottaa romutettavasta koneesta kiintolevy pois ennen siitä luopumista. Vanha kiintolevy ei paljon tilaa hyllystä vie ja tiedot pysyvät turvassa. Pöytäkoneissa irrottaminen on helppoa, kannettavissa vaikeustaso vaihtelee ja tableteissa se on usein jopa mahdotonta, koska niissä massamuisti on kiinteänä piirinä piirilevyllä. Niille ja puhelimille on myös oma kierrätyspalvelunsa.

 

Mihin tietokoneet päätyvät, Kuusakoski Recycling -yhtiön Risto Pohjanpalo?

– Parhaat, lähinnä yrityksiltä tulevat läppärit voivat päätyä uudelleenkäyttöön eli ne puhdistetaan, testataan ja niin edelleen ja myydään sitten eteenpäin. Valtaosa laitteista päätyy kierrätykseen. Kierrätys perustuu mekaaniseen prosessiin, jossa laitteet murskataan niin pieneksi, että eri materiaalit voidaan erotella erilleen esimerkiksi magneeteilla tai painoon perustuvilla erottelumenetelmillä.

Laitteista otetaan ensin johdot ja akut irti sekä ns. piirikortti erotetaan manuaalisesta. Tämän jälkeen laitteet jatkavat murskausprosessiin ja materiaalien erotteluun. Jalometallipitoinen aines jatkaa matkaa Ruotsin Skellefteoon Boliden AB:lle, jonka sulatusprosessissa arvometallit saadaan talteen. Erilaiset muovit myydään eteenpäin muovin jalostajille Eurooppaan ja Aasiaan. Alumiinista teemme itse Heinolassa harkkoja jotka myydään auto- ja elektroniikka teollisuudelle.

Tietokoneiden materiaalista päätyy loppusijoitukseen korkeintaan 10 prosenttia, ja silloin on kyse lähinnä palonestosuojatuista muoveista, elohopeakytkimistä ja sellaisista.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.