Kevättulvat: Säännöstellyille vesille tehdään juoksutuksilla tilaa

Sulamisvesiä kertyy edellisvuosia enemmän

Sydän-Hämeen järvien pinnat jäivät sateisen kesän, syksyn ja alkutalven vuoksi poikkeuksellisen korkealle. Esimerkiksi Kukkia on ollut tammikuun lopulta alkaen korkeammalla kuin aiemmin vastaavana ajankohtana. Myös Längelmävesi ja Mallasvesi ovat lähellä maaliskuun puolivälin ennätyskorkeuksia.

Sydän-Hämeen suuret vedet ovat säännöstelemättömiä. Myös säännöstellyillä vesistöillä pinnat nousivat, kun juoksutuksia pienennettiin pakkaskaudella. Tällä pyritään siihen, että jokien pintaan muodostuisi hyydepadoilta suojaava jääpeite.

Helmikuussa ja maaliskuun alussa juoksutuksia on lisätty, jotta järvissä olisi tilaa kevään sulamisvesille. Näsijärven, Pyhäjärven ja Vanajaveden pinnat lasketaan selvästi edellisvuosia alemmaksi, koska lumen vesiarvot ovat monin paikoin keskimääräistä suurempia.

Pirkanmaalla neliömetrissä lunta on tänä talvena vettä 40–100 kilogrammaa, kun viime vuonna jäätiin 20–30 kilogrammaan. Ennusteiden mukaan lumet eivät ole vielä sulamassa, vaan lämpötila pysyy maaliskuun lopulle pakkasen puolella.

Loppuvuoden ja alkutalven vesisateet nostivat myös pohjavesien pintoja. Sulamisvesien ansiosta kaivojen omistajien ei tarvitse pelätä veden puutetta kesällä.

Sydän-Hämeen järvien pinnat kääntyivät helmikuun alussa laskuun. Kukkian pinta (sininen viiva) on tänä talvena korkeammalla kuin aiemmin vastaavaan aikaan (harmaa alue). Myös muiden järvien pinnat ovat korkealla.

HEI, LÖYSIT TIMANTIN!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.

Uusi käyttäjä, luo itsellesi tunnukset, niin pääset aloittamaan ilmaisen kokeilujakson.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>