C-kasetti oli Veikalle tuttu

Arvio:

Veikka Keränen, 4.

Kun Veikka Keränen, 4, saa C-kasetin ihmeteltäväkseen, poika menee ensin vähän hiljaiseksi. Ranta-Koivistossa asuvan pojan ilme on hieman epäuskoinen, kun toimittaja kysyy, mitä tällaisella härpäkkeellä oikein tehdään. Lopulta paljastuu, että Veikan mielestä kysymys on itse asiassa naurettavan helppo.

– Tolla tehdään levyjä ja sitä soitetaan levysoittimessa. Mummulla on tuollaisia, Veikka tietää.

Isoveli Samuel, 5, lisää vielä, että mummulla samantapaisilta kaseteilta on soitettu ainakin Fröbelin palikoita.

Mikä:

C-kasetti

C-kasetti on hollantilaisen elektroniikkavalmistaja Philipsin vuonna 1963julkaisema analoginen äänen tallennukseen tarkoitettu tallennusväline. C-kasettia on käytetty myös tietokoneiden tiedontallennusvälineenä. Kasetti koostuu kahdesta kelasta ja niiden välillä liikkuvasta magneettisesta nauhasta. Kasettien tallennuskapasiteetti ilmoitetaan minuutteina. Yleisimmät tallennuskapasiteetit ovat 60, 90 ja 120 minuuttia.

C-kasetit olivat merkittävä musiikin tallennusmedia 1960-luvun lopulta 1990-luvun alkupuolella. Nopeaa yleistymistä edesauttoi myös se, että Philips myönsi ilmaisen lisenssivalmistuksen kaikille halukkaille elektroniikkavalmistajille kasettijärjestelmän ensiesittelyn jälkeen.

Suomessa valmiiksi äänitetty C-kasetti oli 1970- ja 1980-luvuilla yleensä LP-levyn, ja 1990-luvun alkupuolella CD-levyn rinnakkainen julkaisumuoto. C-kasettien myynti oli huipussaan 1980-luvun loppupuolella.

Nykyisin CD- ja DVD-levyt ovat länsimaissa lähes kokonaan syrjäyttäneet äänikasetit musiikin jakelumediana.

 

 

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>