Talouden tasapainotus: Petri Härkönen sanoo, ettei kunta voi tarjota kaikkea joka paikassa

”Joudun tekemään vaikeita esityksiä”

Vs. kunnanjohtaja Petri Härkönen epäili, ettei häntä rakasteta Pälkäneen kylillä sen jälkeen, kun hän on tehnyt säästöehdotuksensa.

– Jotain on pielessä, jos Puutikkalasta myydään varjoisia ja pusikkoisia mökkitontteja 120 000 eurolla, mutta Rajalanniemen aurinkoiset rannat kirkonkylän palveluiden äärellä eivät mene kaupaksi, vaikka hinta on laskettu 150 000 eurosta 90 000 euroon, kunnanjohtajan sijainen Petri Härkönen sanoo.

Hänen mielestään kaava-alueiden pitäisi profiloitua selvemmin. Esimerkiksi Luopioisten Vohlisaaresta saisi arvoalueen.

– Yrittäjinä tiedätte, ettei kaikkialla voi tarjota samaa tuotetta ja palvelua.

Myös omaleimaiset kylät voisivat kasvaa, jos ne tavoittelisivat erilaisia asukkaita. Siksi profiloituminen ja markkinointi olisi tärkeää.

– Tamperetta rakennetaan ja Kangasala kasvaa, mutta kasvun raja on Pälkäneellä. Talous heikkenee ja väki sekä palvelut vähenevät. Tämän kehityksen kääntäminen ei hoidu siten, että jatketaan kuten aina ennenkin.

 

Kunnantalon käsipyyhkeet on jo puolitettu

Pälkäne etsii parhaillaan Petri Härkösen johdolla noin miljoonan euron säästöjä. Talouden tasapainottaminen ei ole helppo tehtävä, sillä suuri osa kuluista syntyy Kangasalan hoitamassa sosiaalitoimessa ja terveyskeskuksessa, joista säästöjä ei tahdo löytyä.

– Kysyin Kangasalta, mitä näille kustannuksille voitaisiin tehdä, mutta sieltä ei juuri apuja tule.

Miljoonan säästöt tarkoittavat kovia ratkaisuja, jotka tulevat kirpaisemaan kuntalaisia.

– Kunnantalon käsipyyhkeet on jo puolitettu. Joudun tekemään esityksiä, joiden jälkeen minua ei tässä kunnassa rakasteta. Voisin minä puoli vuotta kelluskellakin tekemättä mitään, mutta ammattiylpeyteni ei salli sitä. Minun on tehtävä esitykset, ja poliittiset päättäjät arvioivat sitten, toimitaanko niiden mukaisesti.

Härkönen ei ryhtynyt vielä yksilöimään leikkauskohteita.

– Joitain palveluita on keskitettävä, sillä kunta ei voi tarjota kaikkea joka paikassa.

 

Säästökeskustelu kääntyi heti kyläkouluihin

Luopioisten yrittäjäväki ryhtyi saman tien puolustamaan kyläkoulujaan. Huolta lisäsi kouluilla tehtävä kunto- ja sisäilmaselvitys.

Rautajärven koulun kuntoa kehuneet kyläläiset kysyivät, kumpi painaa enemmän kouluratkaisuja tehtäessä: rakennuksen sijainti vai kunto.

– En voisi tehdä sellaista esitystä, että lapsia siirretään sairaaseen kouluun. Mutta ei lapsia uhrata myöskään kyläpolitikoinnin vuoksi, Härkönen sanoi.

Hän muistutti, että vaakakupissa painavat myös koulukyydit ja muut kustannukset.

– Pälkäneellä kuljetetaan lapsia enemmän ja kalliimmin kuin muissa lähikunnissa.

Kylien väki korosti koulujen merkitystä kylien elinvoimalle.

– Jos niin on, niin ovatko koulukylät menestyneet ja kukoistaneet, Härkönen kysyi.

Seppo Kääriäisen mielestä alakoulut ovat tärkeitä Pälkäneelle muuttoa tai jäämistä suunnitteleville perheen perustajille. Tero Ahlqvistin mielestä asenne kyliä kohtaan kunnantalolla on muuttunut Janita Koiviston myötä.

– Aiemmin sanottiin, ettei kyliin kannata muuttaa, kun niistä loppuvat kohta kaupat ja koulut.

 

Härkönen poikkeaa yrityksissä

Vs. kunnanjohtaja esittäytyi Luopioisten yrittäjäväelle EloTähkän aamukahveilla.

– Laittakaa sähköpostia, niin tulen poikkeamaan, Luopioisten yrittäjille EloTähkän aamukahveilla perjantaina esittäytynyt Petri Härkönen lupasi.

Reilun kuukauden kunnanjohtajan sijaisena toiminut Härkönen on saanut lämpimän vastaanoton pälkäneläisyrittäjiltä, joita Härkönen kiertää kuulemassa muiden hommien lomassa.

– Moni on kertonut, ettei yksikään kunnan edustaja ole aiemmin käynyt tervehtimässä heitä. Kunnan ja yrittäjien välistä yhteyttä kannattaisi kehittää, Härkönen sanoo.

Rautajärven kahvila ja kauppa ovat miehelle ennestään tuttuja. Edellisen kerran hän poikkesi paikalla viitisen vuotta sitten jäätikköseikkailuun valmistautuessaan.

– Kävelimme kaverin kanssa Puutikkalasta Hauhon ja Tuuloksen kautta. Matkalla olimme pitäneet taukoa 45 minuuttia, ja olimme jo aivan poikki. Joimme terassilla kahvit ja lepäsimme vartin ennen kuin jatkoimme Luopioisten kautta kohti Puutikkalaa.

Myös Rautajärven vanhan kaupan rautaosasto tuli tutuksi Puutikkalan kesäasukkaalle. Kylä on aina näyttäytynyt vieraalle aktiivisena ja yrittäjähenkisenä.

 

HEI, LÖYSIT TIMANTIN!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.

Uusi käyttäjä, luo itsellesi tunnukset, niin pääset aloittamaan ilmaisen kokeilujakson.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>