Uniapneapäivästä Nuijan messuilla

Kansallista uniapneapäivää vietetään maaliskuun puolivälissä. Pälkäneen Hengitysyhdistys tekee uniapneaa tutuksi Pälkäneen Nuijalla pidettävillä terveys- ja hyvinvointimessuilla lauantaina 17.3. kello 10–14.

Uniapnea on Hengitysliiton mukaan alidiagnosoitu kansansairaus, jota sairastaa noin 300 000–350 000 suomalaista. Sen oireita ovat väsymys ja nukahtelu päiväaikaan, tukehtumisen tunteeseen herääminen, voimakas hikoilu, lisääntynyt virtsaamistarve, sukupuolivietin aleneminen, aamupäänsärky, ärtyneisyys, masentuneisuus, keskittymiskyvyttömyys ja muistamattomuus. Hoitamaton uniapnea lisää riskiä sairastua verenpainetautiin, sepelvaltimotautiin ja aivoinfarktiin.

Hengitysliitto muistuttaa, että virkistävästä unesta ihminen herää hyvillä mielin levänneenä. Jos heti aamulla väsyttää ja tekee usein mieli nukkua lisää, kannattaa pohtia omia nukkumistottumuksiaan. Virkistävään uneen liittyy usein säännölliset nukkumaanmeno- ja heräämisajat, mukava sänky ja puhtaat lakanat.

Joskus unen laadusta huolestuu ensimmäisenä lähimmäinen. Satunnainen ja tasainen kuorsaus ei ole vaarallista. Jos hengitys katkeilee ajoittain unen aikana, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?