Kuskiton asiointitaksi aloittaa Pälkäneellä

Pälkäne kohentaa joukkoliikennettä kuskittomalla asiointitaksilla. Rautajärven ja Onkkaalan välillä kulkeva asiointitaksi aloittaa koeliikenteen vielä tänä vuonna.

Robottiautoja on tähän asti testattu lähinnä kaupunkioloissa. Pälkäneen kokeilu tuo tietoa siitä, miten automaattiohjaus toimii maaseudulla. Kokeilun käynnistymisen mahdollisti heinäkuussa voimaan astuva liikennepalvelulaki, joka vapauttaa taksialan uudenlaiselle kilpailulle.

12-paikkaisen asiointitaksin tilaus tapahtuu älypuhelimeen ladattavalla KuskitOn -sovelluksella, josta näkee reaaliaikaisesti, missä auto kulkee. Kyytitilauksen jälkeen sovellus kertoo, koska auto saapuu pihaan ja ehtii määränpäähän. Liikenteessä robottiauton tuntee kirkkaan vihreästä väristä ja katolla vilkkuvista vihreistä valoista. Kyydin voi tilata lennosta, jos valot palavat yhtenäisesti.

Asiointitaksiin myydään kausikortteja uudenlaisella haastekampanjalla. Ensimmäinen varaaja saa vuosilippunsa kympillä, toinen kahdella kympillä ja niin edelleen. Hinta nousee 280 euroon saakka. Sen jälkeen joka kolmas varaaja saa korttinsa kympillä, jos kokoon saadaan 817 varausta 13.7. mennessä.

Kokeilun aikana pälkäneläiset voivat yhdistää kotitalousvähennyksen, auton romutuspalkkion ja sähköpyörän hankintatuen, ja vaihtaa henkilöauton sähköavusteiseen pyörään ja asiointitaksin vuosilippuun.

Liikenneministeriön myöntämä kokeilulupa ei anna kuskittomalle autolle lupaa Sammonkulman turmaristeyksen ylittämiseen, vaan Lahdentien yli rakennetaan sitä varten silta. Se tulee nykyisen risteyksen sekä Roholan asuinalueelle rakennettavan tunnelin väliin.

Sammonkulman risteystä muutetaan Lahdentien remontin yhteydessä niin, ettei valtatien yli pääse enää ajamaan suoraan. Risteysremontti sekä silta- ja tunnelityömaan on vaiheistettu niin, että silta rakennetaan tänä vuonna, tunneli ensi vuonna ja risteys vuonna 2020.

Risteys-, silta- ja tunnelisuunnitelmista järjestetään uudenlainen yleisötön esittelytilaisuus netissä. Yleisötilaisuudessa jaettavat ämpärit saa tulostaa itse 3D-printterillä tämän päivän ajan tästä linkistä.

Kommentit (3)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?