Sporttipitäjä esittäytyy

Suuri osa kuntien toiminnasta perustuu lakiin. Lakisääteisillä palveluilla on paha erottua. Siksi kunnat tuovat korostetusti esiin tapahtuma- ja harrastustarjontaansa, josta suuri osa perustuu kylien ja yhdistysten vapaaehtoistyöhön.

Myös Pälkäneen voima asuu kylissä ja yhdistyksissä. Ensi syksynä kunta kattaa järjestöille valmiin pöydän, jonka äärellä ne voivat esittäytyä ainutlaatuisella tavalla. Kesän aikana valmistuvan liikuntakeskuksen avajaistapahtumana toimivat harrastemessut. Monipuolinen vapaa-ajan tarjonta levittäytyy päivän ajaksi Kostia-areenan hulppeisiin halleihin sekä sitä ympäröiville nurmi- ja katukoriskentille.

Toista kertaa järjestettävät Vapaalla Pälkäneellä -messut keräävät varmasti väkeä eri puolilta maata ja maakuntaa, sillä päivän aikana pääsee tutustumaan sporttipitäjän uuteen pyhättöön ja aktiivisen kunnan runsaudensarveen. Kunnalle tapahtuma tarjoaa poikkeuksellisen tilaisuuden kertoa elinvoimaisesta maalaispitäjästä muillekin kuin omalle väelle ja kesäasukkaille.

 

Harraste- ja vapaa-aikamessut oli yksi pääaiheista, kun yhdistysten aktiivit kokoontuivat viime viikolla Nuijalle järjestötapaamiseen. Tilaisuuden päätteeksi kalentereihin merkittiin kylien ja yhdistysten tapahtumia, jotta vältyttäisiin kiusallisilta päällekkäisyyksiltä, jotka vievät kävijöitä kaikilta.

Kesän parhaat viikonloput ovat kuitenkin kortilla, ja siksi päällekkäisyydet pitäisi oppia kääntymään yhteistyöksi: toistensa kanssa kilpailevien tapahtumien sijaan voidaan järjestää yhteistapahtumia.

Esimerkiksi elokuun alussa toista kertaa järjestettävästä Varrella virran -tapahtumasta on yhteistyön ansiosta rakentumassa viimevuotista isompi ja näkyvämpi tapahtumapäivä. Myös Luopioisiin heinäkuuksi puuhattava Pop up -päivä perustuu vahvasti yhteistyöhön. Sen vetonaulaksi on jo varmistunut Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki, joka saapuu Liekkiin pitämään huutokauppaa. Mukaan on ilmoittautunut yli 20 yritystä ja yhdistystä, joiden lisäksi jokainen voi kokeilla kynsiään yrittäjänä, kun kirkonkylän raitit muutetaan kauppakaduiksi kesäisen keskiviikkoillan ajaksi.

 

Nuijalle viime viikolla kokoontunut järjestöväki kantaa suurta vastuuta koko kunnan elinvoimaisuudesta. Tekijöitä ja osaamista riittää, sillä suuri sali oli puolillaan tekijöitä, joista monet ovat avaintoimijoita useammassakin yhdistyksessä ja yhteisössä.

Tekijöiden määrästä ei tarvitse olla huolissaan, mutta heidän ikänsä enteilee isoja muutoksia. Moni kylä ja yhdistys pyörii eläkeläisvoimin. Se kertoo siitä, ettei kyliin eikä järjestöihin ole saatu riittävästi nuorta väkeä.

Runsaana kukoistava järjestökenttä tulee vääjäämättä karsiutumaan, kun vanhojen vastuunkantajien puhti loppuu. Samalla tapahtumat muuttavat luonnettaan. Perinteille ei välttämättä löydy ylläpitäjiä, sillä on mukavampi innostua kertaprojekteista kuin sitoutua pitkäaikaiseen toimintaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.