Lukutaidon ja puuaapisen juhlavuosi

Pälkäne otti tavoitteeksi juhlistaa viimevuotista Suomi 100 -juhlavuotta sadalla tapahtumalla. Järjestöt ja kylät pistivät paremmaksi, ja lopulta juhlavuoteen mahtui puolitoistakertainen määrä tapahtumia.

Järjestöille on tarjolla ainutlaatuinen näyteikkuna ensi syksyksi, kun uuden Kostia-areenan valmistumista juhlistetaan syyskuun puolivälissä Vapaalla Pälkäneellä -messuilla. Myös vuoteen 2019 liittyy erityisteema, sillä Pälkäne viettää Medelplanin puuaapisen 300-vuotisjuhlavuotta, johon järjestöt voivat tuoda oman panoksensa.

Medelplanin puuaapisen syntyaikoina Pälkäne erottui lukutaidollaan. Pitäjän asukkaista jopa 70 prosenttia osasi lukea. Se oli 1700-luvulla poikkeuksellista.

Lukutaitoa halutaan tuoda monipuolisesti esiin puuaapisen juhlavuonna. Se voi tarkoittaa muutakin kuin perinteistä lukutaitoa – esimerkiksi valeuutisten aikana tarvittavaa medialukutaitoa.

– Tai osaammeko lukea metsää tai toisia kulttuureita, kulttuurisuunnittelija Marketta Vaismaa kysyy.

Yhdistykset voivat ilmoittaa lukutaidon juhlavuoteen liittyvistä tapahtumaideoista Marketta Vaismaalle numeroon 040 0931 005 ja osoitteeseen marketta.vaismaa@palkane.fi. Myös 90-vuotisjuhlavuotta ensi vuonna viettävä Sydän-Hämeen Lehti on mukana lukutaidon ja puuaapisen juhlavuoden tapahtumissa.

Kostian kahlaajien Hanna Helmikkala esittäytyi muille aktiiveille Nuijan viimeviikkoisessa järjestötapaamisessa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.