Konsertti: Millaista musiikkia sota-aikaan tehtiin ja kuunneltiin?

Sota luo laulunsa

Sota-aikaan elettiin radion kultakautta. Sekä kodeissa että korsuissa kokoonnuttiin vastaanotinten äärelle kuuntelemaan asemiesiltoja. Muun muassa Helsingin messuhallista suorana lähetetyissä ohjelmissa kuultiin puheita ja huumoria. Mutta pääosassa oli musiikki.

– Sota-ajan musiikki kertoi ennen kaikkea kaipauksesta ja huolesta. Kotona kannettiin huolta siitä, miten rintamalla pärjätään. Kuolemasta lauluissa ei puhuta suoraan, vaan piilotetusti, vaikka se oli koko ajan läsnä: naapurissa oli saattanut jo poiketa pappi, eikä koskaan tiennyt, milloin itselle tuotaisiin suru-uutisia. Mutta myös rintamalla huolehdittiin siitä, miten kotipelloilla ja -navetoissa pärjätään, Aimo Kokkola kuvaa.

Hän herättää yhdessä Seppo Hovin kanssa sota-ajan laulut henkiin Sota luo laulunsa -illassa, joka kuullaan Valkeakosken puolella Uskilan liikuntahallissa sunnuntaina 22. huhtikuuta.

 

Lauluista tuli ikivihreitä

Monet sota-ajan lauluista jäivät elämään ikivihreinä. Niiden suosiossa näkyi musiikin kansaa yhdistävä vaikutus.

– Korsuissa ja kodeissa tiedettiin, että rakkaat asettuivat kaukana kuuntelemaan samaa ohjelmaa ja samoja lauluja, Aimo Kokkola sanoo.

Sota luo laulunsa -tilaisuudessa kuullaan sota-ajalla syntyneitä ja esitettyjä lauluja Oskar Merikannosta Georg Malmstenin kautta kepeisiin ralleihin. Laulujen avulla tehtiin myös propagandaa, mutta musiikin tätä puolta Kokkola ja Hovi eivät esittele.

Myös yleisö pääsee kello 14 alkavassa konsertissa ääneen, sillä monet sota-ajan lauluista ovat yhteislaulutilaisuuksien ikisuosikkeja. Aimo Kokkolaa haitarin ja pianon kanssa säestävä Seppo Hovi kertoo laulujen lomassa niiden taustoista ja esittäjistä, muun muassa viihdytyskiertueista ja niiden merkityksestä rintamalla. Kesälaitikkalalainen kertoo myös siitä, miten suomalaisten suosikkikappaleet valikoituivat itsenäisyyden ajan raskaimpina vuosina.

Kaksikko esitti muutamilla paikkakunnilla nähdyn Sota luo laulunsa -illan viime kesänä täpötäydelle Nuijalle.

– Tässä on kyse myös perinteen ja historian siirtämisestä. Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat kiinnostuneita juuristaan ja sota-ajasta.

Sota luo laulunsa -konsertti Uskilan liikuntahallissa 22.4. kello 14.

Aimo Kokkola ja Seppo Hovo tutustuttavat sota-ajan lauluihin ja niiden taustoihin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?