Strutsitila Syrjynen valmistautuu vilkkaaseen kesäkauteen

Strutsit riemuitsevat päästessään pitkän talven jälkeen ulos kirmaamaan.

Strutsitila Syrjysen isäntäpari Anu ja Ari Syrjynen odottavat jo tulevaa kesäkautta yhdessä tilan Usko-hevosen kanssa.

– Me olemme helposti tavoitettava näyteikkuna maaseudun elämään, Strutsitila Syrjysen emäntä Anu Syrjynen sanoo.

Pälkäneellä, lähellä Tampere-Lahti -valtatietä sijaitseva strutsitila kasvattaa strutsien lisäksi ahvenanmaan lampaita ja kuusipeuroja.

– Ylämaan karjaa meillä ei tänä vuonna enää ole, sillä laitumemme olivat raskaille eläimille liian märkiä. Lampaat ja peurat soveltuvat tänne paremmin, isäntä Ari Syrjynen kertoo.

Pässit tulevat pian tekemään tuttavuutta vierailijoiden kanssa.

Strutsitilan eläimiä pääsee ihailemaan aitausten takaa. Strutsit ja erityisesti pässit tulevat pian tekemään tuttavuutta vierailijoiden kanssa.

– Meillä eläimet ovat hyvässä hoidossa ja ne saavat paljon rapsutteluja. Siksi ne ovat niin tottuneita ihmisiin.

Kesäksi tilalle tulevat myös perinteiset kesäpossut, Nakki ja Putte.

Strutsitila Syrjynen on toiminut ryhmien ja lapsiperheiden suosimana matkailukohteena ja itse tuotetun lihan suoramyyntipaikkana vuodesta 1999 lähtien.

Strutsitila kasvattaa myös kuusipeuroja.

– Vapusta helluntaihin olemme auki viikonloppuisin. Lisäksi arkipäivisin meillä käy luokkaretkiryhmiä. Helluntaiviikonlopusta elokuun puoliväliin saakka palvelemme kävijöitä päivittäin.

Tilan kahvilassa suosituimpia tuotteita ovat Anu Syrjysen valmistamat strutsipiiraat sekä perinteinen pulla. Tänä vuonna luvassa on myös uutuusleivonnaisia ja kakkuja.

– Nuorin tyttäremme Essi valmistuu keväällä leipuri-kondiittoriksi ja tulee kesäksi kahvilaan töihin, Anu kertoo.

Kahvilan yhteydessä toimii myös lihan suoramyyntipiste. Mistään muualta Strutsitila Syrjysen lihatuotteita ei tällä hetkellä saakaan.

– Suoramyynnissä ihmiset näkevät selvimmin, missä ja miten eläin on kasvanut. Tätä tämän päivän kuluttajat arvostavat. Tuotteemme ovat aina varmasti tuoreita, Anu Syrjynen kertoo.

Strutsitila Syrjysen isäntä Ari Syrjynen tervehtii strutseja, jotka ovat juuri päässeet keväthangelle kirmaamaan.

Palvelumyynnissä pystyy myös keskustelemaan lihan valmistuksesta asiakkaiden kanssa. Näin tuotteet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Tilalla on oma teurastamo, joten eläimiä ei tarvitse kuljettaa muualle teurastettaviksi.

– Ostamme muualta vain lihajalosteiden, kuten makkaroiden, palvien ja säilykkeiden valmistuksen, Ari Syrjynen kertoo.

Jalosteiden lisäksi suoramyynnistä saa itse kasvatettua tuoretta lihaa paistina ja fileenä. Tilalla myydään myös lähellä kasvatetun ylämaan karjan lihaa. Suosituin tuote on kuitenkin strutsinliha.

– Se on eksoottista, hyvää ja terveellistä ja grilliin ihan ehdoton tuote. Lihan sisällä ei ole mitään kalvoja eikä se pienene paistettaessa, Ari Syrjynen kehuu.

Strutsitila Syrjysellä käy vierailee vuosittain noin 12 000 kävijää. Kuva: Jenna Helmikkala / Strutsitila Syrjynen

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>