Kyläyhdistys hallinnoi nyt Lahdenkulman rantasaunaa

 

Jussi Järvenpää sai kiinnittää Lahdenkulman kyläyhdistyksen tunnuksen rantasaunan ulko-oven viereen viime viikolla.

Näkymä eteisestä tilavaan tupaan.

Kangasalan kaupungin omistama rantasauna Sahalahdella on siirtynyt Lahdenkulman kyläyhdistyksen hallittavaksi. Vuokrasopimus astui voimaan kuluvan kuun toisena päivänä. Sopimus on tehty 20 vuodeksi.

Kyläyhdistys jatkaa Sahalahden rantasaunana tunnetuksi tulleen, nyt Lahdenkulman rantasaunaksi nimetyn juhla- ja kokouspaikan toimintaa entisen kaltaisena. Kyläyhdistys vastaa tilojen varauksista ja perii vuokramaksut. Samalla se maksaa kaupungille alhaista vuokraa tilojen hallinnasta.

–Kyse on yleishyödyllisestä toiminnasta. Jos jotakin voittoa tulee, niin tähän se kaikki jää, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Järvenpää viittaa vuonna 1982 valmistuneiden rakennusten kunnostustarpeisiin.

Rantasaunan hallintasopimuksen allekirjoittaminen oli kyläyhdistykselle työvoitto vuoden kestäneiden neuvotteluiden ja kädenväännön jälkeen. Kyläyhdistyksen puolella neuvotteluita leimasi kaikkea ette meiltä vie -henki, joka juontaa palveluiden lakkauttamiseen alueella. Viime vuosina lahdenkulmalaiset ovat joutuneet luopumaan koulusta, päivähoitopaikasta ja mattojen pesupaikasta. Vuoden 2016 lopulla rantasauna oli kunnalla myytävien kiinteistöjen listalla.

 

Kauniilla paikalla

 

Rantasaunaan sisältyy tilava takkatupa, keittiö ja sauna suihkutiloineen. Vuokraajien käytössä on astiasto 50 hengelle. Tuvassa on pöytä- ja istuintilat 30 ihmiselle. Lisäkalusteilla sinne saadaan mahtumaan kaikkiaan noin 50 vierasta.

Rakennuksen ikkunoista avautuu maisemat Längelmävedelle, jonka aaltoihin pääsee pulahtamaan rantasaunan laiturilta. Varsinaiset majoitustilat puuttuvat, jos ei oteta lukuun yöpymistä patjoilla tuvan lattialla.

Viime vuoden vuokraustilastojen mukaan rantasauna oli varattu keskimäärin joka toinen viikonloppu. Lahdenkulman kyläyhdistyksen ensimmäinen vuokralainen saunalla oli Sahalahden maa- ja kotitalousseura, jonka väki kokoontui rantasaunalla viime torstaina. Viime viikonloppunakin saunalla oli käyttäjiä. Varaustilastoja silmännyt Jussi Järvenpää tietää, että esimerkiksi kesä- ja heinäkuun viikonlopuista vasta yksi on nyt varattuna.

 

Panostus markkinointiin

 

Tietoa vuokrattavasta rantasaunasta kaupunki on jakanut omilla nettisivuillaan. Varsinaista markkinointia ei ole tehty.

–Kun lähdetään nollamarkkinoinnista, niin paljon ei tarvitse tehdä, kun se on jo vähän enemmän, Järvenpää mainitsee.

Parhaillaan kyläyhdistys työstää kesän kylätiedotetta, johon tulee lista alueen tapahtumista, yrittäjien yhteystietoja ja infoa rantasaunasta. Ainakin 500 kappaleen painoksesta riittää jaettavaa alueen postilaatikoihin, Aittakahvila Annaan ja kyläyhdistyksen kojulle Sahalahden markkinoille.

Tilojen varaamisasioissa vastataan puhelinnumerossa 044 240 86 44 ja sähköpostiosoitteessa lahdenkulman.rantasauna@gmail.com. Varausasioita hoitaa kukin kyläyhdistyksen hallituksen jäsen vuorollaan kuukauden kerrallaan.

–Hintatasoa on pystytty vähän fiilaamaan alaspäin. Ennen ei ole ollut päivän mittaista vuokrausvaihtoehtoa. Nyt voidaan esimerkiksi kokousta varten neuvotella sopiva vuokrausaika, Jussi Järvenpää mainitsee.

 

Talkoilla kuntoon

 

Rantasaunalla on tehty viimeksi remonttia noin kymmenen vuotta sitten, jolloin uusittiin keittiökalusteet ja pesutilojen pinnat. Kyläyhdistyksellä on jo lista valmiina kiireellisimmin korjausta vaativista kohteista.

–Tässä kuussa ryhdytään uusimaan kokonaan lämmitysjärjestelmää. Yksi patteri on joskus vaihdettu, mutta muut ovat alkuperäisiä vuodelta 1982, kyläpäällikkö luettelee.

–Kun ikkunat nyt keväällä avataan ja pestään, niin samalla ne tiivistetään. Saadaan näin paremmin lämpöhävikki kuriin. Verhotkin vaihdetaan.

Talkookutsuja töihin saavat erityisesti timpuritaitoiset kyläläiset, jotka laittavat kuntoon liiteri- ja varastorakennuksen katon. Tarveaineet tähän projektiin tulee Kangasalan kaupungilta. Saunan ympäriltä kaadetaan isompia puita, mikä avartaa maisemanäkymiä järvelle päin.

–Paikkojen ehostaminen vaatii talkootyötä aika paljon. Pikkuhiljaa tehdään, ei ole kiire, kun paikka on viimeiset kymmenen vuotta ollut sinällään.

 

Huutokauppa elokuulla

 

Lahdenkulmalla jäätiin vaille kyläläisiä yhteen kokoavaa paikkaa, kun koulu lakkautettiin kolme vuotta sitten. Kyläyhdistyksen hallintaan saadusta rantasaunasta on muodostumassa uusi yhteisöllisyyttä kasvattava kylätalo.

–Täällä pääsee tekemisen kautta piireihin mukaan, Jussi Järvenpää viittaa alueelle muuttaneisiin lapsiperheisiin, joilla ei entuudestaan ole sosiaalista verkostoa uudella asuinseudullaan.

–Kaikki eivät välttämättä tiedä, että täällä tämmöistä edes on, hän huomauttaa.

Kesällä rantasaunalla järjestetään kolme kertaa kyläläisille suunnatut illanviettokahvittelut. Elokuussa viikkoa ennen venetsialaisia saunalla pidetään hyväntekeväisyyshuutokauppa, jonka tuotolla kerätään varoja tupaan asennettavaa ilmalämpöpumppua varten.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?