Kunta ostaa ja myy ViherKostialan maat

Pälkäneen kunta myy Luopioisten keskustan tuntumaan tulevan ViherKostialan tontit tuleville asukkaille 12 euron neliöhintaan. Yhteiskäyttöön tuleva 1840 neliömetrin alue myydään asukkaiden perustamalle yhdistykselle tai osuuskunnalle 200 eurolla, kun kunta on ensin rakentanut kunnallistekniikan, tiet ja pysäköintialueet.

ViherKostiala on uusi, yhteisöllinen asumiskonsepti. Noin 50 neliömetrin pientalot ja taloparit soveltuvat sekä vakituisiksi että vapaa-ajan asunnoiksi. Kussakin asunnossa on tupa, makuuhuone, kylpyhuone, sauna ja parvi. Asuntojen hinta pyritään pitämään alle sadassa tuhannessa eurossa.

Niementien, Kokinperäntien ja Tiilikujan kainalossa sijaitseva ViherKostialan alue on ollut yksityisomistuksessa. Kunta ostaa 4650 neliömetrin alueet ja niiden ympärillä olevat omakotitontit kahden euron neliöhinnalla. 1,77 hehtaarin alueen hinnaksi tulee 35 400 euroa. Toinen mokoma uppoaa alueen kunnallistekniikkaan, teihin, pysäköintialueisiin ja maaperätutkimuksiin.

Kunta lohkoo ViherKostialan tontit ja yhteiset alueet ja myy ne suoraan tontin ostajille. Kunta saa kunnallistekniikkaan uppoavat rahat takaisin, kun tonttien hinta on 12 euroa neliömetriltä. Vesi- ja viemäriliittymät kattavat kustannuksensa asukkaiden niistä maksamalla hinnalla.

Lisäksi myyntiin tulee ViherKostialan vieressä olevia pientalotontteja. Niiden hinta on 2,04 euroa neliömetriltä.

Kunnanvaltuusto päätti maakaupoista ja tonttien hinnoista viime viikolla. Timo Ailio (sd) muistutti, että ViherKostiala on yksityisten kuntalaisten hanke.

– Luopioinen palkittiin Suomen luovimpana kuntana vuonna 2005. Kuntalaiset luovat edelleen toiminnallaan vireyttä paikkakunnalle. ViherKostialan lisäksi uudenlaista asumista edustaa Pöllökartano. Samanlaista toivoisi Onkkaalankin päähän. Roholan alueella olisi mahdollisuus toteuttaa vaikka mitä, Ailio sanoi.

Kunta helpottaa ViherKostialan liikkeellelähtöä ostamalla alueen maat ja myymällä pientalojen sekä taloparien tontit.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.