Saara Kahilakoski 1920–2018

Saara Kahilakoski.

Muistokirjoitus

Kuhmalahden Vehkajärvellä 17.10.1920 syntynyt ja Kuhmalahdella pitkään asunut Saara Kahilakoski, o.s. Viljamaa, kuoli kodissaan Tampereella 27.3.2018 ja siunattiin haudan lepoon viime torstaina. Kuhmalahden seurakunnan pitkäaikaisen kanttorin Unto Kahilakosken puolisona Saara tuli tutuksi laajemminkin lähiseuduilla. Monet kuhmalahtilaiset edelleen muistavat hänen pirteän olemuksensa, iloisuutensa ja heleän naurunsa.

Saara Viljamaa kävi Vehkajärvelle ensin kiertokoulua Vehkajärven Sappeessa ja sitten nelivuotisen kansakoulun kylän kirkon naapurissa. Nuorena neitona hän koki sota-aikojen karuuden. Hän toimi myös ilmavalvontalottana Vehkajärven kirkkomäellä olevaan mäntyyn kyhätyllä tähystyslavalla. Kun veljet olivat rintamalla, talon tyttäret tekivät miestenkin töitä – joskus jopa yli voimien. Kun Kahilakoskien Hannu-poika alkoi olla nuorukaisen iässä Saara hakeutui hoitoapulaiseksi Kuhmalahden vanhainkotiin, nykyiseen Pentorinteeseen. Hän sai kertomansa mukaan tehtävään pikakoulutuksen, mutta eniten opetti työ.

Eläkevuosina Kahilakosket asuivat Tampereella. Aviomies Unto harrasti jousiammuntaa, jopa mestaruustasolla. Yhteinen harrastus oli taidemaalaus. Unto kuoli jo 25 vuotta sitten. Saara jatkoi maalausharrastustaan ja teki myös paperimassasta taidokkaita pikku lintuja muita eläimiä. Niistä oli kerran myös näyttely Vehkajärven kylätalolla. Parin vuosikymmenen ajan Saara ohjasi Tampereella eläkeläisten hengitysjoogaryhmiä. Yksi terveyden ja vireyden lähde hänellä oli avantouinti, jota hän harrasti yli yhdeksänkymppiseksi asti.

Viimeisten vuosien koti hänellä oli kaksio Viola-kodissa, jossa ateria- ja muut palvelut olivat lähellä. Iloisuutensa ja elämänmyönteisyytensä hän säilytti viimeiseen asti. Viimeisen lepopaikkansa Saara Kahilakoski saa Kalevankankaan hautausmaalla Veteraanilehdossa, johon aviomies Untokin on siunattu.

Vappu ja Markku Rauhalahti

Saaran tuttavia jo aikoinaan Kuhmalahdella, mutta erityisesti ystäviä viime vuosina Tampereella

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?