Aikaa lapselle

Läsnä ja lähellä tärkeällä hetkellä

Halloo! Terveystädit puhuu!

Olemme perustaneet terveydenhuollon ammattilaisten kesken AIKAA LAPSELLE -ryhmän, jonka tarkoituksena on kuukausittain nostaa ilmoille ajatuksia, ideoita, ilmiöitä lasten maailmaan liittyen ja sen avulla löytää yhteisen sävelen kiristäviin tilanteisiin.

AIKAA LAPSELLE -kuukausiviesteihin kirjoittavat terveydenhoitajat lastenneuvolasta Pia Koivuniemi ja Kirsi Urkko, äitiysneuvolasta Susanna Kaisko ja kouluterveydenhuollosta Johanna Lantela, Maarit Koskela ja Laura Kuusinen sekä suunterveydenhuollosta hammashoitaja Elina Saarinen. Kokoamme eri lähteistä vastauksia kiperiin tilanteisiin lastemme parhaaksi.

 

Isä, osaatko sinä kirjoittaa pimeässä?
Osaan
Kirjoita sitten nimesi minun todistukseeni!

 

Tiedätkö mikä on Nalle Puhin veljen nimi?
?? Puhveli!

 

Vitseistä palataan pienellä harppauksella takaisin elämän alkuvaiheeseen.

Vanhemmaksi kasvaminen alkaa jo raskausaikana. Tulevat vanhemmat miettivät, millainen heidän vauvansa on. Vauvan synnyttyä voimakkaat tunteet jylläävät ja joskus vanhemmuuden sitovuus voi yllättää. Pieni vauva valvottaa, voi olla itkuisuutta ja epävarmuutta siitä, kuinka vauvaa hoidetaan.

Suurin osa vauvoista on kuitenkin tyytyväisiä. Vauvan syntymän jälkeen arjen tasaannuttua vanhemmat tulevat varmemmiksi hoitajiksi ja oppivat tulkitsemaan vauvan viestejä. Tukea vanhemmuuteen he saavat useimmiten lähimmiltä sukulaisiltaan, lasten isovanhemmilta, omilta sisaruksiltaan tai ystäviltään.

 

Tärkeää tukea annetaan myös lastenneuvolassa. Lastenneuvolassa terveystarkastuksia on säännöllisesti, ensimmäisen vauvavuoden aikana noin 9–10 kertaa.

Meillä Kangasalla on kuuden kuukauden ikäisille vauvoille ryhmäneuvola. Ryhmäneuvolassa teemme moniammatillista yhteistyötä.

Tarkastuksen tekevät yhdessä terveydenhoitajat, hammashoitaja ja perhetyöntekijä. Juttelemme puolivuotiaan arjesta ja sen hetken haasteista. Hammashoitaja kertoo suunhoidosta, tekee lapsen ensimmäisen suun terveystarkastuksen ja perhetyöntekijä kertoo vanhemmille perhetyöstä.

Vauvavuoden jälkeen tapaamiset neuvolassa harvenevat, ensin puolivuosittaisiksi tapaamisiksi ja kahden vuoden iästä alkaen vuosittaisiksi tapaamisiksi.

Pälkäneläiset voivat halutessaan osallistua ryhmäneuvolaan. Pälkäneläisäideille ja esikoisvauvoille on lisäksi tarjolla Wilhelmiina-ryhmä. Kerran viikossa kokoontuvassa ryhmässä tutustutaan muihin samassa elämänvaiheessa oleviin perheisiin ja saadaan uusia ystäviä. Perheen uuteen vaiheeseen tulee paljon tietoa sekä ryhmää vetäviltä perhetyöntekijöiltä, että ryhmässä vierailevilta eri alojen edustajilta.

 

Nykyään tietoa löytyy paljon netistä ja vanhemmat ovatkin taitavia netin käyttäjiä. Hyviä vinkkejä vauvan hoitoon löytyy esimerkiksi www.mll.fi (Mannerheimin lastensuojeluliitto) tai www.perheaikaa.fi (Väestöliitto) -sivustoilta. Isompien, leikki-ikäisten lasten hoitoon, yhteisiin leikkeihin ja vapaa-ajan viettoon löytyy vinkkejä esimerkiksi www.neuvokasperhe.fi (Sydänliitto) -sivustolta.

Kouluikäisten asiaa löytyy osoitteesta www.tervekoululainen.fi (UKK-instituutti). Rokotusasioista saa hyvää tietoa THL:n sivuilta, www.thl.fi. Näihin sivustoihin kannattaa tutustua! Niistä löytyvät vinkit, ohjeet ja neuvot ovat puolueetonta ja tutkittua tietoa.

 

Lastenneuvola-seuranta päättyy 6-vuotistarkastukseen. Lapsen terveystiedot ja hyvinvoinnin seuranta siirtyvät automaattisesti kouluterveydenhuoltoon, jossa ensimmäinen terveystarkastus, niin sanottu kouluuntulotarkastus, tehdään koulunaloitusta edeltävänä kesänä tai viimeistään heti syyslukukauden alkaessa.

Kouluuntulotarkastus on laaja terveystarkastus, jossa käydään läpi niin lapsen kuin koko perheen hyvinvointia. Keskustellaan ravitsemuksesta, liikunnasta, unesta sekä perheen arkeen, jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä. Tarkastuksessa tutkitaan näkö, kuulo, verenpaine, ryhti ja kasvu.

Osana laajaa terveystarkastusta oppilas kutsutaan vielä vanhemman kanssa lääkärin tarkastukseen 1. luokan aikana.

Jatkossa kouluterveydenhoitaja tapaa oppilaan vuosittain. Lisäksi vanhemmat kutsutaan mukaan viidennellä ja seitsemännellä luokalla tehtäviin laajoihin terveystarkastuksiin.

Vanhemmilla on kuitenkin aina mahdollista osallistua jokaiseen lapsen käyntiin. Varsinkin alakouluikäiset lapset ovat vielä niin pieniä, että vanhempien ja kouluterveydenhoitajan yhteistyö on erityisen tärkeää. Osallistumalla lapsesi terveystarkastuksiin osoitat kiinnostusta ja annat lapsellesi erityisen tärkeää aikaa!

Lapsen kasvaminen on kuin tornin rakentaminen kerros kerrokselta. Hyvä perusta takaa erinomaisen lopputuloksen.

 

I LOVE SUU

Suun hoito kutsuu kaikki 2- ja 3- sekä 5-vuotiaat hammashoitolaan suun terveydentilan tutkimukseen. Samalla totutellaan hauskalla tavalla hammashoitolan välineisiin ja työtapoihin. Ensimmäisen, viidennen ja kahdeksannen luokan oppilaat saavat kutsun suun terveydentilan tutkimukseen hammaslääkärille.

Suun hoito on osa kouluterveydenhuoltoa ja yhteistyö terveydenhoitajan, ravitsemussuunnittelijan sekä perhetyön kanssa on arkipäivää Kangasalan kaupungissa ja Pälkäneen kunnassa.

Huoltaja on enemmän kuin tervetullut suunhoidon yksikköön lapsensa kanssa. Siellä voimme yhdessä miettiä vaihtoehtoja jos on pulmia suun terveyden kanssa.

 

Suun hoidon extrapalvelut:

1. Kaikki Kangasalan ja Pälkäneen alueen 2-vuotiaat lapset kutsutaan hammashoitajan vastaanotolle suun terveydentilan kartoitukseen. Sen yhteydessä annettava neuvonta on yksi tärkeimmistä yhteistyön muodoista vanhempien kanssa.

2. Kaikki 3.-luokkalaiset kutsutaan huoltajan kanssa hammashoitajan tai suuhygienistin vastaanotolle. Tällä käynnillä opastetaan yksilöllisesti koululaiselle ja koko perheelle suun terveyttä edistävää arkista toimintaa. Samalla saamme arvokasta materiaalia terveyden edistämisen kehittämiseksi.

Nämä käynnit ovat olleet lasten ja huoltajien mieleen. Tervetuloa jatkossakin mukaan hoitotilanteeseen yhdessä lapsen kanssa.

 

Hammashoitajalla kuultua: ”Olisitko oikein reipas ja kiltti ja avaisit suusi, että täti saa sormensa pois hampaidesi välistä!”

 

 

Linkkilista:

www.mll.fi (Mannerheimin lastensuojeluliitto)

www.perheaikaa.fi (Väestöliitto)

www.thl.fi (THL, rokotukset)

Syohyvaa.fi (ravitsemus)

www.neuvokasperhe.fi (Sydänliitto)

Ilovesuu.fi (hammaslääkäriliitto, suun hoito)

www.tervekoululainen.fi (UKK-instituutti)

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?