Pälkäne pistetään talkoillen siistiksi

Perinteiset ympäristöpäivän talkoot järjestetään Pälkäneellä jo 18. kerran. Hyvä päivä siistimiselle on tiistai 8.5., mutta jokainen ryhmä voi toki järjestää siivouksen sille sopivana ajankohtana, vaikka seuraavalla viikolla. Alueita siistitään muinakin päivinä – pääasia on että ympäristö siistiytyy. Myös koulut ovat viikolla omina päivinään mukana kampanjassa.

Siisti ja viihtyisä ympäristö on kaikkien yhteinen asia. Vaikka roskaisia kohtia onkin, ovat monet hoitaneet kotipiirinsä lähialueita ja teiden varsia. Myös kadut ja jalkakäytävät on konevoimin pääosin siivottu.

Siivoustalkoisiin kutsutaan kaikkia pälkäneläisiä, myös kesäasukkaita. Kampanja vetoaa myös omakotiasukkaisiin, asuntoyhtiöihin ja liikelaitoksiin, jotta omat pihat ja alueet siistittäisiin. Talkoot sopivat hyvin myös koko perheelle.

Siivoukseen kuuluvat perinteisesti ulkoilu- ja virkistysalueet, teiden varret, torit, parkkipaikat ja muut yhteiset alueet. Toivottavaa olisi, että jokainen kiinteistön omistaja huolehtisi oman pihansa lisäksi tienvarren ja katuojan puhtaaksi omalta kohdaltaan.

Omatoimisuutta tarvitaan

Ympäristöviikon järjestelyissä ovat mukana tiedotuksesta vastaava Pälkäne-Seura ja teknistä apua antava kunta yhdessä. Tärkeää on, että kylät ja yhdistykset kokoavat itse omat siivousporukkansa ja hoitavat entiset alueensa. Pälkäne-seuran yhdyshenkilö on Vesa Mellavuo (040 7221629). Jos huono sää estää talkoilun, ryhmät voivat sopia talkoilulle uuden ajankohdan.

Maatuvan haravointijätteen ja risut saa kompostoida kaava-alueellakin avokompostissa. Sen sijaan sekajäte täytyy laittaa umpinaiseen kompostoriin, jonka suojaukset täyttävät sekajätteen kompostoinnille asetetut vaatimukset.

Haravointijätteiden ja risujen polttaminen voi aiheuttaa kitkerää savua ja siitä voi koitua suurta haittaa naapureille. Nuotiosta lentelevät palavat lehdet tai heinänkorret voivat sytyttää kuivan ruohon. Kaava-alueella jätteiden poltto avomaalla on kielletty, joten se täytyy tehdä astiassa tai tulisijassa.

Aluejätepiste ei ole kaatopaikka

Aluejätepisteisiin ei rakennusjätteitä saa viedä, ei myöskään kodinkoneita, telkkareita, huonekaluja, akkuja eikä mitään nestemäistä jätettä. Jos aluejätelavan ympärille kertyy tätä luvatonta jätettä, jäteyhtiö ne useimmiten kuitenkin jossain vaiheessa erilliskuljetuksena siirtää pois, ja syyttömät kuluttajat sen maksavat.

Siivousryhmät voivat hakea Pälkäneen K-Raudasta jätesäkkirullia kunnan laskuun. Risut ja naulattomat ja käsittelemättömät puujätteet voi viedä Woodlandin hakettamoon Kankaanmaalle. Kunta toimittaa haravointijätteille siirtolavat Pakanrantaan, Vanhan hautausmaan portille ja Nuijalle perjantaina 4.5. ja ne ovat paikoillaan perjantaihin 11.5. asti. Näille lavoille tuodaan maatuvaa lehti- ja puutarhajätettä – ei siis sekajätettä.

Autojen renkaita ja metalliromua, autojen akkuja, öljyjä ynnä muita vastaavia jätteitä otetaan vastaan Suomen ajoneuvokierrätys/ autopurkamo Euro Nikte Oy:ssä (Pälkäneellä Tehdastie 6).

Talkoissa kertyvät muut roskat – esimerkiksi muovit, pahvit ja lasinpalat – kerätään jätesäkkeihin ja säkit voi jättää tien varteen, mistä ne korjataan kunnan toimesta pois. Sivukylien siivousryhmät huolehtivat itse jätesäkkien kuljetuksesta kuten aikaisempinakin vuosina.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?