Vappupuheissa huolta eriarvoistumisesta ja hallituksen toimista

Suomen nuorin kansanedustaja Ilmari Nurminen, sd ja Sastamala, keskittyi Kangasalan vappupuhujana Suoraman työväentalolla pitkälti kahteen, eriarvoistumiseen liittyvään aiheeseen. Ensimmäinen oli vuoden 1918 tapahtumien jälkipuinti.

– Vaikka sisällissodan syistä ja tapahtumista voidaan edelleen esittää eriäviä käsityksiä, alkaa onneksi kuitenkin nykysuomalaisia yhä vahvemmin yhdistää käsitys, että kyseessä oli valtaisa koko kansakuntaa koetellut onnettomuus, josta tärkein opetus on se, että on tehtävä kaikkemme ettei tällainen enää koskaan voisi toistua, hän totesi.

Vappupuhuja, kansanedustaja Ilmari Nurminen suomi hallituksen toimia väkevästi.

Pääosan Nurmisen puheessa vei kuitenkin maan hallitus linjauksineen.

– Hallituksen politiikan suureksi linjaksi on muodostunut hyvinvointipalveluiden markkinaehtoistaminen, työehtojen heikentäminen sekä eriarvoisuuden kasvattaminen. Varsinkin työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa työskentelevänä on valitettavasti todettava, että työntekijät ja työttömät ovat joutuneet hallituksen silmätikuiksi.

Nurminen oli huolissaan tavasta, jolla hallituksen esitykset heikentävät työntekijöiden työsuhdeturvaa ja leikkaavat työttömien toimeentuloa. Pienten yritysten ja alle 30-vuotiaat työntekijät ovat hänen mukaansa tuoreimmat esimerkit päätösten kärsijöistä.

Myös mittava sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistushanke sai Nurmiselta täyslaidallisen.

– Yhteiskunnan sivistys mitataan siten, miten se huolehtii myös heikoimmistaan.

 

Pitkäkestoista työväen toveruutta

Vasemmistoliiton uusi Kangasalan puheenjohtaja Iikka Nikkinen kertoi tervehdyspuheessaan, että kun noin reilu vuosi sitten koki ajan olevan kypsä omalle poliittiselle aktivoitumiselleen, jännitti aika paljon se, kuinka otetaan vastaan paikkakunnalla, jossa on asunut vasta vähän aikaa. Jännitys osoittautui turhaksi, sillä hänen mukaansa lämpimän vastaanoton ovat antaneet Vasemmistoliiton lisäksi Kangasalan SDP:n väki.

Iikka Nikkinen piti tervehdyspuheen Suoraman työväentalolla.

– Vaikka meillä poliitikoilla ja yhdistyksillämme on välillä tervettä erimielisyyttä politiikasta, vallitsee mielestäni välillämme toveruus ja ymmärrys työväen aatteesta. Pitkäkestoisesta toveruudesta yhdistystemme välillä kertoo se, että tämä tilaisuus on perinteisesti järjestetty jo useita kertoja yhdistystemme kesken, kuhmalahtelainen Nikkinen tuumasi.

Toveruutta työväenliikkeiden välillä Nikkisen mielestä tarvitaan, sillä työ elää suurten murroksien keskuudessa tällä hetkellä.

Sote-uudistuksen valinnanvapautta hän kuvaili ”oikeiston parhaaksi vappunaamariksi”.

– Hallintarekisteri, tuo vuonna 2015 romukoppaan heitetty termi tuli takaisin politiikkaan jostain syystä, sen jälkeen kun hallitus alkoi työstää sosiaali- ja terveyspalveluiden voimakasta yksityistämistä. Hallintarekisterin avulla omistajuuden läpinäkyvyys heikkenee. Meidän kaupunginvaltuutettujen on tulevaisuudessa mahdollisesti huomattavasti vaikeampi aidosti tietää ketkä esimerkiksi oikeasti omistavat Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksen.

Aamulla marssittiin vuoden 1918 muistomerkille, jolla puhui sahalahtelainen Mikko Lehtonen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?