Tuleva maakunta nuorten vaikuttamisen näkökulmasta

Pirkanmaallakin ollaan perustamassa maakunnallista nuorisovaltuustoa. Perustamista ja suunnittelua ovat toteuttamassa nuorista ja ammattilaisista kootut ohjausryhmät, joissa on mukana jäseniä ympäri Pirkanmaata. Nuorten ohjausryhmän toiminnassa ovat Kangasalta mukana Jonna Lehto, Hanna Välimäki ja Eemeli Saarela, jotka toimivat aktiiveina myös Kangasalan omassa nuorisovaltuustossa.

Suunnittelussa on tavoitteena koota yhteen näkemyksiä monista eri Pirkanmaan kunnista ja saada juuri täällä toimivia malleja vaikuttamisen kanavaksi. Pirkanmaan kuntien nuorisovaltuustoista on kyselty hyviä käytäntöjä, mitkä vaikuttamisen muodot ovat toimineet heidän omissa kunnissaan.

Maakunnallisesta nuorisovaltuustosta pyritään saamaan kanava, jonka kautta kaikki nuoret pääsevät antamaan mielipiteensä ja ideoimaan omaa maakuntaansa ja sen palveluita. Tärkeätä on myös verkostojen rakentaminen, jotta tieto kulkee.

Ohjausryhmän nuoret vierailulla eduskunnassa Pia Viitasen vieraana huhtikuun lopussa.

Kangasalalaisnuoret kertovat, että mukana on tärkeää olla nuoria eri kunnista. Näin saadaan huomioitua erilaiset alueet ja siellä asuvien nuorten tarpeet. Nuoret kokevat, että heidän mielipiteitään on huomioitu – ja niitä kysellään.  Tarvitaan kuitenkin myös nuorilta aktiivisuutta kannanottamiseen ja asioiden kyselemiseen.

Jo tammikuun puolivälissä ohjausryhmän nuoret järjestivät tapahtuman ”Miltä näyttää viihtyisä Pirkanmaa?”. Tapahtumassa paikalla oli nuoria ja eri tahoilta päättäjiä. Tilaisuudessa ideoitiin tapoja miten nuoret pääsevät vaikuttamaan maakunnassa mm. pohdittiin maakunnallisen nuorisovaltuuston tavoitteita ja muodostumista.

Ohjausryhmän tapaamisessa 30.1. Kangasalla Mikko Koponen Pirkanmaan liitosta selvitti, mitä maakuntahallinnon suunnitelmissa on tulossa – tai miltä maakuntahallinto näyttää. Ohjausryhmän nuoret osallistuivat myös maakunnalliseen Strategiapäivään 19.3. ja antoivat näin oman näkökulmansa isoon strategiaan.

Tytti Eromäki-Heino

Kangasalan nuorisovaltuuston ohjaava

Mahdollisuus vaikuttaa kauempana päätettäviin asioihin

"Maakuntanuorisovaltuusto on hyvä mahdollisuus kaikille nuorille Pirkanmaalla vaikuttaa maakuntatasolla päätettäviin asioihin. Teemaryhmillä madalletaan kynnystä vaikuttaa itseään kiinnostavaan tiettyyn asiaan, kun se ei vaadi pitkäaikaista sitoutumista niin kuin vaikka oman kunnan nuorisovaltuusto. Etenkin sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyessä maakunnalle ovat yhä useammat nuoriakin läheisesti koskettavat asiat päätettävissä maakuntatasolla. Mielestäni maakunta-nuva on loistava mahdollisuus kaikille nuorille, joten on tärkeää saada se nuorten tietoisuuteen."

Hanna Välimäki

ohjausryhmän jäsen

Kangasalan nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja

Manu 1 -malli?

Ydinryhmä tai hallitus koostuisi noin 30 nuoresta. Nuoret valittaisiin kunnallisen nuorisovaltuuston jäsenistä. Maakunnallinen nuorisovaltuusto kokoontuisi kerran kahdessa kuukaudessa viralliseen kokoukseen. Näiden lisäksi vuoden aikana järjestettäisiin Manu-päivät, joiden sisältö olisi koulutuksellinen ja se toimisi verkostoitumisen paikkana nuorten ja päättäjien välillä. Maakunnallisen nuorisovaltuuston kausi kestäisi kaksi vuotta.

Maakunnallisen nuorisovaltuuston alle muodostettaisiin teemaryhmiä, joita vetää muutama ydinryhmän jäsen ja kuka tahansa asiasta kiinnostunut nuori. Teemaryhmät voivat kokoontua fyysisesti samaan paikkaan tai hyödyntää tekniikkaa – esimerkiksi pitää skype-kokouksia – tai erilaisia kyselyjä ja muita vaikuttamiskanavia.  Teemaryhmät käsittelevät niille osoitettuja aiheita ja voivat esimerkiksi antaa lausuntoja. Kokoontumiset järjestettäisiin tarpeen mukaan.

Maakunnalliselle nuorisovaltuustolle olisi tarpeen asettaa oma budjetti ja vastaava työntekijä, jotta toiminnalle saadaan tarvittava kattavuus maakunnassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?