Tuleva maakunta nuorten vaikuttamisen näkökulmasta

Pirkanmaallakin ollaan perustamassa maakunnallista nuorisovaltuustoa. Perustamista ja suunnittelua ovat toteuttamassa nuorista ja ammattilaisista kootut ohjausryhmät, joissa on mukana jäseniä ympäri Pirkanmaata. Nuorten ohjausryhmän toiminnassa ovat Kangasalta mukana Jonna Lehto, Hanna Välimäki ja Eemeli Saarela, jotka toimivat aktiiveina myös Kangasalan omassa nuorisovaltuustossa.

Suunnittelussa on tavoitteena koota yhteen näkemyksiä monista eri Pirkanmaan kunnista ja saada juuri täällä toimivia malleja vaikuttamisen kanavaksi. Pirkanmaan kuntien nuorisovaltuustoista on kyselty hyviä käytäntöjä, mitkä vaikuttamisen muodot ovat toimineet heidän omissa kunnissaan.

Maakunnallisesta nuorisovaltuustosta pyritään saamaan kanava, jonka kautta kaikki nuoret pääsevät antamaan mielipiteensä ja ideoimaan omaa maakuntaansa ja sen palveluita. Tärkeätä on myös verkostojen rakentaminen, jotta tieto kulkee.

Ohjausryhmän nuoret vierailulla eduskunnassa Pia Viitasen vieraana huhtikuun lopussa.

Kangasalalaisnuoret kertovat, että mukana on tärkeää olla nuoria eri kunnista. Näin saadaan huomioitua erilaiset alueet ja siellä asuvien nuorten tarpeet. Nuoret kokevat, että heidän mielipiteitään on huomioitu – ja niitä kysellään.  Tarvitaan kuitenkin myös nuorilta aktiivisuutta kannanottamiseen ja asioiden kyselemiseen.

Jo tammikuun puolivälissä ohjausryhmän nuoret järjestivät tapahtuman ”Miltä näyttää viihtyisä Pirkanmaa?”. Tapahtumassa paikalla oli nuoria ja eri tahoilta päättäjiä. Tilaisuudessa ideoitiin tapoja miten nuoret pääsevät vaikuttamaan maakunnassa mm. pohdittiin maakunnallisen nuorisovaltuuston tavoitteita ja muodostumista.

Ohjausryhmän tapaamisessa 30.1. Kangasalla Mikko Koponen Pirkanmaan liitosta selvitti, mitä maakuntahallinnon suunnitelmissa on tulossa – tai miltä maakuntahallinto näyttää. Ohjausryhmän nuoret osallistuivat myös maakunnalliseen Strategiapäivään 19.3. ja antoivat näin oman näkökulmansa isoon strategiaan.

Tytti Eromäki-Heino

Kangasalan nuorisovaltuuston ohjaava

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>