Välimeren maut rakentuvat oliiviöljyn ympärille

Juha Niemiö on mies Välimeren viikkojen makujen takana.

Juha Niemiö vannoo oliiviöljyn nimeen. Loraus hyvää oliiviöljyä tuo aidon välimerellisen maun ja roppakaupalla hyviä rasvoja ruokaan. Oliiviöljy onkin ollut keskiössä, kun eläkkeellä oleva pälkäneläinen keittiömestari on ollut suunnittelemassa reseptiikkaa taukopaikka Aapiskukon Välimeren viikoille.

– Minulla on sellainen näppituntuma, että kiinteiden rasvojen käyttö on vähentynyt huomattavasti myös suomalaisten lautasilla. Ja hyvähän tämä sydänystävällinen suuntaus vain on, Niemiö miettii.

Perinteinen Välimeren ruokavalio sisältää oliiviöljyn lisäksi runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, kokojyvätuotteita, pähkinöitä ja siemeniä, merenantimia sekä jogurttia. Välimeren ruokavaliota pidetään yhtenä maailman terveellisimmistä: sydäntautien ennaltaehkäisemisen lisäksi sen on todettu esimerkiksi ehkäisevän joitakin syöpätauteja ja vanhuusiän dementiaa sekä edistävän painonhallintaa ja luuston terveyttä.

Niemiö ei vielä paljasta, mitä kaikkea Aapiskukon 9. toukokuuta alkavien kahden teemaviikon aikana on luvassa, mutta vihjaisee ainakin simpukoiden olevan listalla.

– Myös pataruokia on paljon tarjolla, ja mukana on sekä italialaisia, ranskalaisia, espanjalaisia että kreikkalaisia makuja. Resepteissä piti ottaa huomioon se, että ruokailijat hakevat itse ruokaa noutopöydästä. Ruokalajien pitää siis olla sellaisia, että ne soveltuvat noutopöydästä haettavaksi, Niemiö kertoo.

Niemiön mielestä on hyvä, että maaseudullakin päästään edessä olevien teemaviikkojen kaltaisten tapahtumien aikana maistelemaan uusia ja hieman eksoottisempia makuja. Vaihtelu herättää mielenkiintoa ruokaa kohtaan, ja tuo tervetullutta vaihtelua myös makunystyröille.

– Välillä siis jotain muutakin kuin perunoita ja kastiketta, Niemiö naurahtaa.

Aapiskukon keittiö ei ole Niemiölle täysin vieras paikka, sillä hän oli mukana auttelemassa keittiön väkeä, kun Mirja Merikari kymmenisen vuotta sitten palasi perustamansa Aapiskukon yrittäjäksi. Mies aikoo olla mukana myös Välimeren viikkojen alkupäivinä antamassa vinkkejä ja tsemppaamassa henkilökuntaa.

– Onhan se aina jännittävä paikka, kun listalle tulee uusia ruokalajeja, hän perustelee.

Töissä monessa huippuravintolassa

Juha Niemiö tiesi haluavansa kokiksi jo 14-vuotiaana. Tuolloin hän ilmoitti perheelleen, että haluaa kokiksi. Unelma toteutui, ja ensimmäinen työpaikka löytyi suoraan huipulta, Tampereen Näsinneulasta.

– Sen jälkeen urani onkin mennyt vain alaspäin, Niemiö leukailee.

Näsinneulan jälkeen Niemiö teki töitä muun muassa hotelli Rosendahlissa, Kulosaaren Casinolla, Haikon Kartanossa ja ravintola Saludissa. Kolme vuotta sitten mies jäi eläkkeelle.

– On tosi mukavaa tehdä tällainen pienimuotoinen työ näin eläkeläisenä.

Työt veivät Pälkäneellä ensimmäiset 14 vuottaan asuneen Niemiön ensin Tampereelle ja myöhemmin pääkaupunkiseudulle 20 vuodeksi. Takaisin Pälkäneelle mies muutti perheineen vuonna 2004. Nyt hän ei osaa kuvitella asuvansa missään muualla: Pälkäne tuntuu oikealta kodilta. Myös perheen kesäasunto sijaitsee saaressa Pälkänevedellä.

– Ei minusta olisi pääkaupunkilaiseksi. Täällä on hyvä.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.