Kotiteatteri

Pekka, Päivi, Konsta ja Aapo Ikonen käyvät mielellään Kangasalla leffassa, sillä se säästää rutkasti aikaa.

 

Vaikkei Kangasalta aja Tampereelle kauan, malttamaton pikkumies ehtii kysyä matkalla monta kertaa, koska ollaan perillä.

– Kangasala-talon K-Kinon ansiosta leffareissusta selviää melkein puolet nopeammin. Lähtemisen kynnys laskee, kun se ei vie koko iltaa, Päivi Ikonen kiittelee.

Lapsiperheen äiti arvostaa sitä, että ”kotiteatteri” säästää paitsi Tampereelle ajelemiselta, myös parkkipaikan etsimiseltä ja maksamiselta. Kangasalla auton saa maksutta keskustaan, kunhan vain muistaa pysäköintikiekon.

– Eikä leffan alkajaisiksi tarvitse katsoa vartin verran mainoksia, vaan elokuva alkaa silloin kun on luvattukin, Pekka Ikonen sanoo.

Elokuvakäynti helpottui ja nopeutui entisestään, kun K-Kino otti käyttöön nettikaupan, josta leffaliput saa etukäteen. Mieleisensä paikan voi varmistaa netissä, eikä enää tarvitse jonottaa ovella ja jännittää, miten näytökseen mahtuu.

 

Jokaiselta paikalta näkee ja kuulee hyvin

K-Kino tuo Kangasalle tuoreeltaan lasten suosikkileffat.

– Viimeksi kävimme isän kanssa katsomassa Petteri Kaniinin, kuuden vanha Aapo Ikonen kertoo.

Kaksi vuotta vanhempi Konsta on käynyt Kangasala-talon elokuvanäytöksissä kavereiden kanssa.

– Ensi-iltaleffat tulevat Kangasalle samaan aikaan kuin Tampereellekin. Täällä mahtuu katsomaan hittileffatkin vaikka heti ensi-iltapäivänä, ja lippukin on jonkun euron edullisempi, Päivi Ikonen vertaa.

Reilun parinsadan katsojan sali on keskisuurten leffateattereiden kokoinen. Tavallista teatteria jyrkemmin nousevan katsomon ansiosta pienikin näkee kurkottelematta.

Myös esitystekniikka kestää vertailun. Valkokangas on suuren näyttämön kokoinen.

– Ja konserttitalon äänentoisto, Pekka Ikonen kehuu.

Salin seiniin piilotetut 7.1-systeemin kaiuttimet luovat tilan tuntua ja massiivinen bassokaiutin tuo potkua muun muassa toimintaelokuviin.

 

Leffateatteri kuuluu elävään kaupunkiin

Elävässä kaupungissa on elokuvateatteri. Kangasalla tätä tehtävää hoitaa Kangasala-talon K-Kino.

Ranta-Koivistossa asustava Ikosen perhe tarttuu mielellään talon muuhunkin tarjontaan.

– Minusta on hienoa, että ohjelmistossa on huomioitu niin lapset, perheet, aikuiset kuin eläkeläisetkin, Pekka Ikonen sanoo.

Taloon syntyy siteitä, kun siellä tapahtuu monenlaista. Yhteiset kokemukset tekevät siitä kodikkaan. Pikkupelimanneissa soittava Aapo on esiintynyt isolla lavalla ja mukana jännittäneet vanhemmatkin päässeet kurkistamaan takahuoneen maailmaan.

– Talolle alkaa muodostua historia, kun siihen liittyy yhteisiä muistoja. Se rakentaa identiteettiä ja yhteishenkeä, Päivi Ikonen kuvaa.

Ikoset arvostavat ja käyttävät kehittyvän keskustan muitakin palveluita, kuten parhaillaan laajennettavaa uimahallia ja uutta kirjastoa.

– Kasvava tarjonta tukee toisiaan. Ehkä myös ruokapaikkatarjonta monipuolistuu, kun hotelli valmistuu, Pekka Ikonen toivoo.

Pekka, Päivi, Konsta ja Aapo Ikonen käyvät mielellään Kangasalla leffassa, sillä se säästää rutkasti aikaa.

 

Konserttisali muuntuu leffateatteriksi

Toimitusjohtaja Timo Kotilainen esittelee, miten elokuvakoneita ohjataan nykyisin tabletilta.

Kangasala-taloa suunniteltaessa salista haluttiin tehdä moneen taipuva. Tavoitteessa onnistuttiin: se toimii mainiosti niin konserttisalina kuin leffateatterinakin.

– Salin akustiikka ja huippuäänentoisto pääsevät oikeuksiinsa etenkin musiikkielokuvissa. Esimerkiksi Amy Winehousesta kertova dokumentti jäi mieleen, sillä se soi mahtavasti, Timo Kotilainen sanoo.

K-Kinon ohjelmisto on monipuolinen. Esimerkiksi viime lauantaina nähtiin lasten animaatio Viidakon veijarit, ranskalainen laatuleffa Talo meren rannalla ja toiveuusintana ensimmäisestä lätkämaailmanmestaruudesta kertova 95.

– Sitä katsotaan, mitä kansa haluaa nähdä. Muun muassa kaikki uudet Star warsit on näytetty K-Kinossa, Timo Kotilainen sanoo.

Erityisen mielellään hän tuo Kangasalle kotimaiset elokuvat ja lasten elokuvat. Ne vetävät hyvin katsojia.

– Välillä kokeillaan myös, kiinnostaisiko marginaalimpi ohjelmisto.

Kangasala-talon puitteet antavat mahdollisuuden myös elokuvien yhteyteen rakennettaville erityistapahtumille.

– Saatavissa on esimerkiksi ooppera- ja balettinäytöksiä, joiden oheen voisi kehittää erikoisohjelmaa. Myös jääkiekon ja jalkapallon MM-kisa kisakatsomoita on mietitty. Tänä keväänä joukkue lytättiin kuitenkin jo etukäteen niin, ettei sitä lähdetty suunnittelemaan, Kotilainen sanoo.

K-Kino ottaa järjestää myös tilausnäytöksiä muun muassa koululais- ja yritysryhmille. Niitä voidaan järjestää vähintään 30:lle ja maksimissaan 250 katsojalle.

– Yleensä yritysporukalla lähdetään katsomaan uutta hittileffaa. Koulunäytöksiin haetaan sopiva leffa. Tuotantoyhtiöiltä löytyy hinnoittelumalli, jonka ansiosta niiden hinta on edullisempi.

 

Hittejä Tuntematon ja Yösyöttö

Elokuvat täydentävät Kangasala-talon tarjontaa ja täyttävät salia konserttien ja muiden tilaisuuksien ohessa.

– Meillä elokuvat sovitetaan muun tarjonnan mukaan pariksi kuukaudeksi etukäteen. Isoissa elokuvateattereissa suunnittelujänne on lyhentynyt, ja seuraavan viikon esitykset päätetään edellisviikon katsojalukujen mukaan, Timo Kotilainen kertoo.

Hän pyrkii siihen, että ohjelmistossa olisi 2–4 elokuvaa kerrallaan ja kullakin niistä 3–4 näytöstä.

– Yleensä se riittää, sillä näin elokuvan pääsee näkemään lähes tuhat katsojaa. Mutta poikkeustapauksissa järjestetään myös lisänäytöksiä.

Tällainen oli muun muassa 2500 katsojaa Kangasalla kerännyt Tuntematon sotilas, jota esitettiin toistakymmentä kertaa. Myös Yösyöttö veti toistatuhatta katsojaa, koska tuotantoyhtiön ja Finnkinon kiistojen vuoksi sitä ei esitetty lainkaan Tampereen teattereissa.

 

Leffat ladataan netin kautta

Neljättä vuotta toiminut Kangasala-talo valmistui siinä vaiheessa, kun elokuvien jakelu siirtyi nettiin. Taloon hankittiin heti alkajaisiksi ajanmukainen esityslaitteisto, johon elokuva ladataan jakeluyhtiön palvelimilta.

Nettijakelun ansiosta ensi-iltaleffat nähdään pienteattereissa samaan aikaan kuin kaupunkien suurissa saleissakin. Aiemmin kierrossa oli rajallinen määrä kopioita.

Elokuvaesityksissä kulttuuriosuuskunta Terän väki käyttää koneita käyttää ja myy liput sekä herkut.

– Popcornkoneita taloon ei pystytä hankkimaan, mutta muuta naposteltavaa on ovella myynnissä, Timo Kotilainen sanoo.

 

Timo Kotilainen esittelee esityslaitetta, johon leffat ladataan netin välityksellä.

 

 

K-Kinon kevään ohjelmistoa

The Death of Stalin (K12).

Brittikomedia vuodesta 1953, kun Josef Stalin on tekemässä kuolemaa ja Neuvostoliiton kulisseissa alkaa kaikkien aikojen poliittinen valtataistelu. Kremlissä kuhisee, kun perheenjäsenet ja vallanjanoiset poliitikot Hruštšovista Berijaan ja Žukovista Molotoviin ottavat tilanteesta kaiken irti.

Esitysajat: pe 11.5. klo 18, la 12.5. klo 16.15 ja su 27.5. klo 15

 

Solo: A Star Wars Story.

Galaksin rakastetuimman lurjuksen Han Solon nuoruuteen keskittyvä avaruuswestern, joka kertoo ajasta ennen Tähtien sota -elokuvan tapahtumia.

Esitysajat: to 24.5. klo 18.30, su 27.5. klo 17.15

 

Viidakon veijarit (K7).

Suosittuun televisiosarjaan perustuva suomeksi puhuttu animaatio. Mauri ystävineen yrittää pelastaa viidakon Igorilta ja hänen paviaaniarmeijaltaan.

Esitysajat: la 12.5. klo 14

 

Jurassic Wold: Kaatunut valtakunta (K12).

Dinosaurukset rynnivät valkokankaalle suositun elokuvasarjan jatko-osassa, joka uhkaa suistaa koko maan esihistorialliselle ajalle.

Esitysajat: la 9.6. klo 16.50, su 10.6. klo 16.50

 

Mestarietsivä Sherlock Gnomes

Suomeksi puhuttu animaatio. Kuuluisa yksityisetsivä Sherlock Gnomes ja hänen apurinsa Watson saapuvat apuun, kun joku kaappaa puutarhatonttuja Lontoossa.

Esitysajat: la 9.6. klo 15, su 10.6. klo 15

 

 

 

K-Kino

Elokuvalippu 11 €

Lastenelokuvat 10 €

Neljän elokuvan sarjalippu 38 €

Ennakkoliput: www.k-kino.fi

Lipunmyynti ovella puoli tuntia ennen näytöstä. Maksutavat: käteinen, pankkikortti, kulttuurisetelit ja -kortit sekä online-maksu (ePassi, Tyky-Online).

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?