Kukkiassa on potentiaalia

Luopioisten kylä sai hiljattain asukkaakseen uuden pian viisihenkisen perheen. Halusimme kodiksemme rauhallisen kylän, jossa on peruspalvelut lähellä ja lasten hyvä kasvaa luonnon keskellä.

Toimin yrittäjänä ja teen valtaosan töistäni etänä kotitoimistolta käsin, siksi asuinpaikan sijainti ei ole minkäänlainen ongelma. Valitsimme asunnon läheltä keskustaa, jossa on kävelymatkan etäisyydellä monipuolista valikoimaa ylläpitävä ruokakauppa, erinomainen lounasravintola ja päiväkoti, esikoulu ja ala-aste. Emme olisi muuttaneet Pälkäneen keskustaan, se ei tarjoa sitä kokonaisuutta mitä me haimme.

Olen seurannut jo vuosien ajan Luopioisten alueen tonttitarjontaa. Nykyisten rakennusten iästä päätellen Luopioinen on ollut takavuosina kohtuullisen vetovoimainen kunta, mutta nyt tontit liikkuvat huonosti.

Maaltamuutto on globaali trendi. Syrjäseudut näivettyvät jatkuvasti enemmän ja lapsiperheitä houkuttelevat maalaispaikat käyvät jatkuvasti harvinaisemmiksi. Ensin lakkautetaan terveydenhuollon peruspalvelut ja koulut. Uudet lapsiperheet eivät enää muuta ja vanhatkin lähtevät pois. Vuosikymmen tai pari sen jälkeen kauppa ja ravintola sulkee ovensa, valokuitu maatuu käyttämättömyydestä.

Tämä kuitenkin avaa oikeanlaisen näkemyksen omaaville kunnille aivan uusia mahdollisuuksia.

Kun pienet kylät näivettyvät ja kuolevat pois, myös kilpailu maalaisympäristöön haluavista lapsiperheistä pienenee. Jo nyt valinnanvaraa on erittäin vähän.

Etätyömahdollisuuksien ja ympäristöajattelun jatkuvasti lisääntyessä tulee aina olemaan joukko perheitä, jotka haluavat asettua elinvoimaisiin maalaiskyliin. Sellaisiin kyliin, joiden kehityssuunta on positiivinen ja joiden tulevaisuuteen he voivat luottaa.

Automaattiautotkin yleistyvät jatkuvasti, halusimme tai emme. Ei mene enää kovin monta vuotta kun juomme aamukahvit ja luemme päivän lehdet automatkalla työtapaamiseen, auton ajaessa turvallisesti puolestamme. Etäisyyksien merkitys vähenee entisestään. Infran täytyy silti olla kunnossa.

Miksi Kukkian syleilyssä olevaa kylää ei voisi kääntää Pälkäneen kunnan taloudelliseksi voitoksi? Kukkian aluetta voisi määrätietoisesti brändätä luontoa rakastaville lapsiperheille, jotka tekevät työnsä osittain tai kokonaan etänä ja haluavat myös lapsilleen samanlaisen arvomaailman.

Ei myydä enää pelkkiä rakennuspaikkoja, vaan myydään mielikuvaa – elämäntapaa, rauhaa, luonnonkauneutta, pikkukylän tunnelmaa. Vakuutetaan kiinnostuneet perheet siitä, että Kukkiaan panostetaan ja se ei tule näivettymään.

Kun yrityksessä on vaikea aika, niin kaikki jäljellä olevat voimavarat keskitetään potentiaalisimpien kohteiden kehittämiseen ja markkinoimiseen. Kukkiassa on potentiaalia.

Miika Utoslahti

Skand Oy:n yrittäjä

Yksi kommentti

  1. Teemu Nurmi

    Kenties vanha kunnanraja pitäisi vetää takaisin Lemmettylän ja Kukkolan väliseen monttuun, jotta Luopioisissakin saataisiin tätä elinvoimaisuutta näkyviin. Pälkäneelle rakennetaan sählyhallia samalla kun koulut tahdotaan ajaa alas. Kouluneuvos Kailanpääkin varmaan kääntyisi haudassaan, jos tietäisi mitä Onkkaalassa aiotaan hölmöillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?