Luennolla kuullaan Visavuoren mestari Emil Wikströmin elämästä

Visavuori sijaitsee Sääksmäellä. Kuva: Ari Korkala

Museonjohtaja Pälvi Myllylä luennoi Visavuoren mestari Emil Wikströmistä kevään viimeisellä Kokoelmat kertovat -luennolla Kimmo Pyykkö -taidemuseossa tulevana torstaina kello 17.30. Luennolle on vapaa pääsy.

Kuvanveistäjä Emil Wikström (1864–1942) suunnitteli ja toteutti kansallisromanttisen ateljeekotinsa Visavuoren Sääksmäelle, Vanajaveden rannalle vuosina 1894–1912. Wikström oli aikansa käytetyin kuvanveistäjä, joka veisti enemmän julkisia monumentteja kuin kukaan muu suomalainen kuvanveistäjä. Kangasalla Wikströmin kädenjälkeä löytyy esimerkiksi kivikirkon kupeesta Kangasalan vanhalta hautausmaalta. Liuksialan kartanon isännän ja valtiopäivämiehen Agathon Meurmanin hautareliefi on Wikströmin veistämä. Hyvien työtilausten turvin Wikström pystyi rakentamaan Visavuoresta unelmiensa kokonaisuuden, johon kuului koti ja ateljee, tähtitorni, talvipuutarha, kasvihuone ja näköalapaikkoja joka suuntaan.

Visavuori avattiin museona vuonna 1967. Museo perustettiin, kun Wikströmin lapset lahjoittivat alueen rakennukset ja kaiken niihin liittyvän alkuperäisen irtaimiston museosäätiölle. Visavuori on kotimuseo. Kotimuseon kokoelmat poikkeavat muista museoista siten, että niihin kuuluvat paitsi kaikki mahdolliset elämän esineistöt, kirjat, arkistot ja taideteokset, myös rakennukset ja jopa puutarha. Visavuoren erikoisuus on myös toinen suuri kokoelmakokonaisuus, Emil Wikströmin lapsenlapsen, pilapiirtäjä Kari Suomalaisen pilapiirroskokoelma. Pilapiirroskokoelmaan kuuluu noin 9000 piirrosta.

 

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>