Kuntalaisille enemmän kommentointiaikaa

Pälkäneen kunta on päättänyt kuntalaisten toiveiden perusteella pidentää talouden tasapainotukseen liittyvien palautteiden jättämisaikaa. Kommentteja ja kehitysideoita voi jättää 15.6. asti joko sähköpostitse osoitteeseen kuntalaiskuuleminen@palkane.fi tai kunnanviraston asiakaspalvelupisteeseen.

Kunta on myös luvannut julkistaa perjantaina laskelmiaan vajaan neljän miljoonan euron säästötavoitteiden saavuttamisesta.

Kommentit (16)

 1. Paavo Mustonen

  Kovin on vaikeaa uskoa hallinnon vilpittömyyteen, hanketta on kauan valmisteltu piilossa valtuutettujen enemmistöltä, säästölistaa esittelevät muualla asuvat virkamiehet jne. Nyt sitten annetaan kansalle sirkushuvia ja mahdollisuus tuulettaa tunteitaan. Höh. Olisi kiva nähdä se möykkä mikä syntyisi, jos aidosti esitettäisiin, että Onkkaalan lapset hyppäisivät koulutaksin kyytiin. Onkkaalan palveluja ei tulla leikkaamaan, veroja korotetaan hiukan, ehkäpä karsitaan joitain ”apuvirkamiehiä”, kun varsinaiselta ei homma käy, ja osa itään kohdistuvasta säästölistasta toteutetaan. Pystysin tästä paikasta kirjoittamaan tauotta neljä tuntia poliitikoille selityksiä miksi juuri näin on pakko toimia. On vaan mielekkäämpää tekemistä täksi päiväksi, ja kyllä näillä fraasit on hallussa.

 2. Paavo Mustonen

  Edellinen lähti hätäisesti, vasta puoli litraa aamukahvia nautittuna,. Unohdin taas sen rautalangan, sitähän se puuttui, anteeksi!
  Eikö kukaan oikeasti huomaa tätä komiikkaa? Selitys nykytilanteeseen on, että ei ole osattu ennakoida kuntatalouteen kohdistuvia muutoksia, lähinnä muutoksia valtionosuuksissa. Ja entäs nyt? Nyt vuorostaan osataan ennakoida kymmenen vuoden päähän, vuoteen 2028, häh? Mistä järjenvalo löytyi? Ovatko laskelmat nyt kiveen hakattuja? Onko mitenkään voitu huomioida bruttokansantuotteen kasvu, siis kohentuva valtiontalous, ja kohoava työllisyysaste. Tietysti jotain pitää tehdä, mutta maltilla, eikä tällä tavalla pöljäillä, -tana. Kyllä kunnan talous kestää katsoa loppuun nämä nykyiset kortit, eli sote-ja maakuntauudistus ja seuraava hallitusohjelma. Mielestäni tuolla tavalla jäisi ne arvailut vähemmälle.
  Yksityisesti toki myönnän, että olen tietysti tyhmä, mutta lähin kai vaan hullu. Pakko hulluudessakin järki on olla, vai, eihän tästä muuten mitään tule!

 3. Päivi Loukamo

  Sotejuna puksuttaa ja raiteet kolkkaavat pahastikin ainakin pääkaupunkiseudulla. Maakuntauudituksesta ei tiedetä muuta kuin se, kuka taatusti istuu maakuntaneuvostossa. On hölmöläisten hommaa runnoa läpi joitain taapainottamisohjelmia kun suuren maailman suuret tuulet puhaltavat samaan aikaan niin että hameenhelmat paukkuu. Mutta kun vt kunnanjohtajalla on vaan kuusi kuukautta aikaa tehdä se, mihin hänet palkattiin eli saneerata. Siitäpä tämä armoton kiire.

 4. Paavo Mustonen

  Olen itsekin puhunut suuremmasta kunnasta joka kyllä palvelut karsii. Tähän viittasi myös kunnanhallituksen puheenjohtaja, se jäi kuitenkin vajaaksi, Kangasalan säästölista voisi aivan hyvin olla erilainen. Jokainen kunta katsoo omaa kokonaisuuttaan, ja kaikkea ei vanhan Pälkäneen puolella säästettäisi. Nyt kaikki tiivistyy Onkkaalan suuntaan

 5. Ville

  Kunnan budjetointi on lyhytnäköistä. Paljon on mennyt rahaa aikoinaan Tavaseen, Rajalanniemen infran rakentamiseen, Pälkäneen toriin ja nyt viimeiseksi liikuntahalliin 7 milj.
  Kauhulla odotan liikuntahallin loppulaskua! Kuntien suuret hankkeet harvoin pysyvät budjeteissaan. Esimerkkinä Rajalanniemen jonka infran budjetti oli 500 000€, mutta puolivälissä toteutusta todettiin, että tarvitaan sama summa lisää, koska tuli yllätyksenä alueen kivikkoisuus. Vaikka oli tehty maaperätutkimukset etukäteen. Toinen pienempi asia tulee mieleeni viime vuosilta, kun kunta myi metsää, mutta unohti tarkistaa ostajan luottotiedot ja niin siinä kävi, että puut lähti,mutta rahat jäi saamatta. Nämä esimerkit kertovat siitä, että kunnan rahapussia hoidetaan aivan eri tavalla kuin yrityksissä toimitaan.

  • Vierestä katsellut

   Luopioislaisten kannattaisi vaatia tarkempia selvityksiä kunnan maanostoista ja kaavoituksista. Että kuka niistä on hyötynyt ja kun asioista sovittu suurimman osan suullisesti niin sopimuksia voi kysellä myös.
   Ja viimeisen neljän vuoden touhuista eli kunnan leväperäistyydestä ei taida olla vastuussa tämä sijaistava kunnanjohtaja. Eiköhän siellä ole ollut vakituinen vastuussa kunnan toiminnasta. Siitä tullaankin kysymykseen että mistä täällä näille johtajille oikein maksetaan ja millä osaamisella tai osaamattomuudella tätä kuntaa johdetaan.

   • Kommentti vierestä katselleelle

    Miksi olet sitten vierestä katsellut, etkä ole asiaan puuttunut, jos kerran osaamista on? Jos sinulla on tuon puolen ammattitaitoa, niin kannattanee tarjota sitä kunnalle. Yksikään kunnan- tai kaupunginjohtaja ei ole jokaisen osa-alueen osaaja ja Pälkäneellä taitaa olla erittäin ohut organisaatio. Onko siellä yhtään juristiakaan töissä?

    Turha on sivusta räksyttää ja osoitella sormella, jos ei ole valmis neuvomaan. Vai liittyykö tämä sormella osoittelu kenties viime syksyn poliittisiin kuvioihin ja hiekkalaatikkoleikkeihin?

 6. Nimetön

  ”Kunta omistaa yhtiön ja taannut yhtiön lainat.”

  Jos valokuitu vedetään kaikkiin kunnan omistamiin kiinteistöihin ja vuokra-asuntoihin, niin ei kait sen jälkeen maksumiehistä ole mitään epäselvyyttä. Uusia vuokrankorotusilmoituksia ootellessa……

 7. yksi monista

  Nyt on vihdoin saatu kunnanvirastolle edes sijaiseksi henkilö, jolla on ammattitaitoa ja kykyä saada tämä kunta oikealla ladulle puuhastelun sijaan. Liian monta vuotta meni ’”hukkaan”. Nyt on viimeiset hetket reivata suuntaa. Verojen kiristämistä tosin ei ehkä kannata harkita nyt, kun kuntaan pitäisi saada uusia asukkaita. Ehkä löytyisi jotain lisäsäästöjä verojen korottamisen sijaan. Meillä ei nimittäin ole työpaikkoja mahdollisille muuttajille ja verottaja heikentää koko ajan työmatkakuluvähennyksiä. Kunnollisia julkisia kulkuyhteyksiäkään ei ole. Nyt pitäisi puhaltaa yhteen hiileen ja saada tämä kunta nousuun. Tuetaan ja kannustetaan ammattihenkilöitä heidän työssään. Kiitos siitä, että prosessi on lähtenyt liikkeelle jo tosiasiat tunnustettu. Ehkä tämä kunta vielä voidaan pelastaa.

  • Paavo Mustonen

   Kun tuolle lisäsäästöjen tielle lähtee, niin pitäisi itse esittää myös kohteita. Kävisikö kunnanvirasto? Sellainen kunta joka ei tuota riittävästi palveluja asukkailleen on viraton kunta. Laitetaanko lappu luukulle?

 8. Nimetön

  Äärimmäisen lyhytnäköistä ”pelastamista”. Mutta eihän kuuden kuukauden miehellä ole mitään vastuuta tulevaisuudesta, ellei sitten ole käynyt niin katalasti, että hänestä suunnitellaan ryhmä 18 kabineteissa pysyvää kunnanjohtajaa. Tämä kova, kylmä, julma suuntaus ei voi olla oikein. Kuka haluaa muuttaa kuntaan, joka halveksii asukkaitaan ja jossa kuntademokratia ei toteudu? Nämä hetkelliset saneeraajat saavat toki talouden hetkeksi näyttämään hyvältä, kun myyvät kunnan omaisuutta tai lakkauttavat toimivia palveluita. Jatkossa rahat ja säästöt on syöty nopeasti ja tilanne on huonompi kuin koskaan Tutustukaapa tapaukseen Vihti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?