Luopioisissa kuultiin sykähdyttävä kevätkonsertti

Luopioisten kirkkokuoron kevätkonsertissa kuultiin musiikkia monipuolisesti.

Kun sulki silmänsä, saattoi kuvitella olevansa jossakin ”syvässä etelässä.” Kuoro humahteli pehmeästi kahden gospel-muusikon tahdissa, kun solistit ja piano toivat jazz-sävytteisen panoksensa Luopioisten kirkkokuoron kevätkonserttiin huhtikuun loppupuolella. Johanna Lemmetyisen kokoama ja osin sovittama monipuolinen kevätkattaus tarjoiltiin Luopioisten tunnelmallisessa seurakuntasalissa. Kuoro oli harjoitettu yhtenäiseksi ja eheäksi. Uudemmissa lauluissa oli niiden edellyttämää rentoa svengiä. Myös perinteisemmässä osiossa oli raikasta tuoreutta. Konsertti antoi hyvän läpileikkauksen tämän soinniltaan nuorekkaan, yli kahdeksankymmentä vuotta toimineen kuoron monipuolisesta ohjelmistosta. Se sisältää perinteisen kirkkomusiikin lisäksi muun muassa afroamerikkalaisia ja afrikkalaisia hengellisiä lauluja, vanhoja virsiä ja lastenvirsiä sekä paljon muuta erityyppistä musiikkia.

Ohjelman alkupuolella kuultiin kuoroesitysten lisäksi yksinlauluja, joita esittivät vieraileva solisti, vasta kuusitoistavuotias Meimei Niemelä huilumaisen taitavalla sopraanollaan ja Johanna Lemmetyinen syvällä ja täyteläisellä äänellään. Ohjelman loppupuoli koostui kuoron esityksistä, joissa Meimei Niemelä taituroi solistiosuuksia.

Johanna Lemmetyinen soittaa monia instrumentteja. Tällä kertaa hänet nähtiin pianon lisäksi säestämässä kuoroa bassokitaralla. Kanttorin laulama ja säestämä Gerswinin Summertime oli eräs konsertin yllättävistä jazz-tyylisistä helmistä.

Kanttori Johanna Lemmetyinen valmistui musiikin maisteriksi taideyliopiston Sibelius Akatemian Kuopion yksiköstä 2013. Muusikon perustutkinnon, kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehdossa hän on suorittanut Turun Konservatoriossa 2007. Laulunopettajinaan Lemmetyisellä on ollut Essi Heinonen ja Marit Mönkkönen. Johanna Lemmetyinen on työskennellyt kanttorin sijaisena muun muassa Pirkanmaan alueella. Kuoronjohtoa Lemmetyinen on opiskellut Juha Kuivasen, Timo Lehtovaaran ja Heikki Liimolan johdolla. Johanna Lemmetyinen on toiminut kuoron johtajana tultuaan kappeliseurakunnan kanttoriksi vuonna 2014. Jo sitä ennen hän tuli paikkakunnalla tutuksi hoidettuaan kanttorin sijaisuuksia muutaman vuoden ajan.

Meimei Niemelä opiskelee Tampereen konservatoriossa laulua Satu Sippola-Nurmisen johdolla. Hän opiskelee myös pianon- ja sellonsoittoa. Hän on laulanut tamperelaisissa kuoroissa, esimerkiksi Sympaatissa, niin kuorolaisena kuin solistinakin, sekä muissa eri kokoonpanoissa, myös Luopioisissa. Tampereen oopperan lapsikuorossa hän lauloi tämän kevään Veljeni vartija -oopperassa. Nuoren laulajan kimalteleva sopraano taipuu monen erityylisen musiikin esittämiseen. Tässäkin konsertissa hän esitti gospelin lisäksi myös klassisia yksinlauluja. Erityisesti laulun ”Sometimes I feel” herkkä esitys kosketti konsertin noin seitsemääkymmentä kuulijaa lähes kyyneliin asti.

Luopioisten kirkkokuoro seurakunnan palvelutehtävässä

Kirkkokuorot ovat paikkakunnillaan merkittäviä musiikkikulttuurin vaalijoita. Niissä tarjotaan korkeatasoista kuoromusiikin opetusta myös pienillä paikkakunnilla, ja tämä näkyy työn tuloksissa. Kuorolaiset ovat sitoutuneet harrastukseensa ja kotiseurakuntansa palvelemiseen. Konserttien lisäksi kuorot juhlistavat vuoden mittaan monia seurakunnan tilaisuuksia. Pitkäjänteinen työ on tuottanut Luopioisten kirkkokuorolle tuloksen, jota mielellään kuulisi isommillakin estradeilla.

 

Katriina Roikola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?